Rajin Menyinggah

Kenal dari Facebook

Rabu, Oktober 9

tips : how to happy in marriage

hello semua, selamat tengah hari...

hari ni kan aku nak share something yang akan buat aku tak bosan hari ni. haha! banyak keje mak nyah.


jika inilah yang dapat menolong di pagi hari. aiiiii ~!

how to be happy in marriage :

1. tell each other you love each other

2. never both get angry at the same time

3. if you have to criticize, do it lovingly way.

4. never bring up old mistake.

5. never go sleep with unsettled argument.

6. neglect the whole world rather than each other.

7. pray together; at least once a day.

8. remember that behind every successful spouse is an exhausted partner.

9. when you done something wrong, admit it!

10. remember it's takes two for quarrel. 

11. do not go to bed more than 10 min after your partner.

12. listen when your partner is speaking.

13. remember that your partner is more important than television. 

14. remember anniversaries. 

15. never embarrass or yell at your partner in public. 

aku akui point nombor 8, tak kira lelaki atau perempuan. kita memerlukan se-tulang belakang untuk sokong kite untuk berjaya kan.

salam sayang semua. adey-chiau.


p.s : sumber dari Engineers Inside





25 ulasan:

  1. Kalau kakak dapt oven c/w coffe maker tu bestnya Mas. Siap boleh goreng telur lagi..
    Engineer dapat source pun dari buku engineering juga.. bagus kan tips ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. emm tak tau ada dalam realiti or gambar semata-mata...

      tp menarik kan?

      Padam
  2. tips menarik tapi benda benda nilah yang paling susah kita nak praktikkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau tak pe...

      Semua ada kebenarannya...

      Haha!

      Padam
  3. errm..yg penting kerjasama antara pasangankan..
    itu sudah memadai dari segalanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagi aku nur bukan kerjasama tp toleransi.

      Tk semua yg sebelum kawen adlh selepas kawen...

      Haha!

      Padam
  4. Kalau belum kawin nak bagi happy macam mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau belum kawen senang lagi nak happy...

      Just kena jadi diri sendiri dan fikirkan apa aim kite dalam hidup....

      Insya-Allah...

      Padam
  5. Tips yang berguna, cuma macam yang no 7 tu musykil sikit,bagus tanya ustaz,sebab Nabi tekankan orang lelaki solat 5 waktu di masjid, Nanti isteri dapat bahagin pahala suami solat di msjid juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu saya tak pasti...

      sebab ni adaptasi daripada gaya hidup orang barat...

      kalau tidak bersolat bersama mungkin kita perlu ingat mengingatkan antara satu sama lain bersama-sama bab Allah dan agama kita...

      wallahualam.

      Padam
  6. Kena kawen dulu la ni..hehe..

    Sya cuba2 je buat kek tu rapunzel cikilolo..smpai ke mana duk melepa kek tu..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. emmm tapi sapu kek nampak kemas...

      i like :)

      Padam
  7. syok kalau dapat macma kat gambar tu.. mudahnya di pagi hari kan :)
    bagus tips ni.. memang betul, kena saling membantu/menyokong satu sama lain :)

    BalasPadam
  8. baca memang senang... nak amal tu yang... haihhhhh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha.

      sama la kite, hari-hari tau nak gado je...

      Padam
  9. tq berkongsi.. stuju baca memng senang...
    nak amlkan kena take are time :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kikiki...

      insya-allah lama-lama berjaya

      :)

      Padam
  10. hee..tertarik dengan machine 3 in 1 tu.. kekekeke

    BalasPadam
  11. Bg sy rahsia utk happy dlm perkhwinan ni senang je....pastikan setiap ahli keluarga solat tak tinggal walaupun untuk satu waktu..insyallah aman dan dimurahkah rezeki...skdar pendapat hehe

    BalasPadam
  12. sya tertarik sama itu machine haha

    BalasPadam
  13. akk akui semuanya,terutama yg no2...:)

    BalasPadam
  14. ahaiii lahh. kalau lah ada machine tuuu

    BalasPadam
  15. hmmm kalo ada btol2 breakfast machine camnie... moon pon nak jugak..hehehehehe

    BalasPadam

Jom komen ramai-ramai...



Si Tulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.