Pengikut (Blogspot)

Ahad, 20 Mei 2012

sihat # cara merawat hati luka lara

hello semua, selamat hari ahad...

hari ni hari air mata aku. aku betul-betul dah give up dengan cinta. membuatkan aku diam dan langsung tak beri pendapat dan luahan perasaan lagi. he's totally break my heart, damage my handphone. i really feel down and so so down when there's no apologize word come from him. 

jadi. setelah berbahasa orang putih itu, mari aku share beberapa cara untuk hiburkan diri sendiri. motif menghiburkan diri ni satu je as membuat diri sendiri tersenyum and even bigger think that the world has never end!

aku pun tak tahu kenape lately, aku suke sangat nak cakap orang putih sambil menulis. tersalah silap maafkan aku okey. again, blog has make me smile...

CARA SATU : TARIK NAFAS DALAM-DALAM
Rakun pun tahu bertenang!
Bernafas dengan betul selama lima minit. Tarik dan Lepas berulang-ulang kali. Bagi aku cara ni berkesan bila hati tengah sayu dirundum air mata. So, korang akan lebih tenang dengan menarik nafas daripada korang dok menangis. nanti makan jam jugak nak berhenti kan?

CARA DUA : BERJALAN KAKI
Jalan Tanpa Hala Tuju. I Like ~!
Ni cara basic. Macam mane pun cara ni memang paling berkesan untuk memperbaiki tusuk sembilu yang mendalam dalam hati. Jalan-jalan kat taman, hutan, gunung memang memberi panorama hijau yang terang-terangan membawa aura ketenangan dalam diri. cara tak susah, cuma singkirkan lemak dari badan je. huhu!

CARA TIGA : TENGOK SIRI CERITA LAWAK
Isi Dalam Cerita Super Spontan
Ni lagi senang. Yelah, tak payah keluarkan peluh sebagai modal untuk bertenang. Duduk depan lappy or televisyen. Pasang CD yang ade cerita Friends atau How I Mate Your Mother kalau korang ni bercirikan hidup mat salleh. Kalau korang jiwa Melayu dalam diri yang menebal, korang layan la Superspontan ke Komedia ke dan ape-ape Genre Lawak yang ade dalam Channel Warna. hilanglah gundah gulana dalam hati. 

CARA EMPAT : MEMBACA 'SAYING IMAGE'
Contoh Saying Image
Kat atas ni contoh saying image atau gambar berkata-kata. banyak je skang ni dalam Fanpage Facebook. kan? Aku paling suka cara ni. Memang aku ralit baca benda-benda macam ni. So korang akan lupa masalah yang korang ada. 

CARA LIMA : MAKAN AISKRIM, MELUKIS DAN MENYANYI

You Make Me Melt... Uhuu~!
Aiskrim sesuatu yang sedap bangat. Melukis akan membuat korang berfikir terlampau pada kertas. Menyanyi  pulak selalunya aktiviti yang melibatkan hati yang gembira. Dengan cara ni, korang akan ambil masa untuk fokus dan melakukan aktiviti yang berbentuk bebas. Akhirnya mungkin korang dapat bertenang dan tersenyum akhirnya. 

CARA ENAM : MANDI SPA ATAU AROMA TERAPI

Selesanya....
Ni cara datin-datin carik ketenangan. Yelah butik sendiri punye kan, boleh la dilantakkan pelbagai jenis sabun, shampu, masker dan macam-macam produk yang membawa kepada bau-bau ketenangan. Cara ni memang berkesan. Lagi-lagi lilin wangi yang tersedia malap-malap sampai boleh tenang dan boleh terlelap. Itu memang suasana yang superb!

CARA TUJUH : JALAN-JALAN, MAKAN, TENGOK WAYANG DAN BELI BELAH 
Sebab tu lah orang cakap sahabat sangat penting. Kalau ada isu dengan keluarga or pakwe or tempat kerja, orang yang paling sesuai untuk buat gila adalah sahabat. kan? Tak perlu nak cerita apa dan bila dan bagaimana masalah. Cuma perlu ajak jalan-jalan dan menikmati hari yang santai tanpa masalah. 

okey. sementara ade laundry yang banyak aku sempat menulis benda-benda macam ni. adey-chiau

6 ulasan:

  1. amboi banyaknya cara untuk tenang..hehe,tapi itu semua berbentuk fizikal dan mental.jgn kita lupa dari sudut rohani...iaitu dgn membaca alquran..insyALLAH disitu ada penawar sgala kedukaaan..

    BalasPadam
  2. hehehe..lain orang lain caranya.saya kena gi bersukan baru leh hilang duka lara sume tu.takpon rempit laju2.tapi memang bahaya la my way kan.hehe

    BalasPadam
  3. ahahaha paling suka cara enam...tp tu lah poket lak bocor,,,huhuhu..so, pilih yg x kuarkan modal..cara tiga...ekekekek...moga awak lebih tenang ye...

    BalasPadam
  4. x mo la sedih2..x mo2...ade ag cara..gelak kuat kuat...hehe

    BalasPadam
  5. ermm setuju sgt dgn sume tu,,tp mula2 skali akak wat ialah menangis sepuas2 nya,,,pastu br wat cr len,,,nangis memg ubat yg plg mujarab,,,lepas tu kita pasti bangkit semula,,rilek2 beb

    BalasPadam
  6. terapi yg best... dah tentu layan citer lawak..

    tapi ada yg lebih bagus...

    baca alquran.. ia terapi paling terbaik..

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.