Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 2 Mac 2012

ingatan jumaat # surah al-masad

hello semua, salam jumaat...

last week, aku tak sempat nak baca terjemahan ayat Al-Quran, apetah lagi nak share kat sini. dah berapa minggu aku terdetik nak cerita pasal surah Al-Masad atau surah Al-Lahab. surah berkenaan dengan peristiwa Abu Lahab yang benci akan penyebaran agama Islam oleh Nabi Muhamad SAW lalu mencampakkan batu ke arah baginda ketika semua kaum Quraisy berkumpul di Bukit Safa menantikan peringatan yang sedang dijalankan oleh baginda.

aku tak reti nak bercerita panjang. so, kalau nak tau cerita lanjut bolehlah googling ke arah ilmu sikit dengan sendiri-sendiri okeh!


Terjemahan: 

Binasalah kedua-dua tangan Abu Lahab; dan binasalah ia bersama [1]
Harta dan segala yang diusahakan, tidak dapat menolongnya [2]
Ia akan menderita bakaran api neraka panas menjulang [3]
Dan isterinya, seorang pemunggah kayu api [4]
Di lehernya ada tali, dari tali dipintal-pintal [5]

aku berdoa agar kita semua tak jadi seteruk Abu Lahab tahap menghina Islam gaya ape aku pun tak tau nak istilahkannya. padahal keturunan sendiri tu.

semua benda pasti ada pengajaran. dan surah ni sesuai kalau nak halau anjing yang dok menyalak-nyalak depan kita. okey, sampai sini. adey-chiau

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.