Pengikut (Blogspot)

Selasa, 21 Disember 2010

roda roda Adik Manje

hellooo semua...

entri nombor dua, untuk hari yang sama... ok, aku seronok... korang tak kesah kan?? aku menulis banyak-banyak ni saje... saje nak rehatkan kepala otak aku ni... ok??

entri ni nak laksanakan janji jugak, untuk adik praktikal yang nama Kikin nie, boleh panggil beliau adik manje aku. beria-ria beliau suruh cerite pasal ape yang jadi kat kitorang hari Jumaat lepas... huhuhuhu ~

time tu, aku jadi dispatch... bawak beliau g jenjalan hantar dokumen kat RISDA dengan CIDB... biase la keje kan...

aku akui la, aku memang tak tau jalan pun... so, Google Map, mak cik dan kawan Adik Manje yang jadi penyelamat. Thank's ollz **oops ~ ayat sape lak ni? hehehe. 

macam mane nak mule cerite eh?? cerite memule drive macam biase je g shah alam. ikot federal highway. takde ape yang berlaku pun. balik dari RISDA... ibarat malang yang menimpe la pule kan...

korang tau roundbout seksyen 17 shah alam tu?? emm situ la, tempat pertama kejadian pelik-pelik... macam ni, mase tu hujan. akibatkan sistem jalan dah rosak, ade la water ponding a.k.a lopak kat jalan tu. si merz aku tu, dok merangkak-rangkak ikot lori yang depan aku tu dengan kelajuan 40km/j... laju tak laju?? laju macam siput bab kan?? pastu ade la motor belakang aku ni, tak menyabar, dan potong aku... nak ikot lorong laju... la konon~!

aku pulak dok lalu kat lopak air... ape lagi... syiuuuh ~! lopak air pancut kat seluar Ncik Motor tuh.... pastu, beliau terus benti motor jerit 'Hoi, basah la!'

aku dengan cuaknye cakap, 'mane la nak tau, dah lopak ade kat sini'

merz aku dengan motor beriringan nak masuk ke bulatan sehingge la ke simpang yang kami pilih pun same. 

aku dah stat rse cuak, kalau pakcik ni suh benti jap g, mati-mati aku akan pecut. tu je aku boleh pk saat tuh... tapi pakcik tu just boleh memberikan pandangan tak puas hati terhadap aku. bile dah macam ni, mulelah timbul perkataan 'ade aku kesah??' 

tu nasib baek aku bawak kete laju 40km/j, kalau aku bawak 80km/j?? sendiri mau ingat la kan, percik smpai ke muke la kamu.... hakhakhakhak. 

Maafkan aku Ncik Motor... hehehe
akhirnye Ncik Motor tu masuk ke susur yang lain dri susur aku... sumpah, glad gler bile macam ni. aku pun teruskan perjalanan ke Jalan Chan Sow Lin untuk hntar dokumen ke CIDB...

ape ke bala yang menimpa aku ntah ~ disebabkan aku tak tau jalan, soo aku pun amek je la lorong kiri... kang nak tukar lorong takoot pulak terlepas simpang... kan?? nak jadi cter, ade pulak mentadak mentadu a.k.a backhoe lalu kat situ, semua kereta dah mampu nak selit ke line belah kanan. ntah ape suey si Merz aku ni, tak de orang nak bagi masuk... maybe aku pun lembab nak menyelit... 

malas aku dah, so aku decide nak duduk la belakang backhoe ni... bayangkan la... dah la naek bukit, si backhoe ni mampu bawak 10km/j... bengang betol la... aku ikot belakang die, bawak 15 km/j pun kene tekan break beb ~!!! sape nak jawab ni... wahahahaha....


Siap label kan?
Dont ever try to follow me on the road!

ade la 10 minit aku ikot belakang backhoe ni... adeyh ~ memang rase sangat tak gune la time ni... huhuhu... 

lepas je aku dapat melintasi backhoe tu, aku terus mencari bangunan CIDB... admit it, aku dah sesat... aku memang tak pernah tau yang Bulatan Jalan Loke Yew tu letaknye bawah Jalan Tun Razak... korang tau??? hahahaha. 

berpusing berkali-kali sampai masuk kawasan umah Cina mane ntah kat Salak Selatan, at the end baru la jumpe bulatan tu, peluh jugak aku dengan Adik Manje sebab pejabat tutup pukul 0530 petang, time tu pulak dah pukul 0430 petang... mane la nak tau kan??

lepas je amek bulatan Loke Yew tu ikot pukul 3, bak saranan kawan Adik Manje, akhirnye sampai ke CIDB.... dan hantar la semua dokumen tadi yer...

ingatkan cerite ni dah berakhir, semua boleh balik dengan perasaan gembire tanpe rase bengkak pada pemandu lain... emm, semua telahan dalam hati memang saaangat silap... 

mase balik, aku choose Jalan Istana la, sebab senang nak merge ke Jalan Khucing and finally sampai la ke Selayang kan?? 

tengah orang dok follow rapat-rapat ni, ade pulak la lori belakang aku ni, warne kuning, tulis YL besar-besar dekat depan die... kalian sile anti lori ni sementara... huhuhu ~


dok sibuk-sibuk orang handle kete dalam jammed ni, flash-flash lampu, suruh cepat. die ingat depan aku tu ade kereta halimunan ke boleh langgar. bengang betoool la...


ape lagi, aku bawak la kete style kedek-kedek. bia die bengang. as i aspect, memang die bengang pun and membuat tindakan bangang dengan mencelah ke line paling kanan, nak laju konon... padahal kereta kat line tu paling banyak. laju bende??


rezeki pun memang macam datang... line aku meluncur laju, meninggalkan Ncik Lori Kuning terkontang-kanting di lorong lajunyer.... 


perjalanan agak puas hati bile smpai selayang... 


ok la guys, kena blik umah nenek la... adik-adikku dah menunggu... mungkin ade entri lagi esok... stay tuned ~~!


lupe la pulak, sile layan lagu tema blog baek-baek... sebab ni la lagu pembuka dan penutup perjalanan aku bersama Adik Manje


chow ~

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.