Pengikut (Blogspot)

Khamis, 18 November 2010

roda roda kuala lumpur

hello semua, 

hari ni memang bangun lambat la, masuk keje 0830 pagi, bangun pun 0830 pagi... hahahaha terasa otai seketika... **pemalas punye orang. ape aktiviti korang hari ni eh?? 

kalau yang cuti sekolah tu mesti best kann??? boleh tengok cerite muviee omputih kanak-kanak kat tv... macam cerite 3 ninja... pergh ~ layan betool cter tu sebab semuanye khemsem ** hidup mesti terus terang kan... ahaks...


cube korang hayati gambar kat atas tuh, kalau zaman kekanak dulu giler obses... lepas tu gler bengang dengan Emily sebab dapat bercinta dengan Rocky... sangat la ape barang kan kan kan kan??? alah ~ same jugak case macam si Najiha aku, gler obses tengok cter cornetto inilah cinta... hehehe


kasi macho sikit gamba si Akim ni... lelaki pujaan si Najiha kan.... siap leh back up akim dalam cerite cornetto tu kan, bile bergado dengan kengkawan beliau... memang drama queen adek sedara aku sorang nieh ~~ hehe

ok, hari ni aku bukan nak cerite pasal kegilaan lelaki mase kanak-kanak pun... oh, pendahuluan memang menyimpang tajuk... tapi ape ke salahnye?? hahahahaha. aku nak meroyan lame sebab dah lame tak rase free tulieh nie... yes yis yus ~

ok la, aku nak mulekan tajuk sebenar yang aku nak cerite ni... pasal jalan, drive, sesat, accident dan ape-ape yang kene mengene dengan pemanduan dan ape-ape yang kene mengene dengan kenderaan darat...

sebagai wanita yang hampir matang ni, pelbagai bende yang sepatutnye kite tempuhi... zaman sekarang ni perempuan dah la tak macam dulu lagi... bukan macam nenek kite, boleh jalan kaki ke bendang... cabaran wanita dulu mungkinlah pada adventurous takoot pacat, panjat pokok, belah kayu, menjala dan bagai-bagai... tapi bagi aku, wanita sekarang ni cabarannye driving...

aku memang kurang pandai drive... memang sikap hati-hati takde dalam diri nie... 

...accident...

waktu masa maghrib, tempat; depan kampung aku... mase tu aku nak masuk dekat simpang U-turn, agak-agak line dah clear... aku terus je la belok... as driver, takkan la ko tak tau bape jarak nak masuk kan.... elok je habis U-turn, aku terus kene langgar dengan motor, boom ~! aku pun dengan kaki gigil-gigil terus je park kete kat tepian tuh... pung pang peng, ambulance datang dan ape sume selamatkan pakcik tu... dengan aku menangis dan kaki menggeletar dan semua orang dok keliling dan menyelamatkan aku yang trauma... ending, aku dapat tau motor pakcik tu takde brek dan takde lampu... harap sekian. however, aku kene marah dengan polis as salah aku sebab tu kawasan U-turn... dan sekarang pintu belah kiri remuk... dan kereta ithu... di workshop... sekian....!

cerite di sebalik accident nie kan, mase tu asar... aku memang niat nak solat asar... tapi aku tangguh punye tangguh, terus drive balik rumah... bile drive tu kan, terus je teringat belom solat, mase nak U-turn tu lah ~ tu takpe lagi... yang jadi musibahnyer... bile dalam hati aku terdetik perasaan TAKPE LAH tu die... emm terus boom, ade motor langgar belakang kete aku.... sekarang ni balasan Allah cepat jer... renung tenung menung kan lah.... ** untuk diri aku jugak... hehe. 

...malu bertanye, ofkos sesat jalan...

cerite ni, baru je jadi kat aku... dalam dua hari lepas... aku kan beginner dalam driving dan jalan-jalan di malaysiee ini khaan?? so, bos aku suruh aku pegi klang... cadangnye nak g dengan ofismate aku laar... nak dijadikan cherite dongeng seanteroo nieh, aku memang tak tau jalan langsung g klang... bukan tempat yang aku selalu g pun kan... 

malas nak mengharapkan si beliau pun yang agak busy pada malam itu, aku pun terus pegi ke atas, bertanyekan pendapat si Waheeda... si kecik ni bagi aku pendapat bukak google map... tereeengteng, bergune jugak idea tuh...

aku sebenarnye sangat mengejar mase (ceceh, waktu tu la) alasan aku kali ni... si Gary tu dok marah aku dalam tepun... kate kaloo aku lambat beliau tanak entertain aku... macam cilake... oops terlepas la pulakkan... 

anyhow, aku terus print ape yang google map dah tunjukkan jalan untuk aku tuh ~ dengan berbekal azam yang tak berape nak kental, aku amek kunci kete opis dan mulekan perjalanan dengan lafaz doa kenderaan yang baru minggu lepas aku hafal ~ hekhek, ade rase tak gune di sini?? sile kan... 

aku ikot setiap kate-kate yang google map sarankan pade aku... sikit pun aku tak skip... terima kasih... 

tibe-tibe aku rasekan, pelayaran aku makin jauh... dan dari satu lebuhraya ke lebuhraya aku lalui... dan dari satu ringgit ke ringgit-ringgit aku laburkan dalam perjalanan ini... namun, tempat yang ingin dijejaki, tak jugak kesampaian... 

aku mule mengantok... bile dah nmpak signboard klang dengan nyata, aku pun amek simpang tu... syiuh ~ kereta aku berpusing mengikut rentak susur gaya kelopak ape ntah, bunga kelawang 360 darjah... selesaikan hutang piutang aku terhadap PLUS, aku pun susur ke laluan sempit a.k.a federal road la kawan...

lampu oren gamba tangki minyak dah lame menyala, tandenye kereta opis aku kehausan... sian die, ikot aku ke klang dalam keadaan berpuasa... disebabkan kesengkekan sedang berlaku, aku pun mencapai kad BHP kepunyaan opis, lalunye mencari stesen BHP yang berhampiran... emm simple kan?? 

sampai je kat stesen BHP tu aku maniskan la mulut aku ni kan, aku memang sweet **sangat perasan. aku tanye pakcik yang ngah dok isi minyak sebelah kereta aku tu, pakcik, mane taman intan?? sweet tak ayat?? sweet macam keja... aku tau... hekhek. 

pakcik tu ibarat tak sabar-sabar nak bagi respon, dengan terkeluarnye ayat... ni lah taman intan dik....! punye excited kan??

aku pulak, dengan rase terkelakar dalam hati aku lalu mengeluarkan gelak jenis hekhekhek. lalu bertanye kembali, ye ke, alhamdulillah... ingat sesat tadi....

gile lah google map, setelah ko habiskan rm7 aku sekali pegi, ko berjaya menjumpakan aku dengan tempat yang aku cari.... tahniah la yer....

ok, rasenye tak perlu cter lagi... sebab jalan balek pun aku ikot jalan yang same juger... sekian untuk makluman. terima kasih.

peta jalan berharga... hehe
so, aku nak cakap yang pengalaman memang banyak mengajar aku bab-bab jalan raye ni... lagipun aku ni insan yang lemah, serba kekurangan... aku hanya mampu belajar nak jadi seseorang yang peka berdasarkan pengalaman... korang semua, kalau bawak kete ni hati-hati okey **nasihat orang pandai la... 

setakat ni dulu share cherite, esok ingat nak g gegar Ganu... yo~~! 

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.