Pengikut (Blogspot)

Rabu, 4 Januari 2012

hey smokers yang funny

hello semua, selamat malam...

aieh!! apesal pulak aku dah mengeluh ni. aku tibe-tibe teringat pasal Ncik Indra dengan Ncik Caah sebentar tadi. hey smoker! aku nak marah pun tak jadi. 

aku memang la suke bising kat smokers. tapi kalau aku jadi diorang, aku faham kot kenapa diorang merokok. and sometimes I felt that almost the campaign are useless. bukannye orang lagi berhenti. lagi sibuk nak hisap ada. tapi perokok baru dapat dikurangkan. sebab tengok iklan yang seorang mak Chinese tak boleh nak pronounce I Love You kat anak beliau molek-molek dah cukup scary dah...

most of the site person's are smokers. beg me, please. tak tau la jenis golongan professional construction lain ke tak, aku tak le pasti. sebab di kalangan tipikal Malay, Chinese and Indian yang aku keje sekarang ni mostly menjadikan aktiviti sehat ini sebagai satu cabang untuk melepaskan tensi di dada. 

kalau ade mesin breakdown and kalau tak ter-buat Ncik Bos rugi juta-juta. baik pam dada se-pam dua bagi segar balik tak? macam tu la agaknye analogi perokok. aku belum lagi le nak sampai ke tahap itu. 

yang paling best. semua smokers kat Teamcoat ni tak boleh nampak objek bulat. semua nak imagine jadi astray, setiap sudut yang berbucu juga menjadi mangsa melepaskan hampas tembakau yang telah disedut. ape yang terbakar tu sebenarnye tu? tanya aku dalam hati sambil melihat Ncik Indra memberi penerangan dan pertanyaan yang agak simple tapi memberi conclusion agak lepas diri yang bengong macam ni:

Ncik Indra : Mas, bumi ni bentuk ape?
Cik Hawa : Sfera.....! (excited lebih, belum sempat aku nak jawab!)

Ncik Indra : emm, kan bumi ni bulat. astray pun bulat. so, bumi ni astray la mane-mane boleh buang. 
Aku : Ek, eleh. 

kemudian, Ncik Indra amek selotape (yang lekat-lekat barang tu) letak atas kepala PC Cik Shida. beberapa ketika setelah mendapat keluasan rata PC yang sesuai dengan permukaan tape tersebut terus ke buang habuk rokok dalam tu. 

Aku : Sakai!
Ncik Indra : ko nampak benda ni bulat. so ni pun astray jugak. 

aaaarrrgh. tekanan belawan cakap dengan smoker tegar ni. tapi alasan mereka logik jugak tak? hahahahahaha. 

perasaan ingin tahu aku sangat menebal kepada si perokok. nak cuba?? teringat pulak kempen yang ni :

Jangan Paksa I -uuu
Encik L pun perokok tegar. aku mintak kebenaran nak merokok kat beliau. bukan nak pun, main-main je. mampus nak bagi. penyebat nak? tu dapat! most of Malay Man, walaupun merokok honestly sangat tak suka perempuan pun merokok macam mereka. alasan budget Hang Tuah, perempuan merokok ni hilang SERI. Seri Muka sedap ape?? hahahaha

yang paling tak best, hari tu Puan Mak membebel dekat aku pasal Encik L merokok kuat sangat. aku pulak rase macam bengang. apesal beliau merokok, aku kena sapu taik ni?? 

Puan Mak cakap la rokok tu penyebab kanser even kanser payudara itu dan ini. siap compare dengan abang ipar aku yang dua orang tu dah boleh berhenti sebab cinta dan kasih sayang pada akak-akak aku. so, nak Encik L ikot perangai macam tu ler.

aku bukan nak melawan cakap Puan Mak. tapi aku tak tau kenape most site person merokok. aku dah kurangkan tu dari 2 kotak sehari jadi sekotak. so take time for another step la kot. dengan bangga aku cakap dengan Puan Mak 'Mak, Mastura faham kenapa Lukman merokok. bukan tak bagi die berhenti. Mak duduk site, Mak tau la kenape diorang susah nak berhenti merokok.'

macam kurang ajar sikit kot ayat tu. tapi aku cakap hal kebenaran. hahaha, kebenaran ngek lu Mastura. last but not least, aku nak simpulkan. merokok memang membahayakan kesihatan sangat-sangat. siape-siape yang belum pernah smoking, tak payah nak cuba la. dari addict kat rokok baek lagi addict kat gula Skitles. lagi boleh jana minda dengan cepat. kepada smokers, jagalah diri sendiri. jangan merokok melampaui batas anda. merokok seminggu sekali tak boleh ke eh? 

okey. mahu balik sudah. adey-chiau. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.