Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 22 Oktober 2010

kampung saya.

helooo semua, salam jumaat...

ape khabar semua? sekarang ni jumaat ke jumaat ni macam sekejap je masa berlalu kan?? masuk ni dah dua minggu aku tinggal rumah nenek...

terkenang pulak zaman kanak-kanak dulu, memang aku duduk dengan Puan Nenek sampai umur enam tahun, bile masuk sekolah rendah... aku dah mula tinggal dengan Puan Emak dan Ncik Ayah. kesimpulannye, tinggal dengan Ncik Atok dan Puan Nenak memang tak menjadi masalah aku sekarang ni. sebab memang dah jadi rumah kedua aku.

aku nak menulis pasal kampung aku dah lama... tapi idea ni tak terkeluar la pulak... lately macam dah takde idea nak menulis... aku nak kembalikan mood menulis aku ni... 

mase sekolah rendah dulu, ade gak karangan jenis suasana macam tajuk kampung saya, rumah saya dan sebagainye lah... time ni cikgu bm mesti akan keluarkan idea bernas dengan menceritakan suasana kampung yang indah permai... dikelilingi bukit bukau dan gunung ganang (kampung beliau kat Nepal ape?) hahahahaha. tak pun, siape yang imaginasi lebih akan cerita hidup masyarakat kampung yang harmoni, menghormati jiran tetangga dan hidup saling membantu... memang ayat yang baek-baek jer keluar pasal orang kampung... takde pulak pasal orang kampung beliau suke mengumpat, mengutuk dan mengeji... kalau jenis karangan tu yang keluar... bersedialah untuk mendapat gred E. sekian. 

kampung aku... ape yang menarik pasal kampung aku yang boleh aku dok propa dalam blog ni... jap eh, aku fikir... kampung aku terletak di Kuala Lumpur... lihat?? ade tak orang lain panggil Kuala Lumpur tu sebagai kampung?? orang tu aku lar... hakhak. dari kampung aku boleh nmpak KLCC.... emm puas hati??

kampung aku macam kampung orang lain, ade sungai, ade pokok, ade ayam, ade kambing, ade ikan dan sebagainya... tapi kampung aku tak chantek dah, macam 20 tahun dulu... masa aku mule-mule kenal Kampung Puah, kampung ni indah.... bawah rumah Puan Nenek aku aku ade tali air yang ade air terjun kecil.... udara sejuk dan paras indeks kelas A. keadaan sekeliling yang pesat membangun menyebabkan tali air menjadi longkang air. malas mahu ulas lagi. sekian. 

orang kat kampung aku masih kenal mengenali antara satu sama lain. memang la kan... dah dari zaman atok moyang duduk situ... generasi ke generasi pasti akan kenal punye... pusing-pusing balik sodaroo awak juooo.... ni bak kata Puan Nenek aku la... dah kebanyakannye hidup saudara mara ofkos idup saling bantu membantu... dey ~ apeee da?? ikot logiknyer...

ape yang aku suke pasal kampung aku?? kampung aku ni ade rumah Puan Nenek aku... sebab tu aku suke die... kahkahkah. sebenarnye aku suke rumah nenek aku sebab ade kolam ikan satu... walaupun kitorang dah tak membela ikan secara besar-besaran macam 10 tahun lepas, tapi kolam tu memang mendamaikan kalau time aku tensen... jerit jer name Meerah~~!!! (ikan kaloi nenek aku), lepas tu Merah pun timbul pamerkan diri... kan mendamaikan tu??

dan yang lagi best, air aku guna hari-hari dari rumah nenek aku ialah air perigi. betol ni tak tipu. tapi air perigi yang dah di upgrade lah... ade pipe supply terus ke rumah dari perigi pakai sistem pam bodoh tu jer... korang ade mandi air perigi yang sejuk di Kuala Lumpur...? aku ade, speacial tak speacial rumah Puan Nenek? hakhakhak, tak memasal lak nak bangga kat sini...


banyak benda yang aku suke kat kampung aku dan rumah aku... tetibe aku teringat pulak iklan... 'kenapa saya suka rumah saya?'.... sebab die BEEST... same goes to me... chow... 


nie bukan view dri kampung aku...
tapi dri tempat aku keje...



Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.