Pengikut (Blogspot)

Isnin, 25 Oktober 2010

makan jamu

helloo semua, selamat pagi....

ape khabar? hari Isnin memang sangat bosan kan?? aku pun rasekan blues hari Isnin hari ni. sangat menyampahkan... tapi bukan aku sorang je yang rase mcam ni... so, aku boleh kelaskan perasaan macam ni sebagai satu standard la tu, Isnin kan???

semalam mesti hari yang bahagia bagi korang kan? same la dengan aku... bahagie sangat bile tak masuk pejabat... aku g main-main dengan Cik Fariza dekat Sg Wang ngan Times Square... berjalan time takde duit di tangan.... aargh ~ terseksa batin hmba melihat blouse 'mahal' di depan mata... tunggu lah kamu semua, bile aku dah bergaji nnti... hehehe. 


ape aku nak cerite hari eh?? aku nak cherita pasal perempuan la hari ni... zaman dulu memang feymes ni, pasal jamu... Jamu ni sebenarnye campuran herba yang dukun dulu-dulu buat untuk kesihatan badan. kalau untuk sakit kite akan panggil ubat. tapi kalau untuk yang saje-saje nak sihat, kite panggil jamu la... satu makanan yang boleh memangkin kesihatan badan. macam tu kowt lebih kurang definasi die...


tadi, aku baru jer tengok akak bawah pejabat aku minum air sirih campur herba, untuk merawat luke lepas bersalin.... bau die perrgh ~ hanya Allah yang tau... tapi nak sihat dan cantik punye pasal... for sure akak tu telan jer... yuek ~!


aku yuek yuek kat orang pun sebenarnye aku pengamal jamu gak... iye nyah ~ korang jangan terkejoot lak. tapi aku baru je amal tiga minggu. alhamdulillah. kesannye nmpak la... baru bunge-bunge nmpak kesan ke atas diri aku ni...


aku makan jamu sebab ade sakit perempuan. stop. malas ulas lagi lanjut... dan sekarang ni macam dah ansur sihat... tapi aku decide nak teroskan amalan makan jamu ni... sebab aku rase badan aku dah ringan. aku jugak senang nak lawas setiap pagi.... muke pun nmpak macam mude mudi umur 10 tahun... (ok, ni tipu). 


jamu yang aku asyek puji dri tadi namenye Remaja Puteri keluaran Mustika Ratu. well ~ memang produk Mustika ni ngam dengan kulit dan sistem badan aku kowt... setakat ni takde per masalah dengan aku. tapi bahaya gak, maen belasah amek produk herba macam aku ni. risau nnti badan panas dan tak serasi. kalau jamu tu tak serasi dengan badan. mule lah bertambah sakit dan mood pun spoil... 


saje nak bagi panjang karangan hari ni kan... aku nak terangkan yang jamu Remaja Puteri ni ade empat jenis jamu. tiga jenis tu, korang kene makan seminggu dua kali while another one pills, amek hari Ahad. jamu pertama nama Parem Kaneman yang berfungsi untuk memelihara kecantikan (patutla aku rase berseri-seri hari ni), jamu kedua name Sekar Kadaton yang digunakan untuk menjaga kesihatan badan... jamu Suri Ayu ni die state kat kotak azimat ni boleh melancarkan peredaran haid dan menghaluskan kulit.... last sekali jamu Nur Cahayo boleh menghilangkan kepenatan fizikal. memang sesuai untuk orang macam aku ni kowt... suke sangat sakit-sakit badan...


rasenye tu je la nak share pasal jamu... seronok jugak bile aku on the way berubah jadi orang particular ni... rakan taulan watch out ok, aku lagi tiga bulan dah jadi sangat pengemas dan perfectionist... alooohanista ~


ok, aku tau aku mereng dan buat janji yang bukan-bukan. sebab aku lebih dose nescefe dan masih di ofis menjelang maghrib... sekian terima kasih...



jamu untuk orang single

2 ulasan:

  1. hai nek jamu.... sakit pempuan cane tuh?? explain sket..hahaha

    BalasPadam
  2. kahkahkah... sebarang pertanyaan sile ke kaunter msg peribadi... terima kasih...

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.