Pengikut (Blogspot)

Sabtu, 11 September 2010

setakat dua hari berhari raya

heloo semua, selamat malam...

salam syawal yang kedua... amacam raya taun ni? sakan tak sakan... aku bab persiapan takde la sakan sangat... tapi bab beraye taun nie ade la sakan sikit... banyak rumah yang tak kenal jugak yang aku pegi... emm nak mengenal saudara katenye..

raye taun ni jugak, aku rase macam dewasa sikit kot... first time bagi bebudak duit raye... seronok pulak perasaan ni... walaupun amaun yang aku bagi takde lah banyak... tapi tengok bebudak tu tersenyum rase dah puas ati dah... dan terus aku berikrar dalam diri nak kumpul duit banyak-banyak... kalau lagi banyak duit, lagi banyak peluang nak mengembirekan orang lain... huhuhu

tahun ni jugak dah rase ala-ala dewase aku segan pulak kalau orang bagi duit raye... korang rase segan tak? bukannye aku nak belagak aku ade duit ok... gaji aku still ciput, kalau memboros sikit, sure aku takde duit bulanan. aku bukannye ade simpanan lain. but this year, aku tak jadikan aim nak dapat duit raye kot... rase malu kalau orang kate aku kanak-kanak lagi... hehehe. tapi ~ lepas jugak satu rumah ni.. aku dapat duit raye dari pakcik Tapa... pakcik tu bagi dengan alasan aku tak kawen lagi... hekhekhek... suke! tak payah kawen la macam ni... boleh tak?? 


walaupun dapat satu ~ hati sudah bunge-bunge 
ooh ~ biasenye aku akan beraye dengan busu dan mak usu, konvoi bersame-same. adik-adik sedare aku ni, memang udah khamceng same aku... yelah ~ umah bukan jaoo pun. lagipun sedare mare aku tak ramai... kalau takde kat diorang, sedare mane lagi aku nak bermanje ye dak?? 

ok, tu intro... yang bestnye, aku lagi suke selongkar keje sekolah diorang, fail memfail sume... tinggalkan sekolah dah lame bhai ~ tengok pakai fail barbie cechantek gitu... mane hati tak berkenan. bukak-bukak nmpak ade kaler pensel dengan kad raye... dan-dan tu najihah sampai, tuduh aku bukak fail beliau... memang aku bukak pun. ahakz... tanak bende tu berpanjangan, aku keluarkan statement 'jiha tanak bagi kak chik kad raye' lepas tu berlalu pergi, ibarat merajuk la nieh... padahal aku ade benda nak buat sebab tetamu dah memenuhi umah papan nenek aku yang cyumel strukturnye itu... jiha pulak aku tengok macam tak senang duduknye... terus membawa diri ke tepian dan jauh dri orang ramai. keluarkan semua benda dan idea yang beliau ade... lalu terhasil lah ~~~ 


jangan jelez ~ aku dapat kad raye yang cumel ni... sweet kan?
habis isu kad raye. dah bertahun jugak aku tak dapat kad raye ni... taun ni dapat dari adik sedara aku. tu pun macam kena peras ugut pulak beliau kan?? thanks jiha ~ love u dear ~

tahun ni dah masuk dua tahun angah pegi meninggalkan kitorang se-family atas dunia ni, mase hari raye pertama, sempat jugak ziarah kubur arwah angah dengan adik aku kat kampung puah, gombak. walaupun pergi sekejap, hati rase sayu... teringat aku, kalau mase arwah ade time raye ni nak mengusik beliau hal ehwal duit raye. al-maklum ler, tu la pakcik yang tak kawen, dan sporting lak tuh ~ masyuk jugak duit raye beliau... ni dah takde, tinggal kenangan jer... semoga arwah gembire dan sentosa di sane... amin ~

bunge rampai untuk arwah... bahagialah di sane..

sekarang ni masih mood raye. kalau boleh nak jumpe semua saudara mara dan sahabat handai kalau sempat dan raikannye dengan hati yang gembire... insya-Allah...


kepada semua yang nak pergi travel jauh-jauh tu, aku nak ucapkan....

hati-hati memandu tuh... 

mahu lelapkan mate ni.. chow.







2 ulasan:

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.