Pengikut (Blogspot)

Isnin, 20 Februari 2012

Rumah Mata milik Naomi Campbell

hello semua, selamat petang isnin...

petang ni ada satu rumah yang menarik minat aku. walaupun mendokong fahaman yang salah. not bad at all, Noami Campbell. model pertama yang mengalahkan Tyra Bank mempunyai rumah dan landskap berbentuk mata iluminiti ini. jom kita terjah ape yang ada ni!

Ni pandangan atas (layout plan istilah-nya)

Pandangan sisi
sebabkan kebanyakan finishes rumah ni adalah kaca yang aku tak tau ape jadah nama kejuruteraan atau industrinya, si arkitek siap tanam pokok dalam rumah. aku agak nak bagi rumah sejuk dan nampak tropika aje. 

dari ape yang aku baca pulak, rumah yang bersifat 100% terdedah kepada cahaya matahari ni menggunakan sepenuhnya tenaga solar untuk menjalankan fungsi rumah yang hebat ini. selain dari tu, kebanyakan daripada sistem pam dan kumbahan menggunakan kaedah semulajadi, khabo si Naomi ni. nak kaji lebih lanjut, beso kan la gambo kat atas tu neh....

cukup-cukup la explain benda yang aku tak berapa nak tau. tapi memang hebat. so, sesape yang minat nak tau lebih lanjut cuba semak website ni beuty cocktail ada siap ilustrasi arkitek waktu memula design lagi. hebat tak hebat?

bukan aku dapat design pun benda ni kan. ape mahu kecoh? adey-chiau. 


3 ulasan:

  1. hoho...setailo giler architecture ni...aisey...mcm2 btol bila da ada duit ni...hehe

    BalasPadam
  2. len kali jadi kaya baru senang nak show off kot :)

    BalasPadam
  3. mmg nak buat taman dlm rumah mcm citer barbie...tp segalanya pelukan duet ma...deh

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.