Rajin Menyinggah

Kenal dari Facebook

Isnin, Jun 3

isnin toya : sakit kedua lepas mati

hello semua, selamat pagi...

Amar Wazzi Punye; Terima Kasih Nakama Midah
28 Mei 2013
minggu sebelum tu anak Bandle, minggu ni anak Epul dan Fariza telah selamat lahir kat dunia. jadi minggu lepas adalah minggu mendengar cerita bayi-bayi berbagai-bagai isu. 

yang paling teringat sampai sekarang ni, masih bersarang dalam kepala ialah kata-kata mak kepada Ncik Epul. masa kat hospital hari tu, melawat. 

orang cakap sakit bersalin ialah sakit kedua selepas mati. Fariza mengadu benda yang sama dekat mak Epul. tu yang mak Epul cakap, kalau kite mati lagi lah sakit teruk kan. 

mak Epul cakap lagi, kenapa orang beriman tak rasa sakit masa Allah SWT ditarik nyawa. sebab sudah diberikan gambaran syurga yang cantik dan indah. sampai terlupa sakit nak meninggalkan dunia ni. analogi yang sama dengan bersalin kuasa dua, perempuan akan rasa indah bila tengok bayi keluar kat dunia. 

walaupun kata-kata itu mudah dan ringkas, ia menjadi satu ingatan dalam diri aku sekarang. terima kasih. adey-chiau.


p.s : minum air, buat BQ




23 ulasan:

  1. sakit bersalin telah di lalui..

    *bg adek sorg?weeeuuuuuu..no no no...rehat dlu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. semoga dipermudahkan urusan menjaga bayi pula

      :)

      * mane la tau rezeki kan... hehe!



      Padam
  2. Maha kaya dan berkuasa Allah walau diberi kesakitan tapi ada nikmat dihujungnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hidup pun penuh dengan dugaan... lepas tu dapat nikmat kejayaan kan...

      Padam
  3. seronok ada baby kan? hmmmm hihi

    BalasPadam
  4. x sabar nak merasa sakit bersalin ni...tapi tu laa belum ada rezeki lagi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat berusaha dan semoga dikurniakan rezeki...

      Padam
  5. takutnya nak lalui benda ni T.T

    BalasPadam
  6. Err..pasal sakit bsalin, kwn nur pernah bgtahu, org tua2 tipu je kata bsalin tak sakit, padahal sakit gilaa...xpasti motif kwn nur tu nak menakutkan ke hape, tapi dah tentulah bsalin tu sakitkan...

    comellah sarung kaki Ammar tu.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comel kan...

      Kalau nk order pun boleh...

      Hehe

      Padam
  7. dah ready nak masuk ke MOM'S WORLD? hihihihi

    BalasPadam
  8. huhu..popular la amar pasni..hahaha..

    BalasPadam
  9. wanita memang kuat
    sanggup bertarung nyawa masa bersalin
    tahniah

    BalasPadam
  10. setuju kot.so kena la jadi beriman supaya bila mati nti tak sakit.. bersalin tu dh tentu la indah kan..huhu

    ceh tak aci utk ammar je..utk afia takde.hakhak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. adooi... akak kutu...

      nnt kite usahakan

      :)

      Padam
  11. besarnya jasa makk ^__^
    kesakitan melahirkan itu bersamaan 20 tulang dipatahkan serentak !

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasa tak dapat bayang macam mana nak hadapi kan?

      Padam
  12. takut bersalin membuatkan saya fikir dua-tiga kali. haha. bengong je.

    BalasPadam

Jom komen ramai-ramai...



Si Tulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.