Ahad, 1 Oktober 2017

petikan buku (3) : Eat People - Circus & Inspiration

assalammualaikum dan selamat tengah hari...

ada orang cakap membaca buku; atau buku yang dibaca adalah membentuk kita. dan aku harap buku yang bertajuk Eat People hasil tulisan Andy Kessler ini tidak membentuk peribadi aku.

dan aku bukan nak jadi peniaga seperti ini. huhu.

nak jadi peniaga yang terbaik; jadikan Nabi Muhammad SAW sebagai contoh. walaupun tak dapat banyak, dapat sipi pun jadi lah. 

mari berkongsi petikan dalam bab "Circus & Inspiration" iaitu :-

1. we have a moral imperative to do well, to invent the future, to create wealth, to raise everyone's else standard of living, if only to make up for those like Imperial who are an anchor on progress. 

2. a free radical is someone who not only creates wealth for themselves, but at the very same time, improves the world, make life better, and increase everyone else's standard of living. 

buku ni sebenarnya tajuknya tu; Eat People. membina imaginasi negatif kepada pembaca.

adakah kita berniaga untuk memberikan rasa negatif pada orang lain kan. mestilah tak kan. tujuan berniaga memang pun membantu orang, memberi pekerjaan antara satu sama lain dan mengeratkan silaturahim melalui perkembangan ekonomi. 

that's all. 

sampai sini dulu. 

wasallam. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.

Blogger

Google +