Pengikut (Blogspot)

Selasa, 12 Julai 2011

duit lagi??

hello semua, selamat pagi buta

sedang menangisi kecacatan pada si Sony yang masuk jakuzi. kurang sikit la bergambar dalam blog lepas ni. waaa ~! tak sabar nak tggu next month...

cerita pasal buku baru je la. pasal Sabah tu masih dalam memori; belum keluarkan lagi... tapi make sure kene tulis jugak macam mane hal pun. **semangat pulak tibe-tibe??? 

semalam mase on the way balik Selayang, first time aku ikot MRR2; ni semua takoot ade sisa-sisa BERSIH punye pasal. dan di tepi jalan Ampang tu, tersergam indah sebuah bangunan bernama TESCO Ampang. aku yang 'jarang' berbelanja nie memang 'takkan' jejak kaki la ke TESCO itu. what for???? ahahaha. 

memula aku ingat nak beli blusher yang macam Cik Waniey tunjuk kat aku mase kenduri tunang Cik Fariza last Saturday. pastu beliau canang yang Elianto tengah buat promosi. tu pasal aku beriye sangat nak singgah itu TESCO. unfortunate, Elianto kat situ dah takde. mungkin rezeki duit aku hari ni menuju kepada buku entitled Money Work Life write by Carol Yip. 

tak tau ape mimpi aku beli buku ni. nak jadi kaye raye kot?? tak mungkin dengan sikap boros aku sekarang ni. tapi buku ni buat aku berfikir tentang habit yang mane i should remove to save my money. lebih kurang macam tu la kan...

dalam buku ni actually, Miss Carol mengutarakan banyak soalan yang basically bout our personality on money behaviour. dan satu soalan yang buat aku fikir sikit panjang daripada isu habit habiskan duit is isu money self. describe your money self. lebih kurang macam ni la yang Miss Carol cube tanye kite dalam buku beliau nie....

ape eh? money self?? finally mase nak tido last night, I pick up a pen and start to write:

' I never totally care about my money flow, it's all depend on our rezeki every single thing that we have done. I love to spend money on people without any return that I aspect. I bought and used money on thing that I feel it to be (atas hak sesuatu) and now I am not a rich person; I am moderate and for the most I have a happy journey of my life. I am tend to be grateful instead to keep watching my money flow. Insya-Allah, money will come as your hard work; as enough as you need it'

there is no other great business
as great as sedekah


am i too wrong in judges money at all?? see soon. it's a good book sangat-sangat to slow down shopping mood. adey-chiau.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.