Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 2 Ogos 2013

ramadhan dua puluh lima : susah-susah kita, tak macam mereka

hello semua, selamat malam...


setelah banyak benda yang terjadi pada aku hari ni. dengan keadaan penat. waktu berputar laju tanpa aku sedar. 

susah-susah aku pun. betul, aku tak susah macam mereka. 

susah-susah aku takde macam orang buta kat klinik tadi. aku datang naik kereta. beliau datang jalan kaki bersama isteri, beriringan dengan tongkat. jumpa kat roundbout.

bila aku sampai klinik, beliau sampai dulu. nombor depan dari aku.

subhanallah. kuasa Allah SWT dalam membantu sesiapa ja dalam kesusahan. 

ye, aku susah. nak keluarkan seringgit dalam poket seluar gulung-gulung. tapi ada gak nampak duit warna ungu dalam seluar aku. mereka, keluar duit dah pasti. itu je yang ada untuk pergi klinik ni. sebab tu keluar dan terus bayar. berlipat kemas je. 

kan. mereka lagi susah dari aku.

mengapa aku perlu takut-takut untuk teruskan apa yang aku mahu. 

terima kasih Tuhan atas nikmat syukur ni. 

adey-chiau.



24 ulasan:

  1. terkadang kita berekira sangat.

    BalasPadam
  2. Tuhan akan bantu selagi kita memerlukaan Dia.....

    BalasPadam
  3. betul tu. sesusah mana pun kita, sebenarnya ada lagi yang lebih susah dan merana daripada kita kan. bersyukurlah seadanya...

    BalasPadam
  4. yang penting kena sentiasa berfikiran positif... :)

    BalasPadam
  5. sesusah mana pun mereka, mereka tidak menyusahkan orang ... terima kasih kerana menggunakan gambar tersebut dari page uncle.

    selamat hari raya maaf zahir batin. terima kasih atas sokongan awak kepada blog uncle selama ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. gambar uncle mcm kena pulak dengan cerita saya.

      tu betul. takde la kalau susah nak carik pasal atau mengenakan orang lain even mesti tak terdetik kat hati mereka untuk menjatuhkan orang lain.

      page uncle memang memberi nasihat tanpa sedar.

      golongan remaja sekarang kan tak makan nasihat, ini cara terbaik kot...

      Padam
  6. btl itu..kita sepatutnya bersyukur

    BalasPadam
  7. Bersyukur atas nikmat Allah. Sesusahnya diri kita, masih ada yang lebih susah :-)

    BalasPadam
  8. kita kena bandingkan diri kita dengan org yg lebih susah dr kita baru kita rasa bersyukur dengan apa yg ada..

    BalasPadam
  9. kadang kala bila kita tgk org yang lebih susah dr kita, baru kita nak bersyukur... aishhh

    BalasPadam
  10. bersyukr seadanya... muhasabah diri ;)

    BalasPadam
  11. terkesan dengan entry ni..
    nur pun kadang2 terlupa untuk bsyukur..
    terlupa yg ada lagi susah dari diri sendiri..
    selalu terlupa...

    terima kaseh ingtkan nur punzel. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku lebih ingatkan diri sendiri la nur...

      tak terfikir pun nak ingatkan orang lain...

      hehe.

      Padam
  12. kadang kita terlalu selesa dengan kehidupan kita sampai lupa nak bersyukur, dan kadangkala kita anggap kita sudah sangat susah, sedangkan.. kesusahan kita hanya sedikit berbanding orang lain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasib baik chipsmore memahami maksud aku...

      Tu yg aku cuba sampaikan...

      Padam
  13. bersyukur la kita dengan apa yg kita ada :)

    BalasPadam
  14. Kalau masih ingat utk bersyukur alhamdulillah Mas
    Yg sedih tak tahu bersyukur terus menganggap yg dia ada adalah hasil kerja kerasnya

    Selamat Hari Raya, maaf zahir & batin dari kakak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat hari raya kakzakie...

      maaf zahir dan batin, jika ada komen yang terkasar bahasa...

      Padam
  15. kannn kita rasa teruk tp ada yg lagi teruk dr kita sobss

    BalasPadam
  16. Aku ni pun selalu pikir macm tu. kadg2 tu selalu merungut bila dapt kesusahan tapi bila pikir balik ade org lagi susah pada aku

    BalasPadam
  17. Selamat Hari Raya Aidilfitri Buat Semua Rakan-Rakan Blogger ..
    Blogwalking Malam Raya...hehehehe.

    Dari Hanif Idrus Blog and Family.
    Thanks be my friend

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.