Pengikut (Blogspot)

Selasa, 6 Mac 2012

fashion : 8 langkah pilih heels

hello semua, selamat pagi...

selasa adalah berilmu tentang fashion. aku this week tak tau nak cerita pasal ape pasal fashion. yang aku concern last week masa aku beli-belah kat Jaya Jusco Anggun tu ialah heels baru warna putih. at the end aku tak beli pun. walaupun tak mahal mana, tapi aku malas nak beli. aku akan pakai sekali sekala je pun nanti kan...

kat sini aku nak share, macam mana nak pilih heels. perlu? hua hua hua. heels adalah kasut kegemaran aku. aku suke kasut yang ada tapak bawah atleast macam kitten heels. tapi aku jarang pakai heels. dan kebanyakan heels aku dah rosak. tinggal selipa jepung je skang ni dengan sepasang kasut flat utk kerja.

moh. aku share. macam mana nak pilih heels dengan cara terbaik or tak tersalah pilih. kang balik dari kedai for sure nga-nga. hahaha.

LANGKAH SATU : Pilih jenis heel yang sesuai dengan bentuk tubuh. aku rasa aku pernah buat entri pasal ni. kalau minat lagi nak tau, KLIK SINI

unik :)

LANGKAH DUA : Pilih warna kasut yang sesuai dengan kaki. selalu jenis kasut PVC or plastik kilat tak sesuai utk orang berkulit gelap macam aku. nanti nampak kaki super hitam. jangan lupa pulak yang kita kena match-kan kasut dengan bag kita. biar telly bawak ke mana-mana. tak payah nak tukar-tukar slalooo!

Ni material org kulit gelap kena elak!
LANGKAH TIGA : Pilih saiz yang ngam-ngam. Maksudnya, jangan pilih satu saiz lebih besar. dah nama heels kan, mestilah ada tali-tali yang mencengkam kaki kite. kalau pilih saiz yang besar nanti jadi tak selesa pulak. buat membazir je beli. kan kan kan?

Style kan?
LANGKAH EMPAT : cuba heels. yang paling okey. masa kita cuba tak payah segan silu nak pakai dua-dua belah kasut dan berjalan bersama sepuluh dua puluh minit kat kedai tu. yang ni aku serius malu nak buat. tapi rupa-rupanya penting. barulah dapat beli heels yang betul-betul selesa. 

takperlu sampai macam ni kan :)
LANGKAH LIMA : kurangkan penggunaan heels. walaupun kita membelinya dengan penat lelah. guna pada masa tertentu jerp. macam pegi dinner or kenduri kahwin or majlis hotel-hotelan kan. aish. nanti akan effect kita punya belakang. seeloknya, lepas je cabut heels dari kaki kite urut kaki biar urat kaki kembali kendur dari menerima ketegangan dari heel tadi. 

LANGKAH ENAM : kalau boleh, tambah satu platform dekat bawah jari kaki. untuk menambahkan kestabilan kaki dan mengurangkan ketegangan heels yang berpunca dari sudut ketinggian yang berbeza. 

LANGKAH TUJUH : tips bila dah sampai rumah. guna heels bila masa perlu dan bukan pegi jalan-jalan. simpan heels dengan kemas dalam tote bag kalo boleh (mahal kan?). bila ada perlu baru guna. bila dah sampai rumah, check tapak kasut. kalau macam licin pegi cari gobler, kasarkan permukaan tapak. boleh jugak add on gell pack untuk kurangkan pressure menggunakan heels. 

bahaya heels. nak baca, besarkan!
LANGKAH LAPAN : amaran. kalau dah rasa kaki mencucuk, tangglkan heels dengan jayanya. mau taknye, heels boleh beli sepuluh. kalau kaki lumpuh. sape mahu tanggungjawab? dan make sure kalau pakai heels lalu di tempat-tempat rata dan sopan. elakkan lalu di atas rumput dan tanah. nanti tenggelam pulak. 

setakat ni. tu je aku nak share. aku pun nak beli heels la satu. untuk kenduri kahwin. adey-chiau.


2 ulasan:

  1. hahah wewit..tp kite x pakai heels.
    xpenah amek tau bab ni.kehkeh
    tengs for info

    BalasPadam
  2. shera tak pakai heels.. shera pakai wedges.. hehe takut pakai heels.. nnti jatuh..

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.