Pengikut (Blogspot)

Ahad, 4 Mac 2012

sihat-kan? kayap

assalammualaikum. ahad suda mari....

areyebba arelala. ceria sungguh lepas sembuh dari penyakit yang memalukan ini. nak cerita ke kat sini? aieh, tak sanggup tau. 

dengan keadaan malu-malu ni aku nak share la. aku kena kayap. tapi 2 minggu je. alhamdulillah sekarang tinggal parut je. kayap aku kena ni kayap simple. wahaaa ~! pandai-pandai pulak bagi nama. bila aku jumpa panel, beliau cakap punca kayap aku dari demam campak dedulu. tak habis keluar bahasa kampungnya. hihi!

Kalau kat badan aku kurang dari ni
masa mula-mula kayap menyelubungi diri aku tak perasan pun. gatal dah naek satu badan. bila mengadu dekat Encik L, simple punya jawapan. entah-entah ruam. lelaki memang suka amek mudah hal penyakit. conclusion takat ni. 

esoknya, Puan Nadirah selaku akak pejabat ni tengok. siap cakap itu adalah kelopak garam kira nama manja-manja bagi kayap. kalau bercantum antara pinggang bertemu pinggang. boleh mati katanya. 

aku pun kegelabahan. penyakit memalukan membawa maut memang tak boleh bla. cakap aku dalam hati. cepat-cepat ke panel. panel aku dengan rilek cakap, insya-allah satu minggu ke dua minggu sehat. nasib baek ko doktor kan. memang betul cakap ko.

masa kayap tu tengah merah-merah. aku amek langkah berjaga-jaga macam Cik Waniey dok bebel dalam telepon. yang pertama jaga kebersihan. 

dari towel tu aku pakai sebulan sekali. sekarang dah jadi seminggu sekali. cadar pun lebih kurang sama. semua habuk kat bilik aku bersihkan. aku try avoid sangkut baju more than 2 days hang with open air sebab takut debu. 

yang paling drastik. tukar bekas tampung air mandi. basuh baju dengan Dettol. letak bakul mandi dekat tempat yang susah air nak bertakung. tukar span mandi mahal. selama ni pakai yang seringgit punya. beli bulu ayam dan melipat kain pada masanya. 

pakai ubat racun dua kali sehari. mandi air garam dua kali sehari dan makan antibiotik lepas makan. basuh kereta dan wax-kan nya. setiap kali bangun tido akan sembur Febreez dan anginkan tilam, bantal dengan selimut supaya kuman lari.

okeh. aku dah habis cerita. yang penting jaga kebersihan. adey-chiau. 

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.