Pengikut (Blogspot)

Selasa, 8 Oktober 2013

free of charge

hello semua, selamat petang...

nak menulis panjang-panjang aku malas. jadi hari ni adalah hari menggunakan mulut.

pagi-pagi bincang hal rumah dengan Ncik Bos Botak dan klien di Shah Alam.

pelajaran semasa dalam kereta bersama Ncik Bos Botak ialah "as human being, we love Free of Charge (FOC) term"

tapi FOC mana yang paling berkesan nak ambil hati klien. as business person, baik lah kau fikir-fikirkan.

tengah pikir la ni... haha! 

petang pulak, penat menyediakan budget untuk Rumah Makcik Sebelah.

lepas tu meeting sekejap. 

dan beberapa perkara harap akan selesai. sebab ada banyak kerugian yang aku kena pusing dan bukan pisang kan untuk keuntungan.

tu je harapan aku untuk hari ni.

ok. salam sayang semua. 

jauh perjalanan lagi ni.

adey-chiau.

20 ulasan:

  1. semua org suka FOC,tp klu selalu sgt FOC mmg lingkup bisnes.huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhuhu...

      Sbb tu bos suruh pk ape bnd yg sesuai f.o.c

      Padam
  2. Betul kata bos tu...manusia suka FOC...

    FOC jugalah kerap ditanya kalau beli sesuatukan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhuhu...

      betul, kalau beli barang2 ada la giftnye...

      lain industri kan lain servis f.o.c

      Padam
  3. Balasan
    1. takde la...

      maseh mencari yang sesuai...

      maseh belum ada

      :)

      Padam
  4. Bila kita fikirkan balik setiap FOC tu biasa bagaikan ada udang sebalik batu. Mana ada senang-senang nak bagi FOC - cuba kita fikir dalam-dalam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. emm...

      memang FOC tu ada trick tersendiri...

      mcm kite nak tukar atau dapat satu benda yang lain, kite beri satu benda lain a.k.a lebihan yang ada sebagai f.o.c...

      pun boleh...

      tp peniaga pun nak bg f.o.c kena jaga-jaga. jangan sampai rugi

      :)

      Padam
  5. soalan pasal FOC tu teka teki atau dah ada jawapannya? Apa dia jawapannya? Aku nak tau gak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jwpn die...

      jgn tunjuk lagak, be humble dan berbuat baik dengan orang sekeliling...

      the best f.o.c yg tak perlu beria-ria nak beri...

      aku rasa tu la jawapan die, sebelum tido smlm... haha!

      Padam
  6. FOC for delivery..tapi kje punzel ade ke buat delivery2 ni haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde la...

      keje kite kan consultant...

      salu beri drawing murah or drawing percuma kepada klien...

      Padam
  7. Balasan
    1. ha... yui mesti lagi banyak pengalaman kan?

      hal-hal pajak, emas, intan berlian?

      Padam
  8. Foc ada t n c..hehe..salam kenal..folo blog tinta perasaan..jika sdi,snggah ke blog sya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. t&c bg foc ialah kite mendapat sama-sama kelebihan as kite beri foc tu...

      * thanks sebab follow kite, dh follow kamu semula :)

      Padam
  9. dalam business FOC tu bukan 100% FOC....strategi tu..strategi. :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hikhikhik...

      memang murni ni seorang pakar la...

      Padam
  10. hemm.. FOC.. sape2 pun nak FOC.. kekekek

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.