Pengikut (Blogspot)

Isnin, 28 Januari 2013

analisis

Hello semua, selamat tengah hari....

hari ni dapat cuti tambahan sehari; sempena dengan Hari Thaipusam yang berlaku semalam. hari ni aku nak mula kerja-kerja perincikan lukisan rumah kedai. 

jom tengok kata-kata dari Sun Tzu; General Tentera Cina yang mengeluarkan banyak falsafah berkenaan dengan strategi dalam peperangan. Sun Tzu; The Art of War adalah satu buku yang diterjemahkan oleh Gary Gagliardi sebagai strategi perniagaan dan pekerjaan masa kini. buku dalam bahasa Inggeris. tu pasal menjadi kerja kat aku pulak nak terjemah untuk Encik L. aieh. takpe lah. kalau boleh beri manfaat, aku usahakan. 


Manage to avoid battle until your organization can count on victory. You must calculate many advantages. Before you go to battle, your organization's analysis can indicate that you may not win. You can count a few advantages. Many advantages add up to victory. Few advantages add up to defeat. How can you know your advantage without analyzing them? We can see where we are by means of our observations. We can foresee our victory or defeat by planning. 
[The Art of War 1 : Analysis ; Sun Tzu]

Uruskan untuk mengelak pertempuran sehingga organisasi kamu boleh mengira kemenangan. Kamu mesti mengira sebanyak mana kelebihan. Sebelum ke medan pertempuran, analisis organisasi kamu boleh menandakan kamu tidak akan menang. Kamu boleh mengira sedikit kelebihan. Kebanyakan kelebihan menambah kemenangan. Sedikit kelebihan menambah pertahanan. Bagaimana kamu boleh tahu kelebihan kamu tanpa analisis mereka? Kita boleh lihat di mana kita dengan pemerhatian kita. Kita boleh nampak kemenangan atau pertahanan dengan merancang. 
[Seni Peperangan 1 : Analisis ; Sun Tzu]

okey. tu je nak kongsi untuk naikkan semangat bekerja. adey-chiau.


p.s : jangan pandang belakang, semua yang jadi ada hikmahnya




22 ulasan:

  1. Dah macam baca Sejarah pula bila baca entri ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sejarah membawa kita kehadapan...

      huhu? poyo kan...

      Padam
  2. kite pun cuti harini.

    tapi rajin sangat pulak datang opis... hahaha!

    BalasPadam
  3. jarang cuti pada Public Holiday.. koh koh koh.. owh.. baca Sun Tzu gakk...

    BalasPadam
  4. Ros pun cuti jugak . esok kna semangat lah kerja. huuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi. okeyla tu ros...

      hari ni lelepak dengan famili kan....

      Padam
  5. wak baru je abes cuti bandung.., IHiiks

    BalasPadam
    Balasan
    1. best tu wak bercuti kat bandung...

      tak ajak pun...

      Padam
  6. apepun mas selamat bekerja. kena pupuk semngat tu selepas penat analisis. haa. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. analisis je takde tindakan pun sia-sia kan?

      Padam
  7. wah...bernas la apa yang dikatakan tu..trimas sharing bersama

    BalasPadam
  8. terbukak jap minda lps bace strategi perang... rse nk g perang pon ade... hee :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhuhu, berperang dengan diri sendiri dah memadai kan...

      Padam
  9. Balasan
    1. perang dengan kewarasan akal sendiri je MM.... hihi

      Padam
  10. ehhh.. nak berperang ke analisis2 ni.. hehehe... btw, sy dh tkar blog ke sini tw.. http://cakerawalasenja.blogspot.com
    -emma-

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebelum berperang kena analisis pergerakan kita dan pergerakan musuh sekali...

      Padam
  11. jangan pandang belakang congkak
    hehe

    nampaknya semuanya perlu dianalisa dengan teliti

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul Pak Tehr...

      bak kata General Perang. kite ni siape je kan...

      Padam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.