Rajin Menyinggah

Kenal dari Facebook

Rabu, Januari 9

air itu penting. ia sumber kehidupan.

hello semua, selamat pagi....

Nescafe Pagi ejen lawas perut
kebanyakan orang menjalani rutin pagi. kebanyakan rutin melibatkan air. bangun tidur, pegi mandi. sapu deadorant, minum nescafe dan membuat pembuangan sisa dengan sistem pelaburan 'emas'. semuanya menggunakan sumber alam yang tiada ganti. lain tak bukan air.

tadi Encik L telefon. aku cakap aku nak pegi berak. aku terus letak telefon. gila kau, kalau pilih tunang dengan berak. sah-sah berak menang masa tu.

lepas balik berak, aku panggil balik. lepas tu buat lawak jijik dengan cakap;

Aku : Abang, berapa orang buat kerja hari ni. tengah buat ape?

Encik L : mana ade kerja lagi...

Aku : apesal pukul 0930 pagi tak start kerja lagi. potong gaji setengah jam. 

Encik L : kita orang semua pegi berak la....

bengong gile. menganjing. tapi sedar tak sedar kan. aku telah membazir air semasa kerja-kerja pelaburan 'emas' tu dijalankan.

bayangkanla. tandas pejabat aku tepi pejabat. dekat dengan tempat Adik Atikah. jadi tandasnya duduk. semasa pembuangan sisa berlangsung. aku tak mahu sesiapa termasuk Adik Atikah mendengar bunyi-bunyi sisa mahupun angin dari badan aku. malu lah aku.

aku mengabur bunyi yang ada. setiap kali aku akan buka pili singki. ibarat sedang menggunakan singki. padahal aku menggunakan tandas. korang pernah guna helah ni tak?

tapi pagi tadi, semasa duduk di saat penuh dengan idea di otak. aku teringat kawan-kawan aku di sekitar Ampang yang air dicatu. mereka dijangkakan menerima air lepas Tahun Baru Cina.

yang aku senang lenang. menggunakan lebih 30% air terbiar semasa sisa-sisa 'emas' dilaburkan. kufur nikmat ke aku ni?

okey. kesedaran muncul. aku akan ubah mentaliti serta attitude dalam menggunakan air untuk kelangsungan hidup masa hadapan. adey-chiau.



p.s : jom lihat-lihat lukisan Makcik Sebelah.




36 ulasan:

  1. hahaha penah buat helah mcm tuh! tulah byk air bazir masa tuh sdgkan ramai kena catu air...hmmmm bia bebunyi kurang enak asalkan air dapat digunakan seminima munkgin..errr

    BalasPadam
  2. pernah TERRR-lepaskan angin taufan masa melabur, and twice! dan bunyian yang tak tercover dengan curahan air sink. dan kakak cleaner kat luar jerit BOM! tiap² kali ia berlaku. hampeh. (TMI, kah?)

    BalasPadam
  3. ingatkan L je yg buat gitu. haha

    BalasPadam
  4. sama je. sume orang pon buat gitu gak rasanya. kalau macam toilet kat jepun takpela leh pasang lagu. tapi tupon kalau ada toilet yang auto tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. pasang lagu tu serupa idea yang baik la lan. mungkin kite jugak boleh praktis.

      Padam
  5. hilang selera makan bila baca entri ni..ahaksss

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh ler buat kamu diet lepas ni. saranan untuk orang ingin diet. haha

      Padam
  6. laaa..ini kes bekalan air terputus ker??dengar kata lagi 2 minggu nak jadi camtu..hehehe..lepas nie dah boleh save semua air yg ade..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  7. Tektik ni akk selalu guna bila di tandas awam. Malu la org dgr bunyi pelik2 kan? Kalau ada baldi lg bagus sb air paip yg tercurah tak mmbazir. Bunyi pun lebih kuat....haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. air dalam baldi. ha, best. item yang ada dalam bilik air tu jugak.

      Padam
  8. Kita kalau bunyik kita tak kesah sangat. Kita siram laju2 sebab taknak ada bau. Wuhaha.
    Memang pernah terfikir pasal ni tapi..hem..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo siram laju2 memang bau tak sempat lekat kan?

      Padam
  9. ha..ha.. air memng peting...klu x de air rasa mcm tak leh hdup..he..he.. anwy slmat bknalan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Takde air memang semua hidupan kat dunia meninggal. Huahua

      Padam
  10. Nak malu apa... Org lain pun mengalami perkara yang sama.... Kalau lepas kat kedai jual cucur badak lain laa cerita....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha. Entah segan kalo orang dapat teka apa kite buat kt dlm...

      Padam
  11. assalamualaikum rapunzeel...betul tanpa air kita mungkin akan mati...;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan. manusia dunia patut fikir ape jadi kalau kekurangan air.

      Padam
  12. alamak
    semua pekerja dalam satu masa
    boleh muat ke kat dalam bilik kecil tu
    haha

    Encik L tu memang terbaik la
    haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu lah masalah bile orang pendiam buat lawak.

      hahaha. malas nak layan.

      Padam
  13. Hahaha I selalu buat lawak berak dgn pakwe. boleh? :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Mengeratkan hubungan berak sesama berak. Kihkih

      Padam
  14. len kali bangga la sikit mengeluarkan bunyi sisa2 tu. hehe.. keluar tandas buat muka bangga sikit.. hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooouh? Melatih keyakinan diri dengan berak boleh juge

      Padam
  15. Baru padan muka kan... suka cara En L kenakan tunang dia. Itulah jgn ingat diam-diam dia tak boleh buat hihi...

    Jgn bazir air lagi lain kali ok:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huahua.

      Bazir air memang tak elok. Igt kat org lain.

      Padam
  16. berak vs tunang...

    berak menang...ekekek...

    BalasPadam
  17. aku biasa buat helah tu..hehehe

    tapi aku tak anggap la benda tu helah..sebab aku suka bukak paip masa buang air..dok jirus2 kat lantai toilet, halakan kotoran tu semua ke floor trap..

    kira macam sambil2 buang air tu aku bersihkan tandas la..kehkeh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu buka paip cuci. Bkn paip sinki. Tu tak kira membazir H.

      Padam

Jom komen ramai-ramai...



Si Tulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.