Pengikut (Blogspot)

Rabu, 17 Oktober 2012

semangat Ncik Trump

hello semua, selamat pagi...


aku baru bangun tido la. tengok Ncik Trump tengah senyum kat aku. mesti dalam hati ada perli sebab aku dah mulakan hari jam 9 pagi untuk mesyuarat. sedangkan kau baru bangun Mastura. aieh...

semalam, aku teman Encik L pasang kipas dekat rumah baru Ncik Bos Botak. jadi tukang hulur-hulur alat macam spanar ke, mentol ke dan menyapu sampah.  

bosan gak. sebab banyak wayar kan pasang kipas. ada pulak rak buku Ncik Bos Botak terpampang kat ruang tu. banyak jugak buku, termasuk buku ni. paling minat aku nak baca.

bersungguh aku baca. bagi aku yang tak berapa pandai bahasa Inggeris dapat bergelak baca buku ni. kira macam ayat yang digunakan mudah dan ringkas la.

aku kagum dengan orang tua atas ni. daya tahan beliau kuat. pening kot ada hutang 92 billion. tapi beliau tak lari dari masalah dan urus untuk selesaikan masalah tersebut. kagum kan?

aku terfikir, aku nampak banyak buku ni kat kedai buku. kenapa aku tak beli? 

ia penyuntik semangat di kala kita ada zero dalam akaun. serius! 

banyak nasihat yang best. walau baca sampai m/s 30 pun aku masih teruja. tapi Encik L la semak. suruh aku hulur itu ini. nak pinjam bawak balik aku tak berani. sebab buku tu macam milik Puan Mem yang jarang bercakap dengan aku kan. 

nak beli kat kedai pulak, aku tengah berjimat sekarang ni. okey la, aku nak g mandi ni. adey-chiau. 

p.s : aku ingin jadi kaya bukan kerana duit tapi kerana tanggungjawab aku. 

22 ulasan:

  1. Balasan
    1. kalau buku inggeris selalu pasti RM 80 ke atas...

      Padam
  2. minat ngan donald trumph ni...admire dgn dia sbb dia pandai manage duit dia...

    duit dia dpt, dia role balik buat bisnes lain...makin kaya..

    BalasPadam
  3. okay...kalau nak cari2 kat kedai buku murah insyaAllah ada, kadang2 kita je tak perasan.

    Try BookXcess. Cuba tengok ada ke tak.

    Kalau tak survey2 dulu harga...mungkin ada kedai yg bg diskaun. Tumpangla siapa2 punya membership:)

    BalasPadam
  4. erm tula kan

    kalo ade role model cm die

    rse mungkin kite akan lebih smngt kejar duit heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. emm... die bukan kejar duit iffah tapi die manage duit.

      Padam
  5. Mamat ni mmg hebat...koz minat sangat dengan hasil perkongsian beliau...

    BalasPadam
  6. Ramai yg berjaya berasal dari susah. Tapi putus asa tak ada pada diri mereka tu yg berjaya. Kalau org kita nie hutang setengah juta aje dah sibuk nak melarikan diri. Siap ada yg kena potong tangan kena rantai bagai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadang-kadang bila dah sampai tahap tu, kite pun tak tau nak buat mcm mane...

      Padam
  7. beli jgn x beli .. manfaat utk masa depan :D heheeeee.

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. Kan... Banyak ilmu boleh dpt dr sini :-)

      Padam
  9. wak pon nk kaya jugakkk. ahhhaa

    BalasPadam
  10. Great work!
    Cheers from Argentina.
    HD

    BalasPadam
  11. oh donal trumph yg kaya beraya..belanja ais krim boleh?!! okay tak boleh kedekut -.- ehehe rapunzel,belanja ais krim buleh bila dah kaaayaaa :)

    BalasPadam
  12. alamak
    belum mandi rupanya
    patut la ada bau
    huhu

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.