Rajin Menyinggah

Kenal dari Facebook

Khamis, Disember 4

office random talk (1) : rumor / gosip murahan

hello semua, selamat petang...

rumor ni bahaya. aku kerja dalam komuniti melayu. banyak sangat rumor peribadi yang aku tau pasal kawan-kawan sekerja aku. semua orang ada rumor tersendiri. rumor ni bercerita pasal benda peribadi yang kadang-kadang tak masuk akal lansung dengan profesional tempat kerja.

tapi aku tak pernah tahu, rumor pasal diri sendiri. kite semua ni bagai diberi magnet untuk tidak mengkritik kesalahan orang lain secara berdepan. bagi aku, kite pun tak sempurna. mengapa kena nilaikan kesalahan orang lain? kan?

yang best, kadang-kadang rumor tu menceritakan salah kite yang kite salah. rumor jugak bercerita berkenaan yang kite tak salah tapi dipersalahkan.

rumor. pelik betul.

ia akan membolehkan kita mendapat memo percuma dari majikan kerana rumor.

ingat. rumor tu ada perkara yang kite betul salah dan ada perkara yang kita tak salah.

sekian.


p.s : semester kedua kat Teamcoat ni masih belum ada dapat memo. masa sem satu dulu tu banyak gile. hahaha.


18 ulasan:

  1. rumor tidak mengira pangkat dan kedudukan. hahahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. that rite.

      even bos pun dapat rumor.

      huahua.

      Padam
  2. kat tempat saya dulu ada staff dapat show-cause letter sebab sebarkan emel berantai...padan muka, asyik layan emel je, keje tak jalan...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. wohoho...

      lagi dahsyat.

      dah lama dah tak dengar email berantai.

      Padam
  3. Trtnya2 rumor tu sbb jrg didengari.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe.

      rasa minat plak nak tau rumor pasal diri sendiri....

      Padam
  4. Sebab itu sebagai ketua kena berhati-hati bila mendengar rumor org bawahan jgn mudah terpengaruh. Bimbang memo diberi tidak sepatutnya. Tercalar kewibawaan kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau takpe.

      menilai orang dengan cara yang salah.

      hurm.

      Padam
  5. Sbb rumor pun boleh dapat memo ke? Tak perlu siasat dulu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. siasat is another thing.

      one thing is bila rumor ni menggeledak besar. actually, as bos kite tak boleh buat ape untuk menyelamatkan keadaan.

      yg paling mudah dan selamat adalah memo.

      Padam
    2. panjang sangat ke penjelasan aku?

      kahkahkah.

      Padam
  6. rumor memang sedap nak dengar, tapi kalau nak percaya, baik jangan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tapi percaya tak yang orang sebarkan rumor berkenaan dengan orang lain tu, berkata tentang kite jugak?

      Padam
  7. maksudnya rumor ni tak baik untuk kesihatan pejabat dan tampat kerja la
    kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak baik untuk kesihatan jantung....

      hahaha.

      Padam
  8. Kahkahkah, awal tahun aku dapat memo sebab tahun sebelumnya kuota kursus tak cukup. Ini bukan rumor, tapi fakta...

    BalasPadam
    Balasan
    1. g kursus tu kegemaran aku...

      tu adalah salah satu taktik mengular kalo ko nak tau..

      haha.

      Padam

Jom komen ramai-ramai...



Si Tulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.