Pengikut (Blogspot)

Sabtu, 18 September 2010

sahabat kakiku

Helloooo semua, selamat petang yer…

Korang buat ape? Mesti sibuk dengan open house segala bagaikan… Yang aku kengkonon berdedikasi kerja… Adeyh ~ Padahal bukan buat ape pun… Nak story ape eh hari ni, citer-citer kat site macam bosan jer… Ape yang dibuat skang ni kengkonon sulit lah… Takkan aku nak cerite pasal result Pressure Test aku fail ke tak, tak masuk akal lak kalau nak cerite kat sini.

As usual, memang aku tulis entry ni mase keje, walau takde jaringan internet kat sini, aku still menulis sebab sangat bosan. Dari jauh aku nmpak Tobu tengah bercakap jerit-jerit kat talipon… Entah siape yang call, yang pasti bukan anak beliau lah. Kalau anak yang call, sure lemah gelamai gemalai suare Tobu. Memang family man Tobu ni, manjekan anak sangat-sangat. Cumel kan rase, bile orang yang memang garang nak mati, tibe-tibe dengan anak punyelah lemah lembut…. Ok, out of topic. Sila abaikan ~ (*0*,)

Aku pernah jugak jalan-jalan ke blog orang dua tiga hari lepas. Cerite pasal kasut. Cantik pulak kasut tu aku tengok. Perempuan memang sinonim dengan kasut kan… Kalau tak berpasang-pasang macam tak lengkap pulak hidup. Aku pun same, walaupun kerja aku ni kelilingi oleh lelaki tapi bab kasut-kasut aku tak terpengaruh pun dengan diorang yang just ade satu dua je kasut… Oh, pelizz la, macam mane lah berjalan nanti.

Ok, sambung lagi. Aku takla banyak kasut, macam perempuan-perempuan lain ade. Sebab pertama, kemampuan kewangan. Maklum ler, orang biase-biase macam aku ni, beli kasut ikot kegunaan bukan kesukaan kan. Selalunye range  harge memang murah jer… Alah, beli yang mahal bukan pakai taun-taun pown. Huhuhu. Lagi satu, aku beli kasut bile kasut kesukaan aku dah jahanam, barulah aku afford lagi satu. Selagi yang sedap di kaki tak jahanam, takde la nak beli dah. Kalau dah 10 tahun, 10 tahun la… Hehehe. Takat ni tak pernah lak jangke hayat kasut aku sampai 10 tahun. Kaki macam godzila ni, jangan haraplah~ Dan sebagai alasan kukuh, orang yang tak beduit cam aku ni, kasut aku akan beli jenis lain-lain. Barulah ade sytle ~ gitu. Kadang-kadang perempuan yang suke kasut tu, beli kasut macam rupe paras same tapi lain kaler… Alah ~ macam tak tau, aku pernah jadi jugak cenggitu… Lepas tu nak menyesal ~ aisyeh!

Aku saje nak chekedout, ape kasut yang aku ader… Lepas sorting macam ni, barulah leh fikir jenis kasut ape lak nak tambah lepas ni. Hihihi ~ Ni lah kesahnye kalau nak tau… Perempuan memang ade banyak jenis kasut, dengan sandal, flat, flip flop, heels. Kategori heels pun banyak jenis kalau korang nak pilih sandals, pumps, wedges. Emm memang semua ni chantek bagi aku. Tinggal sesuai nak pakai kat kaki ke tak. So far, smua kasut yang aku pakai sesuai kat kaki aku. Yang jadi masalahnye warne kasut kadang-kadang buat kaki aku nmpak pudar sahajer… Maklum la orang berkulit 'cerah' memang ni lah masalahnye. Yuhuu ~

Start cerite jenis kasut yang aku ade pulak. Yang paling selalu melekat kat kaki aku sekarang ialah jenis kasut bernama sandal croc yang dibeli di pasar malam bangi. Aku saaaayang giler sandal ni okeh~! Sebab sandal ni hadiah hari jadi aku yang ke 23 tahun. Bukan senang mak nak bagi hadiah kat aku. Tu yang saaaayang sangat tuh. Tapi aku menjaga barang memanglah macam tak sayang. Aku bedal je ke semua tempat. Macam sandal ni, aku bawak g site, kene pasir, tanah tanih, selut ~ sempoi… Sebab ringan dan mudah nak berjalan…

Memang kasut ni berpasir...
Saje nak tunjuk aku rajen jalan kat site. kahkahkah

Dan sememangnye  aku suke sandal macam gini lah, yang harge tak berapa nak mahal… Tu yang sedap lenjan ke mane-mane. Care nak pakai pun senang, yang macam croc  ni lekap kat kaki. Kalau yang gambar kat bawah ni sepitkan je ibu jari dengan jari tengah ke bahagian tengah sandal ni, senang je. Boleh terus jalan… Macam aku jugak, orang yang simple dan tak banyak kerenah… Aceyh ~

Yang ni pulak dah nak putus...
Aku lagi suke sandal gini
Kasut kedua yang paling aku sayang ialah kasut jenis flat ~ aku beli kat Vinci… Antara jenama terkenal yang aku mampu beli la. Kasut ni aku beli dekat JJ Tebrau. Mase belajar dulu-dulu. Dalam bulan puase jugak beli. Beli sebab nak buat kasut raya disamping nak pakai pegi seminar or interview, baru nmpak formal sikit kot… Mase beli kasut ni, nakama Fariza yang teman aku. Kesian gak kat beliau. Mane tak nye, aku pilih kasut dalam Vinci tu adelah sejam. Pusing sane, pusing sini… Mintak pendapat beliau, lepas tu tak berkenan pulak… Mane kawan tu tak angin. Siap abang Vinci promote macam-macam. Still tak terpengaruh. Konon-konon pembeli tegar.  At last, aku belilah si flat ini… Dengan alasan aku suke riben die… Lepas je balik kena marah dengan mak cik. Sebab aku tak beli kasut yang aku nak sebenarnye, aku beli kasut lain. Ye ke?? Yela kowt… Hakhakhak.

Memang kesayangan aku ni...
Si riben besar
Kasut yang ni aku tak sayang. Hahaha, boleh pulak kan? Aku beli kasut ni sebab hargenye murah jer, kat JJ Taman Universiti dulu. Dah ada sale satu RM15.00. Aku sebat  je ler… Sesuai kowt nak pakai dengan baju kurung or kebaya kan… Pilih warna gold, sebab tu je yang nmpak mahal dengan kaki ni.  Tapi yang melecehkan bile kene belit kat batang kaki. Tau lah aku ni sakai. Memang rase semak je bende tuh. Tapi dah beli kan? Pakai jer ler…

Benci same si pembelit kaki ~ aargh~
Kasut ni, boleh kate kasut dah lame dalam simpanan sejarah aku… Waktu aku memule belajar nak pakai heels, memang ni lah first kasut yang aku beli... Memang ade rase sedikit touching sekarang cause aku simpan kasut ni... Dah agak rosak la, tapaknye... Maybe leh suruh tukang kasut ganti baru lepas ni... Enjoy~!

Kasut heel pertama milik Mastura. tak cumel kan?
Kasut yang baru nak tunjuk ni, baru je aku beli. Pakai pun tak lagi. Nak simpan untuk pakai konvo nnti. Tarra ~ cumel tak kasut konvo aku? Aku rase die cumel… Sebabkan konvokesyen aku nak kasut bersarung, rasenye ni je lah yang aku mampu support. Play save dengan beli warne hitam. Takoot kene halau pulak nanti… Tak sabar nak pakai ni, hari-hari praktis jangan tersadung kat pentas nanti. Hekhekhek.

Aku tetap rase si die cumel..
Walau orang lain rase biase.. huhu
Lastly, aku ade impian nak beli kasut heels jenis pumps warne merah. Yang memang jadi trend skang ni kalau nak bawak g pejabat. Aku bukan keje pejabat pun. Takkan nak bawak g site, mau aku tergolek dog [eh kejap, kenape bukan bull ke, gajah ke?]. Lepas tu wat kene gelak ngan kongsikong. Macam cerite yang Sandra Bullock wayang tu, ape tajuk die tu… Ala ~~~ The Proposal. Tak ke korang rase kasut beliau sangat chantek dipandang mata?

sangat chantek...
lagi-lagi kaler merah
Mastura, sile sedar diri, kalau ke site… Kau hanye sesuai mengenekan safety boot. Dah name safety, memang kene lah dengan ciri-ciri kasut itu. Walaupun nmpak huduh macam tapak kaki lembu. Aku akui jugak, ni lah sahabat kaki yang terbaek bile masuk site kan?? Tmbahan pule, lagi elok pakai kasut dari pakai sandal sebab takla hitam kaki kena burn matahari. Ni betol, tarra tipu lu punye ~~~!

Emm, tutup je la karangan hari ni aieh ~ dah cukup dok melalut sakan nieh… Ntah ape bende nak cerite pun aku tak tau. Tapi satu je nak kene beringat, janganlah obses sangat dengan kasut and others bende-bende mati yang lain. Sebab bende  ni tak ke mane pun… Setakat untuk kepuasan diri. Tu pun jike berkemampuan. Tak mampu tu, janganlah tak sedar diri ok.

Sampai sini dulu… Chow.

1 ulasan:

  1. yg ada reben tu yg paling tak tahan tu... ha-ha... kelakar!

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.