Pengikut (Blogspot)

Khamis, 25 November 2010

buku

hello semua, selamat petang...

bos aku takde.... ahahahaha. saje la gempak, bos takde macam lapang la dada kan?? aku tengah menghirup nescefe ni... pergh rase sedap macam air makmal konkrit UTM taw ~

sambil hirup air yang dah sejuk benoo ni, aku nak cerite pasal buku. korang suke buku tak? 


buku. aku suke giler buku. tapi kalau baca buku tu, kadang-kadang la kan... contohnye, kalau awal-awal sem, semua buku yang lecture suggest, aku akan cube carik. kalau mampu memang aku tak lokek beli... walaupun harga ratus-ratus. tapi bacenye haram... nota kuliah jugak yang aku carik... tu pun lagi dua minggu nak final... emm tu standard kan?? 

buku. memang istimewa. bagi aku memang buku ni chantek dan menarik. kadang-kadang aku beli buku tu sebab kualiti kertas yang die ade... 

buku, kat sini, aku bile fikir-fikir balik, kenape aku sangat obses dengan buku... aku bukan ilmuan pun... tapi kan, membaca sebenarnye akan bagi aku feel untuk berangan-angan.... lagi-lagi novel romantika ke, epik ke, thriller.... kadang-kadang aku memang emosi bile bace novel... sampai nanges, marah... paling geram, aku akan hentak meja... memang aku emosional pown... huhuhu. 

buku. sape yang cipta buku?? susahkan soklan ni... tapi bende ni simple jer ** tiru ayat bos gua lah. bagi aku buku ni or kitab memang ilham dari Maha Agung sebagai panduan kite... kite pun hidup berdasarkan kitab Allah, Al-Quran... so, takde makne sape nak jumpe nak jumpe buku ni pertama kali der... memang ilham dari Pencipta Yang Satu. ni pendapat aku la... 

buku. memang dah lame hidup dengan aku. sejak aku lime taun kot... tapi masa umur gitu, aku tak reti bace lagi. buku yang aku ade ni, buku yang tulis-tulis sambung abc tuh... syiok tau. korang macam mane?? aku tau memasing memang ade sejarah dengan buku. aku macam pelik la, kalau dalam dunia ni ade sorang pun yang tak suke membaca kan?? nenek aku yang tak pandai membaca tu pun, at least nak tau ape orang tulis... takkan zaman moden ni, orang tanak membaca langsung kot. kalau kira kurang membaca tu adelah. 


Ni buku zaman Najiha... zaman aku kunoo beb ~


buku. aku ingat lagi, mase darjah satu sampai tingkatan tiga... aku memang suke lepak dalam library... memang aku tiap sabtu takde tempat lain nak jejak... library batang kali dengan kuala kubu tu la kawasan aku... actually, ade beberapa reason la kenape aku selalu ade dalam library.... (1) mak aku keje, adik beradek lak sebaya... bagi elakkan ape-ape bende jadi kat umah, mak aku decide letak kitorang kat library sampai tengah hari... senang, tak payah nak susah diri kat rumah (2) library ni ade banyak buku and aku tak mampu nak beli... baek aku bace je kat library kan?? 


Kami budak Nerd ~ hakhak


buku. mase aku sekolah rendah, aku suka baca dua jenis buku jer... satu buku penyiasatan dengan buku kanak-kanak taman permai... ape ntah ~ tapi yang taman permai tu cerite pasal hidup satu malaysia la... tu yang syok bace sebab lukisan die cantik... 


buku. bile aku masuk tingkatan satu. aku mule nak belajar bace novel... aku lepak library sekolah, akak aku tu memang librarian... aku nak cakap ape kann? aku takde kaki lagi... so, aku main bantai je bace buku... seingat aku, novel pertama yang aku baca mase tu nukilan SN Arena Wati tajuk Sakura Mengorak Kelopak... memang berpuitis la. mase tu aku tak tau la yang menulis ni ade banyak care dan banyak genre kan. aku teringat lak, cerite tu pasal sorang lelaki kahwin dengan perempuan jepun. tu la yang aku bace mase tu...


buku. kak ngah tetibe bawak novel kawan die kat rumah. name novel tu, Ombak Rindu yang ditulis oleh Fauziah Ashaari. Feymes giler beb ~ cerite pasal seorang perempuan tabah nama Izzah yang terpaksa kahwin dengan Haris... macam-macam dugaan dan cabaran la yang si Izzah ni terpaksa tempuh tau... memang tangkap leleh ~ sob sob


buku. sejak bace buku Ombak Rindu ni, mulelah zaman novel aku. aku bace kebanyakan buku keluaran Alaf 21. antara yang aku bace dah 4 5 kali ialah Sehangat Asmara (Aisya Sofea). Bicara Hati (Damya Hanna) dengan Jendela Hati (Aisya Sofea) yang merupakan kisah satu dalam seribu. bukan semua orang dalam dunia ni, tempuh dugaan macam diorang. so, nampak la ketabahan dalam diri diorang tu... tu yang sume tangkap leleh dan kesian tuh ~


buku. buku ni kadang-kadang mengeratkan hubungan. huhuhu ~ statement ni, macam nak buat isi karangan kan? buku, mengingatkan aku yang aku dan Linda pernah bertukar-tukar novel, then... could her remember Ria Qistina. aku simpan buku tuh, cter gadis tomboy yang akhirnye jadi perempuan cantik dan berkahwin dengan cikgu sekolah yang sanggup tunggu beliau selama 8 tahun. tema setia cinta selamanye la pulak gamaknyer...!


buku. aku jarang bace novel dari kreatif produksi... ntah, jarang dapat kot... lagipun bagi aku macam tak update sebab novel cerite pasal separuh dari usia aku.... so, tak minat. ade jugak aku sangkut bace satu novel dri kreatif ni... tajuknye ape eh, Jangan Biarkan Bunga Ini Layu...  siape yang tulis memang aku tak ingat langsung dalam kepala otak aku. dan kata-kata yang aku ada kat blog ni, memang asalnye dari novel ni lah... huhuhu. 


buku. bile umur ni dah ala-ala sweet 18 ni, macam mood dah bertukar. mungkin sebab cerite-cerite cinta yang tumbuh lepas bertahun-tahun mendokong tema yang same... so, aku beralih pada buku yang bercorak thriller dan kadang-kadang epik. penulis yang aku dok puja-puja skang name beliau Ramlee Awang Murshid... pergh ~ kronologi cerite Laksmana Sunan ni memang tak bosan langsung aku baca... disebabkan fakta mitos yang bersatu tu memang menjadikan karya ni memang unik dan satu dalam sejuta. i think. ade tak lelaki yang bersifat macam Sunan?? aku nak kahwin dengan si beliau la ~ hekhek. 


buku. selain dari novel, aku layan gak komik. ala mase zaman-zaman remaja yang 15 tahun dulu. standard la remaja layan komik. mase orang semua giler gempak ngan utopia, aku layan Kreko. nak tau sebab ape? aku suke cerita Sakura Cardcaptor. memang obses dengan cter ni... sebab jarang dapat tengok NTV7 mase dulu, bace komik je la jawabnye kan??


buku. mase dulu-dulu kan, aku selalu naek bas. puduraya tu tempat aku la kawan ~ wah! cakap besar lak... moreover, aku bertuah, tak pernah pening pun membaca dalam kenderaan. so, kalau bosan ke ape, mesti aku beli komik Sin Chan. memang terkekek-kekek aku seorang diri dalam bas ke mana-mana... layan ~


buku. sekarang ni dah moden. manusia sedunia tak payah kecoh nak beli paper. gune internet pun boleh dapat banyak cerite. blog, artikel dan website dah jadi pengganti buku. kadang-kadang kite pun boleh download dari internet.... 


buku. sekarang ni penggiat novel pun dah mule gunakan jalur lebar (semua ~ dapat ~) jadi tempat diorang menyebarkan karya. kalau bosan-bosan boleh la masuk sesawangz penulisan2u, tak pun cube layan satu blog nama; Coretan Ishatasya (Dia Suamiku)... dua benda yang aku layan sekarang... tapi kena tahan sikit la... sebabnye kene tunggu chapter by chapter....


buku. bile penulis-penulis internet ni dah feymes dan cerite diorang dah boom dan meletop. barulah keluarkan novel kat pasaran realiti... sape-sape kaki yang tau satu novel dari internet yang nama Ku Relakan Cinta Ini Bertamu yang ada dalam blog ... Tentang SesUatU... dah nak keluar... tapi bile??? tak sabar nak tau ending nyer nieh...


buku. ok, penatlah gtau semua novel yang sibuk bace sekarang **sape suruh?? hahaha. tapi perasan tak, aku tak bace buku omputih. bukan tanak bace, kadang-kadang aku tak paham. maklum ler, aku bukannye pandai sangat cakap mputih. gelabah jugak kalau suruh aku tulis artikel dalam bahasa mputih pun... buku kanak-kanak pun susah nak habis kalau bagi aku bahasa mputih...


buku. usia aku makin meningkat. dan sekarang aku minat jugak nak bace pasal personaliti dan ape-ape buku yang berkaitan dengan psycho nieh... tapi dalam perancangan lagi nak bace buku ape... nnti kalau rajen nak cari kat mpH la.


buku. sekarang aku tak suke baca buku. sebab kena buat report IBS jadi kene bace buku. sangat menyampah. bos juge suruh bace buku dokumen tender, satu pun belom bace lagi... sekian ~


Tak paham, takmo bace lah!




buku. ada satu je buku dalam dunia ni yang menunjukkan kebenaran hakiki. Al-Quran, kalamullah ~ 


sekian untuk bacaan anda yer... chow...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.