Pengikut (Blogspot)

Rabu, 15 September 2010

saye doktor mastura

Hello semua, selamat malam….

Ape khabar? Sehat tak? Berat badan ape macam??? Yang penting maintain…. Hehehe. Aku tadi tido dalam site opis, kena bising dengan Tobu suruh aku jalan-jalan tengok orang buat kerja kat site. Adeyh ~~ aku mengantok bangat doong. Semalam pukul 0200 pagi baru internet lepaskan aku pergi. Hari ni terlajak tido sampai dah terlambat pegi site…. Tapi aku bukan runsing pun, memang pekerja bengong aku ni kan….

Lepas tu, aku g basuh muka kat Shell. Ni kire toilet ngan bathroom sekali lah. Memang takde tempat lain lagi aku nak membuang. Walaupun toilet Shell ni combine toilet tapi aku suke pegi. Salah satu sebab air yang di supply besar dan laju. Sesuai lah nak mencuci segala bagai. Besar ke kecik, compare dengan toilet Petronas yang separate tapi air sangat ciput. Tu belom tengok toilet masjid yang sangat kotor…. Eei, tak berkenan.

Kenape nak cerite pasal toilet pulak ni?? Dah-dah, back to the real thing…. Ceceh ber speakeng pulak tak de sebab kan…. Semalam aku still rase pening kepala dan sakit gigi. Dua sakit berbeza…. Pening kepala ni aku agak sebab power silau aku dah increase. Maklum ler, keje bawah cahaya matahari, tak mo pakai spec besoo Isabella…. Ni la akibatnyer…. Bulan depan aku cadang nak g check balik power mata…. Lepas tu, biar pakar tu decide suh aku pakai spec, tapi aku nak refuse…. Huduh giler muke aku pakai spec tau…. Tidaaaaak! Sakit gigi sebab gigi aku berlubang. Aku dah pernah nak g tampal mase aku belajar dulu. Tapi doktor cakap gigi aku ni berlubang secara vertical…. Orang lain kebanyakannye horizontal. So, die tak cadangkan aku tampal. Aku pun tak paham sangat ape bende tuh. Sebab aku bukan dokter kan?? Yang aku tau sekarang ni, lubang gigi ni makin lame, makin membesar…. Mendatangkan sakit pade aku…. Makan nasik lemak pun rase tangan nak lempang orang pagi tadi.  Nak pegi jumpe dktor balik, aku sayangkan cuti aku…. So, aku jumpe bulan depan jugak la…. Huhuhu.

Kalau kat site ni, aku lah doktor…. Hahaha, berani punye statement kan? Mengalahkan keberanian tony tony chopper menyelamatkan kapten luffy dalam one  piece pulak. Ni sebab, kalau kongsikong nak makan ubat, mesti refer kat aku…. Tak ke tugas dokter ituu?? Bangge lime minit. Kadang-kadang aku yang belikan panadol itu ini lah untuk diorang. Aku jgak kenal ubat cap kaki tiga versi indon…. Emm pelik-pelik mereka ini.

Teringat aku sebulan lepas punye citer, mase tu time rehat pukul 0300 petang. Ade sorang Mynmar ni, name Rambutan. Beliau ni sakit tengkuk, tak boleh nak pusing. Sengal-sengal kowt. Dah hari-hari dok dongak atas memasang paip kan…. Standard lah tu…. Beliau mintak tolong dengan backhoe operator name Ah Ping, belikan beliau ubat sakit tengkok lah…. Si Ramjan pulak dok canang-canang satu ubat ni memang berkesan giler nak merawat tengkok, mase cerite dengan aku, macam ni ayat beliau 'Ini ubat kan kakak, lima minit saya makan, sakit sudah hilang'  Korang judge la sendiri betapa hyperbola si Ramjan ni. So, Rambutan yang memang tengkok dah tak boleh nak gerak langsung ni order lah ubat bak kata si Ramjan tuh…

Seisi order mengorder memang aku tak tau citer, yang aku tau time si Rambutan nak makan ubat…. Beliau bergerak ke rumah kongsi, nak pinjam cawan dan sedikit air. Ade indonesian sorang ni, buat longkang, panggil Madi. Madi bertanye kat Rambutan. 'Mau makan apa?' si Rambutan memang tak banyak cakap, tapi tunjukkan bungkusan ubat dekat si Madi. Madi macam pelik ~ lepas tu cakap, 'Panggil amoi la, baca ini ubat' Kebetulan aku habis ronda-ronda site, aku hampiri lah si Madi ngan Rambutan atas pangkin depan rumah kongsi.

Aku tanya, 'sakit ape ni?' si Rambutan jawab, 'Sakit tenghkong tak buleh pusing (slang Myanmar)' sambil gerak-gerakkan tengkok yang sakit tuh…. Cumel giler time tu sebab korang bayangkan sumone yang betol-betol sakit gerakkan tengkoknye dengan penuh susah payah gajah nak terbang. Aku dah gelak sakan dengan Madi. Nasib baek si Rambutan pun ikot gelak. Kaloo ikot bagi pelempang. Naye!

Si Rambutan tunjukkan ubat yang ade kat tangan beliau. Nak tau ape ubatnye??? Panadol Soluble. Ubat yang konon hebat dicanangkan oleh Ramjan. Hampeh! Soluble mane lah boleh ubatkan sakit otot dan sendi sebab dah memang khusus untuk demam dengan selseme…. Kalau aku anime Jepun time tu, memang dah pengsan jatuh gedebuk smbil keluarkan suara, aaa?? Kahkahkah.

saye memang tak sesuai untuk sakit tengkok
Ape lagi, sebelom kongsikong salah tafsir, baeklah aku betolkan fahaman diorang. Aku terangkan yang panadol ade tiga empat jenis untuk sakit lain-lain dan bla2 dan bla3. Dah serupe penjual ubat pun ade. Aku tak tau la diorang faham ke tak. Yang penting aku dah cakap. Lepas tu, aku pun keluar, belikan Panadol Muscle and Joint untuk si Rambutan ni. Habis untuk hari ni, aku pun balik kerje dengan perasaan tenang konon-konon dapat membantu orang sakit.

ubat sebenar, lebih berkesan... yehaa
Keesokan paginye, aku tengok Rambutan tak datang keje. Yang datang hanye Kam Leong, partner paip Rambutan. Selalu dalam hati ade bunge kan? Sekarang dalam hati ade api…. Ape lah jadi kat mamat Mynmar sorang nieh, takkan ade infection makan ubat semalam kowt. Muke tetap maintain tenang, walaupun aku memang si menggelabah berjaya tapi hari tu tunjuk muke rilek. Ronda-ronda site macam biase, lepas tu si Kam Leong bagitau yang si Rambutan hari ni MC. Si Ah Fatt, wireman pulak tmbah 'lu bagi ubat semalam woo, Bhutan dah mati' Dengar tak lawak kasar si Ah Fatt ni, memang mencuakkan…. Kalau aku makwe si Rambutan memang cepat-cepat bawak kereta laju-laju ke rumah Rambutan sambil air mata bercucuran. Dah-dah. Cukup pengaruh drama tuh…

Aku risau sebenarnye, aku tau… Rambutan bukan mati makan ubat aku. Takot ubat tu kan tak sesuai dengan beliau. Aku gesa si Kam Leong bagitau aku betol-betol ape yang  jadi. Menjelang tengah hari jugak baru si Kam Leong bukak mulut yang si Rambutan kena cirit birit dengan sakit tengkok, tu yang beliau amek MC. Adeyh ~ Tahniah la to Mr Ah Fatt sebab berjayee mencuakkan saye…. Yuhuuuu ~ hampeh!

Hari berikotnye, aku masuk ofis besar. So tak berpeluang lagi nak jumpe Rambutan. Memang dah lupe pun kisah beliau sakit tuh…. Hahaha kejam pulak statement ni. Dan hari berikotnyer lagi, baru aku turun site. Dan Rambutan pun dah kembali bekerja…. Aku pun mase ronda-ronda site, tanye kat beliau, 'amacam tengkok, ada baek ka?' beliau yang agak sibuk time tu mengangkat ABS pipe, dari kejauhan menaikkan ibu jari ke atas bersama semua jari tergengam (thumb up) kepada aku.

Alhamdulillah, aku release…. Ok habis cerite pasal ubat-ubatan. Nak g layan air teh epal ais.  Chow.


Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.