Pengikut (Blogspot)

Ahad, 7 November 2010

sanggup kau tinggalkan ku???

hello semua.... salam ahad...

ape korang buat hari ahad ni... hope hari ahad akan jadi hari yang bermakna, ceria dan bahagia buat semua orang kan....

aku kat ofis ni, takde buat ape pun... just nak print something, yang lebihnye aku just duduk lepak layan internet jer... pasni nak balik dah pun... 
semalam aku buat lagi satu kesilapan yang agak besar dalam hidup sendiri. aku memang ade masalah pelupe dan tak amek pusing... semestinye memang dah semakin menjadi-jadi dalam diri aku ni... entahla, aku sendiri tak tau macam mane nak atasi masalah ni... sebab aku sendiri pun macam tak peduli tentang hidup sendiri pun lagi... percaye tak??

dengan sifat macam ni, dah terkeluarlah peribahasa, dah terduduk baru nak terngadah... semuanye dah terlambat... i know... attitudde yang tak matang langsung dan tak amek pusing ni akhirnye akan makan diri aku sendiri... adeyh ~
ok, sambung balik cerite... semalam, aku pegi keje dari bangi... dengan selambe je aku pegi tanpe bawak dompet aku sekali.... how careless i am kan?? tau dah ~ mesti korang tertanye-tanye kan, macam mane aku bayar duit tol sume...? aku memang suke letak duit dalam jeans kesayangan aku ni... memang for sure seluk-seluk mestila ade singgit dua... handbag pun tempat aku simpan kekayaan juge... dompet aku ni macam tempat untuk letak barangan-barangan kerajaan aku panggil... kalau takde dokumen-dokumen ni nanti same-same merasa bermalam kat lock-up... sekian ~
aku pun selambe jer la kan... duit dah ade, sampai pejabat huha sikit, meeting sikit, keje sikit... lepas tu balik rumah... balik rumah ingat nak ajak nenek g pasaraya ong tai kim kan... nak makan la ayam atook kepc seketool due... usha-usha dalam si pinky yang gabak ni, takde la pulak dompet aku... teng teng teng....?

aku terus mencapai silverberry aku cepat-cepat... menekan punat hijau gmbar telefon dan carik name mak aku... another one click, talian dah disambungkan kepada mak aku... debar jugak mase menunggu mak menyambut panggilan aku...
beberapa saat dah berlalu dan akhirnye panggilan aku disambut oleh insan yang bergelar ibu sejak 26 tahun yang lalu. aku pun terus bertanye mane perginye barangan peribadi yang selama ini aku tak amek pusing langsung... setelah beberapa lame arguing and complaining and demanding so what ever dengan mak, finally mak jumpe, barangan peribadi tu, terselit pada rak tepi moderm internet kat rumah bangi...

aku terus cakap ngan mak, sekarang jugak mastura balik bangi! dengan semangatnye... last last kene sound dengan mak... cakap ade road block ke ape nanti... ayah pulak keluar statement, die akan hantar dompet aku g gombak...
bayangan lah kan ~~ semata-mata obejek yang tak sampai 30 cm tinggi tu, ayah ngan mak aku kene bazirkan minyak kereta, bayar tol dan sumbang sedikit kepenatan untuk tu... macam stupidoo things la... kan kan kan? sure menyusahkan...

di saat tu, aku dah rase sayu dalam hati... aku kaloo bab bab mak ayah ni memang aku sedih la sikit... bia aku susah semua, janganla mak ngan ayah aku yang merasa susah tu... ni dah memang rase menyusahkan... mase tu pun aku dah kate dalam hati... aku akan redha kalau mak dengan ayah aku smpai nanti aku kene marah ke, kene bebel ke, tak pun waima aku kene lempang macam filem tamil aku sanggup ~ kahkahkah, saje bagi ayat manis sikit...

bile mak dengan ayah sampai... siap bawak lagi ikan tenggiri fresh yang diorang singgah beli dekat Bagan Lalang. See ~ how parent treat their children, setua mane pun korang, sejauh mane pun korang, sebusuk mane pun korang tak mandi 5 bulan... mak dengan ayah tak pernah amek pusing sangat... 
tapi ayat pedas ayah yang sampai kat telinga aku... kasi shenthap dalam hati ni, ingatkan orang belajar smpai tahap SPM macam ayah je ade sifat ni, orang belajar degree pun ade yer....

haamek ~ redha la kalian semua mendengarnye kan...? dapat sebiji... lepas ni, aku akan sayang dompet aku macam aku sayang jeans aku yang nie... semoga kesilapan aku ni tak berulang... Insya-Allah...

jeans favourite aku ni... gambar budget kurus
 last but not least, rase macam nak tutup karangan aku nie, nak cakap pasal Amazing Race Asia (Season 4).... sape layan reality ni?? syok kan?? aku paling suke pasangan ayah-anak yang name Hussien-Natasha... diorang memang ade semangat juang yang tinggi tuh ~~! support them la... 

favourite team aku... hehe...

sebab aku citer pasal mak dengan ayah hari ni kan... so, aku teringat lak hubungan antara ayah-anak yang sporting habis dan kerjasama yang sangat baek sampai sanggup masuk game bersama-sama... rasenye bukan senang nak dapat kan... 

untuk orang yang bace blog aku nie, meh ler sesame kite ingat jasa mak bapak kite... kalau tak mampu nak tolong dari segi kewangan atau ape... doakan la mereka... semoga mendapat keberkatan dunia dan akhirat.... marilah berbakti kepada mereka selagi terdaya. (nasihat untuk aku gak) 

ok, mau chow dulu... postponed g pasaraya dengan nenek ni... daar ~

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.