Pengikut (Blogspot)

Rabu, 20 Oktober 2010

tayar bocor

hello semua, selamat pagi...

ape khabar semua? sekarang ni macam payah aku nak tulis blog. skill menulis pun macam dah berkurang aku rasa. lawak pun tak berapa nak lawak... asieyh~

hari ni aku nak cerita pasal memandu. sape follow blog aku memang tau aku lemah memandu. disebabkan aku terpaksa memandu kat kawasan yang sesak sekarang ni... aku gagahkan jua keberanian diri ni... 

dalam dua minggu ni jer... aku dah 4 kali ulang alik Putrajaya. belom masuk balik Bangi 2 kali. memang asyek lalu jalan yang jammed dan skang ni aku jalan men highway jer... ape kelas jalan kampung Dengkill tu...? Dengkil tu di mana yaa??? hukhuk belagak!

ok, nak cerita hal semalam la ni. aku ngan si kecik Cik Wahida ni... kene g hntar lukisan tender ke KPM yang letaknye di Putrajaya... kalau ikot time g Putrajaya dari Selayang ni ade la dalam 45 minit. 

aku diajar untuk ikot Jalan Pahang teros ke Jalan Tun Razak then amek highway MAX. highway MAX memang singkatkan mase perjalanan. korang tinggal get ready nak bayar duit tol jer la 2 kali... 

habis la cerite ilmu pengetahuan bab jalan kan... bukan ade pekdah pun kat sini... ni aku nak cter pasal tayar aku meleeetop semalam. dekat highway MAX la... cuak gler aku dibuatnyer...

macam ni... aku nak tengok kereta dari sebelah kiri... tapi macam babas sikit masuk island yang kat tepi susur masuk dari arah putrajaya ke KL tuh... aku ingat lubang tu rendah... rupe-rupenye tinggi... aduhai... 

ape lagi tayar aku pecah sikit... memule si Wahida suh aku berhenti tepi tengok... aku tengok sikit jer... siap bagi harapan kat die... takpe, kite boleh smpai Selayang ni... hekhekhek.

tapi malang dah tibe, lebih kurang 20 minit perjalanan, bunyi kat bahagian tayar sebelah kanan makin kuat... aku lak tak tau mane nak berhenti, teroos masuk ke simpang Kompleks Sukan Bukit Jalil, terbaik la... padahal taknak lalu situ pun... cuak punye pasal...

aku mati akal lepas tu, tak tau ape nak buat... tapi buat-buat berani teros talipoon Puan Mak. seb bek mak keje area Bangi yang dekat dengan kawasan tu... mak suruh aku mintak tolong dengan Encik Abang Syah... aku call tak berangkat. hati dah makin gundah...

entah dari mane datang abang-abang ronda MAX ni... terus memecut laju dan berhenti di belakang SE aku... memang rahmat Allah nak smpai... aku terus adukan yang tayar aku pecah...

dengan tindakan pantas dan cekap (ayat bodek sikit untuk orang dah tolong), mereka menukarkan tayar merz aku nieh... dalam setengah jam diorang dah siap tukar dengan bayaran zeroo... alhamdulillah ~ aku dah la ade RM5 jer dalam poket...

gaji bulan ni macam sesak, lepas tu suruh mak transfer duit ke aku... untuk isi minyak segala bagai lepas kejadian tayar pancit ni...

sekarang ni, aku dah belajar dua benda besar kalau buat kerja untuk orang: 
1. Kalau ade kete company, baek gune kereta company... lagi selamat...
2. Hati-hati memandu. Memandu ni bukan perlukan skill beriye-riye tapi perlukan sifat peka dan berhati-hati serta fikiran jauh ke depan.
3. kena jadi orang yang berdisiplin kalau nak berjaya (ok, ni statement poyos)

chow... 

Mangsa Tayar Bocor

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.