Pengikut (Blogspot)

Isnin, 28 Januari 2013

analisis

Hello semua, selamat tengah hari....

hari ni dapat cuti tambahan sehari; sempena dengan Hari Thaipusam yang berlaku semalam. hari ni aku nak mula kerja-kerja perincikan lukisan rumah kedai. 

jom tengok kata-kata dari Sun Tzu; General Tentera Cina yang mengeluarkan banyak falsafah berkenaan dengan strategi dalam peperangan. Sun Tzu; The Art of War adalah satu buku yang diterjemahkan oleh Gary Gagliardi sebagai strategi perniagaan dan pekerjaan masa kini. buku dalam bahasa Inggeris. tu pasal menjadi kerja kat aku pulak nak terjemah untuk Encik L. aieh. takpe lah. kalau boleh beri manfaat, aku usahakan. 


Manage to avoid battle until your organization can count on victory. You must calculate many advantages. Before you go to battle, your organization's analysis can indicate that you may not win. You can count a few advantages. Many advantages add up to victory. Few advantages add up to defeat. How can you know your advantage without analyzing them? We can see where we are by means of our observations. We can foresee our victory or defeat by planning. 
[The Art of War 1 : Analysis ; Sun Tzu]

Uruskan untuk mengelak pertempuran sehingga organisasi kamu boleh mengira kemenangan. Kamu mesti mengira sebanyak mana kelebihan. Sebelum ke medan pertempuran, analisis organisasi kamu boleh menandakan kamu tidak akan menang. Kamu boleh mengira sedikit kelebihan. Kebanyakan kelebihan menambah kemenangan. Sedikit kelebihan menambah pertahanan. Bagaimana kamu boleh tahu kelebihan kamu tanpa analisis mereka? Kita boleh lihat di mana kita dengan pemerhatian kita. Kita boleh nampak kemenangan atau pertahanan dengan merancang. 
[Seni Peperangan 1 : Analisis ; Sun Tzu]

okey. tu je nak kongsi untuk naikkan semangat bekerja. adey-chiau.


p.s : jangan pandang belakang, semua yang jadi ada hikmahnya




Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.