Rajin Menyinggah

Kenal dari Facebook

Rabu, Januari 30

pilih jalan yang tepat

hello semua, selamat petang...

hari ni terpaksa menggadai duit syiling cinta milik Encik L. duit kami dah takdak hujung-hujung bulan tunggu gaji ni. hahaha. 

jadi, terus baca buku Sun Tzu. konon nak tenangkan fikiran sambil layan mesyuarat Marketing di pejabat. jadi dengan ini nak menyimpulkan kata-kata Sun Tzu berkenaan dengan Pilihan Jalan Perang; macam mana cara nak pilih kerja atau perniagaan yang sesuai dengan kita. 

Make victory in war pay for itself. Avoid expensive, long campaign. The military commander's knowledge is the key. Knowledge determines if the civilian officials can govern. Knowledge determines if the nation's households are peaceful or danger to the state. 

Buat kemenangan dalam perang berbayar. Elakkan kempen yang mahal dan lama. Pengetahuan seorang Panglima Tentera adalah kunci. Pengetahuan menentukan jika pegawai awam boleh mentadbir. Pengetahuan menentukan jika penghuni negara aman atau berbahaya kepada negeri. 

atas pilihan kita untuk memilih siapa untuk menjalankan kita. tiada hati untuk rumus panjang-panjang. malam ni banyak lukisan kena siapkan. adey-chiau.

14 ulasan:

  1. Minat baca buku perang2 eh? hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa dulu-dulu tak minat.

      sekarang okey la. minat sikit...

      Padam
  2. ape pn kita harus pilih jln btl kn..btw nice new header & ur bacground..

    BalasPadam
  3. assalamualaikum rapunzeel...betul2 tu kena la pandai pilih...;)

    BalasPadam
  4. apa2 pun kena bayar
    dulu kini dan selamanya

    BalasPadam
  5. Fie suka layan novel je, tapi bukan novel cintan lah. Cintan tu time mood tinggi je. Auwww.

    BalasPadam
  6. Dah 30hb gaji belum masuk lagi ke?

    BalasPadam
  7. aduh madahnya buat akk berfikir panjang..malas betul!hehe

    BalasPadam
  8. Pastu.... apa keputusan mesyuarat tadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Byk keputusan. Apa yg nk dibuat spnjg mggu...

      Padam

Jom komen ramai-ramai...



Si Tulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.