Pengikut (Blogspot)

Sabtu, 7 Februari 2015

scene komuter (5) : perbualan dengan foriengner (1)

hello semua, selamat malam...

aku rasa kalau bab mulut atau ramah, perempuan boleh survive di mana-mana. huhu. even English jadi Menglish pun perempuan boleh bercakap dengan sesiapa.

satu petang jumaat yang sibuk, ramai berpusu-pusu untuk menaiki komuter di Stesen Batu Caves. aku jugak sama. kadang berlari anak, kadang berjalan laju untuk memasuki Gerabak Wanita dan memilih tempat duduk di situ.

aku pandang adik berbangsa India di sebelah aku. aku senyum. die senyum kat aku balik. dah cukuplah ramah pakai senyum. takde modal pula nak bersembang.

sedang keretapi memulakan perjalanan, aku dengar suara perempuan berbahasa Mandarin bercakap dengan kuat. datangnya dari sebelah kerusi kami.

aku pandang adik India tadi. aku pun bersuara :

AKu : Die cakap telefon ke?

Adik India tersebut geleng. Muka nampak macam keliru ape aku cakap.

Aku diam, sehingga perbualan telefon Akak Cina tu tamat.

*penatlah menulis. nanti sambung lagi.

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.