Pengikut (Blogspot)

Rabu, 15 September 2010

dokter cinta, ah chuang

heloo semua, selamat tengah malam...

ni entri kedua, untuk jangke mase ni... perlu bagitau ke? hehe. aku baru je lepas mandi dan merasakan diri wangee... kalau entri sbelum ni bau macam hampeh tu, mintak ampun le yer... maklum ler... tadi konon-konon nak merehatkan minda... at last pukul 11 malam jugak masuk mandi, sebab gambar lambat nak upload. 

kalau ikot jam, aku perlu tido sekarang ni. takot esok terlajak dan tak pegi keje pulak... ahai ~ macam tadi, aku g keje macam biase jer... sampai-sampai ah chuang pun ade... ah chuang memang sibuk kot sekarang, nak uruskan hal plumbing. semua tempat ade keje beliau...

yang aku tak tahan dengan complaint yang kadang-kadang tak masuk akal... tapi aku kena layankan jugak. suke sangat cakap aku engineer beli lah ~ aku ni rase terhine je. tapi bersabar. 

aku bukan nak cerite bende-bende tu untuk entri ni, hal-hal gado ngan tak puas ati tu memang standard lah dalam site. takkan nak cakap lemah lembut macam setiausaha kepada bos ye dak? maybe ni cara untuk didik aku jadi orang berguna kowt ~ ok, ni ayat sedapkan hati....

mase time rehat, ah chuang masuk opis aku... biase la ajak aku borak-borak kan... ayat pertama keluar dri mulut ah chuang 'sudah raya rumah boyfren ka?' bung ~ ibarat satu truss dah jatuh dari beam macam tu la tertenggek atas tulang hidung aku. ibaratnye lah. dengan ala-ala malas nak jawab, terus je wat soklan kepada beliau, 'nak buat ape?' macam soklan budget ade kan?? bialah ape-ape ah chuang nak fikir pun. beliau bagi lah jawapan sebab raye, kan semua kena ziarah menziarah gitu.. power tak power apek ni, cakap hal islam memang tau jugak agak 50%, sebab beliau orang melaka. 

beliau macam badan dah sengal-sengal. cakap dengan aku, beliau ingat nak pencen, sebab umur dah masuk 60tahun. aku cakap elok lah pencen, duduk rumah. biar anak pulak tanggung makan. beliau cakap tak mau makan duit anak. lagipun anak beliau kat china...

borak punye borak. sikit-sikit hal family beliau. masuk bab-bab, bile aku nak kawen balik. bile aku macam ni dah malas nak mengelak dah... aku terus terang je la.. untuk orang macam aku ni, terasa payah nak carik jodoh dan bla3. macam seisi kaunseling pulak dengan ah chuang. 

ayat nasihat dari ah chuang yang aku ingat la 'lu cari lah sorang, orang macam lu mesti carik yang baek-baek punye, jangan cari aa, kaki joli, duit banyak kaki joli, rumah tangga kasi amcam (amacam)? lu kalo cari jantan, jangan tengok lie punye harte, tengok lie punye hati. hati baek, baru rumah tangga baek'  

lebih kurang gitu la ayat ah chuang kat aku, aku senyum jer... lepas tu beliau tambah lagi, mase ni dah get ready bangun. pegang meja dan tambah lagi hujah 'kalo lu mau tau macam mane laki baek, pi tanya sama mamak lu, amcam laki baek mak? lepas tu, tanya apak lu, amcam laki baek pak?, nanti mesti mak pak lu jawab punye.' dan terus keluar tinggalkan aku terpinge-pinge. 

sampai malam ni, dah nak lelap mata ni... aku masih fikir lagi kata-kata ah chuang ni.... walaupun berlainan bangsa, tapi semua mak ayah serata dunia ni, hanye mau yang terbaek untuk anak-anak kan... dan aku sendiri yakin, ape yang ah chuang nasihat untuk aku.... same jugak nasihat untuk anak-anak gadis beliau...

oklah, tu je la kowt cerite kat site tadi... macam ade seisi kaunseling pulak yer... 

saje letak gmbar tunang kak ngah ni.
ade gaye muke penyebok ke kat belakang tu? huhu
selamat malam semua, aku nak tidoo ni... agaknye..... hehehe

gud nyte too kepala bawang ~



6 ulasan:

  1. nak kawen weh..itu apek ade mau kasi luit ka? haiya. cakap manyak tp apa pon tarak. choiii.. ;)

    BalasPadam
  2. fuyooo.... marah sama apek ka?? ini apek kayaa oo... kileje plumber tapi rumah ade tujuh woo... kasi ngorat ini apek la mau duit... kehkeh

    BalasPadam
  3. ada le yg dirisaukannya tu... teringat kat anak2 die kot... byk2 topik, bab kawin plak kan... mrasalah... bab2 sensitip ni.

    BalasPadam
  4. tapi beliau bapak yang baik la... :))

    BalasPadam
  5. itu pandangan kau aje. kena ty anak2nya dulu. cepat tersentuh btul lah ko ni.

    BalasPadam
  6. tak kesah la... semua bapak leh jadi bapak yang baek... kalau diorang tak tunjuk ego....

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.