Pengikut (Blogspot)

Selasa, 20 September 2011

kasih alia pengajaran untuk si pendendam

hello semua, selamat pagi...

semalam hari santai. malam tu teman Cik Shida dan Cik Hawa menyiapkan CPM untuk projek TTDI tanpa sebarang idea yang bernas. last last Cik Hawa kite yang settle-kan masalah. hahaha.

pukul 0700 malam, perempuan tulen macam aku pasti layan drama punye. walaupun bekerjaya (konon-konon) but still aku menitik beratkan isu wanita dalam diri setiap hari. supaya jadi pengajaran bile nak kawen nanti. bile ko nak kawen Mastura? hahaha.

kalau semalam tengok Kasih Alia tak menangis dan takoot dan kesian, jangan berani panggil aku wanita matang. huh, berani pulak statement hari ni. mau tak nye, Qausar dengan Qistina mati der... sebab kene tikam dengan perompak jalanan. sadis betul manusia akhir zaman ni!



tinggallah Mama Anis bersama Kasih dan Qabil. anak yang Mama Anis tinggal kat tepi jalan dan buang dulu yang akan take care beliau masa-masa tua ni. 

okey, sesape yang tak pernah tengok cerita ni. aku nak review sikit. cerita ni mula mase awal Ramadhan hari tu. cerita pasal ayah kepada Kasih yang mempunyai dua orang isteri. cerita mula bila ibu kepada Kasih dan Qabil meninggal dunia. 

Mama Anis (ibu tiri) kene pikul tanggungjawab arwah madunya penuh dengan dendam. memang dah memang tak boleh terima suami beliau pasang lagi satu Jah. anak-anak jadi mangse keadaan. ape dosa anak-anak dalam hal macam ni eh? 

cerita sampai ke konflik bile Mama Anis buang Kasih dan Qabil ke tempat budak-budak mintak sedekah. so, isu ni jadi persoalan sampai hujung cerita. minggu ni minggu akhir cerita ni. 

memula aku tak layan cerita ni. tapi bile ekstrem sangat perompak tu bunuh 2 orang beradik tu. terus jadi nak tau lagi cerita ni macam mane jalan habisnye.

kesimpulan hari ni. dendam ni memang akan makan diri sendiri. kalau tak cepat, lambat. kalau tak hari ni, esok. insaf insaf. tetibe teringat kata-kata Ramlee Awang Murshid

dendam itu bara. marah itu api. [Hijab Sang Pencinta, Ramlee Awang Murshid]

so, be carefull everybody! adey-chiau 

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.