Pengikut (Blogspot)

Ahad, 12 Februari 2012

sihat-kan? # cuba untuk tidur

hello semua, selamat pagi....

ahad adalah hari ber-jimba. kenapa jimba ade kaitan dengan perasaan seronok? aku pun tak faham. pagi-pagi ahad, aku suggest nak cerita pasal perihal kesihatan dan cara hidup yang melibatkan fizikal dan emosi khasnya. 

problem aku dengan tidur ni memang sesejak lahir kot. aku susah tido then susah la nak bangun kan. tapi aku macam dah jumpe tips untuk diri aku. dan mungkin sesuai nak guna kat orang lain. meh aku share perkara-perkara yang aku kadang-kadang buat waktu aku susah nak lelapkan mata.
  • mandi malam lama-lama. ni memang tak baik untuk kesihatan sebab boleh dapat paru-paru berair orang cakap. kalau aku tak boleh tido aku akan mandi lama-lama. masa tu aku akan cuci rambut sehelai-helai complete dengan gune conditioner sekali. kalau tak puas lagi, aku akan scrub badan aku. baru puas hati ko Jah? hahaha.
Shampoo favorite yang wangee ~!
  • baca buku fakta. yang ni akan super menambah kemengantokan. lagi-lagi kalau bace buku psikologi kelas bawahan semua nak berayat-ayat kan. lagi kau tak faham, lagi ko nak tido. huhuhu.
Sekarang korang faham apa itu COOL?
  • blog-walking. bukan mengantok pasal entri tak menarik ke ape. tapi pasal otak dah tepu. everytime  blogwaking kita akan dapat variasi cerita sampai otak kite pun tak sanggup nak proses cerita mana dulu. lepas tu boleh booom!
  • main mesej. kalau call, aku jarang dapat tidur sebab mulut tak berhenti bercakap kan. so, kalau dah tak tau nak buat ape sangat. aku akan main mesej dengan sesiape jep. aku mesti akan tertidur masa tunggu orang yang mesej aku tu reply. kan simple. hihihi.

setakat ni tu je kot cara simple aku. memang boleh lelap kalau macam ni. anyway, aku rasa ada praktis yang lebih baik macam baca surah-surah lazim banyak-banyak kali sampai terlelap. pun lebih berkesan dan lebih diberkati. 

bagi aku, konsep penting nak tidur ialah konsep menenang dan memanjakan diri. bila diri rasa tenang dan dimanjai. mesti senang tidur punya. selamat malam semua, Cikilalang nak tido ni. adey-chiau.

credited to kawan baik die, JIMBO NEUTRON


9 ulasan:

  1. http://www.mudah.my/Perkhidmatan+menyewa+van-12371858.htm

    van untuk disewa dengan harga murah..boleh digunakan untuk melancong..menganggkat barang..dan banyak lagi...

    BalasPadam
  2. hehehehe...kalau dah sampai waktu tidur,konfem la lena.nk senang tidur malam,petang tu exercise la kuat2 sampai letih.

    BalasPadam
  3. time nak tidokan anak time tu la ngantuk tp bila anak dah tido ngantuk pun hilang.. memang potong stim..

    BalasPadam
  4. hehehehehe...sy suke part msj tu...tulah cara sy tido..pukul 12 mlm uh...hehehe

    BalasPadam
  5. aku Alhamdulillah kalau tdoo jarang xboleh nk lelap.hehe try laa baca buku banyak banyak mesti kau akan mengantukk,nak nak baca buku teks,buku sejarah form5 hihihi

    BalasPadam
  6. aahh bw kena amek mood kannn kalo 24jam mmg tingtong!! kikiki

    BalasPadam
  7. baguslah kalau berjaya jika tak berjaya juga mcmana?

    BalasPadam
  8. emm bace al-fatihah 21 kali baru boleh okey en midonz :)

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.