Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 5 November 2010

sakit belakang.

helloo semua, selamat malam...

dah lame aku dok mengadap blog ni... tapi tak tertulis-tulis jugak... entah ape la yang tak kene kan?? sampai idea aku tak terkeluar sampai sekarang... emm aku punye skill bercerita dah takde ke?? adeyh ~ payah sungguh la gini... 

hari ni cuti sempena deepavali... aku amek kesempatan, malam tadi bertolak balik ke rumah emak, kat bangi ler... sampai-sampai teroos tidoo dengan jeans. sebab belakang aku dah sakit giler... ubat pulak tinggal kat umah nenek.... tangguungkan kalian~

malam semalam jugak, sesedar si Kajang dah tidoo sebelah aku... i know he miss me... wahahaha, terasa bangga seketika...

abaikan pasal Kajang dan seisi rumah aku... hari ni aku nak cerite pasal kesakitan belakang aku... kalau mputih panggil back pain... dah lame penyakit ni dah say goodbye, but suddenly datang balik... sejak seminggu lepas... menyampah betoool ~!

teringat pulak macam mane aku boleh dapat sakit belakang ni.... mase dulu-dulu, zaman muda remaje sunti lagi... aku belajar kat sekolah teknik, duduk pun kat hostel... disebabkan sekolah ni kan pakai sistem pam untuk membekalkan air ke atas bangunan... kadang-kadang pam yang rosak, tak pun kapasiti air yang kurang bagi kapita pelajar menyebabkan hostel aku selalu takde air (ade gaye engineer tak terangan ni? hehe) 

dah takde air, kitorang dulu suka suki je tibai air pili bomba... kalau tak tibai air kat situ... alamatnye korang memang tak payah mandi la g sekolah kan?? emm pikir la korang macam mane keadaannye di situ...

ade la satu subuh yang hening tu... dah la aku punye dorm tingkat 3... pili bomba tingkat satu... aku pun cam base.... mamai-mamai.... terus capai baldi merah aku tuh ~ turun bawah... take turn la menunggu mase nak isi air ke baldi kan... pisat-pisat lagi mate aku time tu...

lepas je baldi penuh... dengan segala daya, aku pun angkat baldi tu... terus menuju ke tangge belakang hostel dan naek satu ke satu anak tangga.... bile sampai ke pelantar yang pertama tu... dengan kondisi lantai yang agak berair... tambah pulak dengan keadaan seliper jepun yang berdaya geseran sifar dengan lantai.... ade pulak satu daya mengangkat baldi di belah kanan aku.... peeleeepop ~~! amek~~~ aku pun jatuh terlentang di atas lantai... terus tak mamai dah.... wahahaha~

lepas tu, aku pun meneruskan kehidupan biase sebagai pelajar la kan?? takat jatuh sebab licin... sepatutnye bukan perkara besar... emm macam lumrah hidup jer... 

tapi cerita ni tak akhir macam ni jer... 3 bulan lepas dari kejadian tu... belakang aku mule sakit giler.... nak baring tak boleh, duduk tak boleh, tonggeng tak boleh, apetah lagi nak join marathon 100km, harap kirim salam la... 

aku balik umah, memule malas nak kecoh dengan mak... asyek baring je dalam bilik... mak dah dapat detect yang aku sakit... bawak la aku g berurut... urut punye urut dengan makcik tu, beliau explain yang urat aku ni macam dah terbukak banyak or longgar sebab aku biar lame lepas aku jatuh... 

mane nak tau kan? mase lepas jatuh tu bukan ade rase sakit-sakit pun... lepas habis urut pun aku still sakit... bile pegi klinik... doktor pun tak tau nak cakap aku sakit ape... sebab x-ray tulang aku ok jer... takde lak retak ke, patah ke... 

mase first time tu je yang doktor dapat detect yang belakang aku besar sebelah... maybe sebab urat tu memang membengkak giler... so, tu yang nmpak besar sebelah tu... aku rase la.. aku malas la nak proceed jumpe pakar... sebab kewangan kowt.... lagipun memang tak suke nak jumpe doktor ni...

at the end, aku memang bergantung hidup pade ubat yang bernama Ponstan... ubat tahan sakit yang agak kuat la... memule aku makan sebiji... lepas tu tak lut, makan dua bijik... latest aku amek dalam empat bijik sekali makan... emm pastu aku takoot mati awal, so tahan je sakit tu sampai nanges-nanges... sekian.

tu cerite mase aku amek SPM. bile aku masuk Matrikulasi, aku pun sakit macam tu jugak... keadaan yang agak stress buatkan aku bertambah la sakit... semua orang dok study, aku dok tidoo....

kat sini, kalau si beliau ni bace entri aku... silelah bangge diri sementara... sebab aku boleh kate sebab beliau la, aku boleh manage sakit urat belakang aku ni dengan baek... one and only kawan baek aku kat matrik... tersangat akrab time tu... mase kelas pun boleh pakat-pakat nak makan same... lepas tu takde satu bende rahsie pun yang aku simpan sengsorang. mesti aku gtau die... thanks to Cik Nini, yang mengajar aku macam mane nak uruskan sakit belakang...

ingat lagi... beliau ni agak macam mak nenek yang akan marah aku duduk atas lantai simen... sebab lantai simen yang sejuk dan kena pakai stokin tidoo sepanjang malam. mase kat matrik dulu dekat dengan Ledang... so cuaca agak lembab kaloo malam... Cik Nini jugak telah sedaya upaya menahan aku dari menelan Ponstan... sehingga aku stop habis... sebab ape-ape hal ehwal perubatan aku kene gtau die... hakhakhak. macam sengal lak kaloo fikir balik. ape lagi? macam banyak bende... tapi ape yang aku ingat je lerr eh? dah terlampau lame kawan ngan beliau buat aku lupe la ape budi baek beliau ni... hahahaha ~ jangan marah...

semenjak hari tu sakit belakang aku boleh kate berkurang la... ikot skala hari dalam dua minggu sekali baru datang jengah diri aku... Ponstan dah lame aku lupe kan... mase ni kalau sakit pun aku akan pakai ubat-ubat yang external... macam minyak angin ke, ape ke... janji tak ganggu sistem internal badan aku.... ni la yang Cik Nini ajar aku...

alhamdulillah... menjelang tahun dua di UTM, aku dah mule tak sakit belakang langsung.... sihat walafiat... emm syukur pada Tuhan kan... aku pun jalani la hidup biase sebagai student UTM... tu jer...

tapi sejak seminggu yang lepas, belakang aku stat sakit... memule aku buat bodoh je sebab aku fikir aku terlampau penat... tapi makin lame, makin sakit... aku pun tak tahan.. soo aku decide nak g klinik...

doktor tu cakap, aku sakit belakang sebab over-caffien dalam badan aku. tahniah ~ akhirnye minuman kesukaan aku bakal memberi bala pada aku.... aargh ~ sebabkan urat dah longgar, memule tak boleh tahan sejuk... sekarang tak boleh minum nescefe'... lepas ni apee pule??? sangat tensen  la pulak bile fikir... 

baek aku tidoo, esok pagi-pagi nak drive g kl ni... gud nyte seanteero dunia... chow... kajang ooo kajang.... jomm lalokz ~ sweeet dream..

saje nak buat link lah ~ aku pun tak bace bende ni... hehehe wiki sakit belakanghilangkan sakit anda

beginilah sakitku.. aargh~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.