Pengikut (Blogspot)

Khamis, 5 Ogos 2010

hari aku satu malaysia leyh~


heloo semua,

sehat tak? aku okey jer.... aku saje je nak duduk sembang kat sini, aku biase la, amek kesempatan nak tulis blog, macam hari-hari biase yang aku buat. 

hari ni pagi-pagi lagi aku dah bangun. tu pun mak yang kejotkan. agak payah nak bangun la sekarang, tidur pun tak sedar semalam dah menjangkau jam 0130 pagi, aku dok godak internet ni. ahaai ~

hari ni, aku g melaka naek ford ravi, selalu aku naek kembara awan. kitorang berlima satu ford, bertolak ke melaka. aku boleh panggil hari ni hari satu malaysia. semua makcik pakcik kampung, pandang aku dengan pelik kot, sebabnye aku seorang perempuan melayu dengan lelaki-lelaki dari keturunan cina dan india pegi melantak nasi lemak kat warung tepi jalan. tak tau la pe yang bermain-main kat minda pakcik makcik tu kan. macam risau dilabel macam-macam pulak. tapi, nak buat macam mane? dah kerja aku dikelilingi oleh manusia yang berlainan bangsa dengan aku, terpaksa la aku biase kan diri... dah lagi satu hal, memang aku ni dikelilingi oleh orang yang lain jantina, ape lagi pilihan yang aku ade? join je la diorang. kalau tak, mati kutu aku dok sorang-sorang. aih ~ payah la pulak.... 

sampai kat site dalam pukul 0930 pagi, matahari dah mencacak atas kepala, lepas wat teguran mesra dengan pakcik workshop sebelah site, aku pun melangkah masuk dan duduk kat pinggir rumah kongsi, yang boleh gelar site ofis aku la.... aku keluarkan sudoku yang aku print semalam. dan mula mencongak dalam kepala.... lame jugak aku menelaah sudoku. 

memang aku print siap-siap bawak g site opis. ade sign bajet glemer lgi.

sedar-sedar je awan dah datang dengan data piling dan esok nak update kat ofis besar. aku pun layan data piling, tak smpai setengah jam dah paham dan tau nak evaluate ape esok kot. dunia ni macam tak adil pulak aku rase, mane tak nye ~ orang yang buat piling tu amek mase lame nak mengetok, aku amek data, sekejap je dah paham. ok, tu je macam sikit kekecewaan pasat aku punye site leeyh ~ yang lain so far ok jerp. 

seperti yang janjikan dengan diri sendiri semalam, aku nak try asam pedas yang konon sedap mase lunch. dan aku sebagai manusia yang berpendirian tegoh ~ cube jugak ke kedai yang orang site aku dok puji lambung-lambung. bile smpai je kedai, awah yang belanjer... pergh ~ asam pedas rase cili kering sebenar :)) 

bukan gambar sebenarnye, tadi segan nak capture. 
tapi macam biase la, disebabkan aku sorang-sorang gurl, yang duduk satu meja dengan apek-apek cina, kena tenung pulak dengan mamat-mamat malay yang keje kerajaan, siap bagi kemeja belang-belang lengan panjang segala bagai ~ what the flamingo maseng-maseng? bengang lak aku bile memikirkan benda-benda ni.... maybe aku yang belom biase kot dengan enviroment keje aku, takpe mastura. take time, everything will be fine soon :))

aku ngan apek-apek tu g kedai jalan kaki jer.... bagus la orang cine ni kadang-kadang. lifestyle diorang sihat sikit. kaloo ikot aku yang malay ni, jarak kedai makan ke site tu agak kire peluh la.... ikot aku nak pakai kete je g. diorang tak, tak segan langsung, jalan kaki satu grup g makan. emm settle!

petang lepas habis makan, aku dok smbung menelaah sudoku, ingat nak jalan-jalan site amek gambar mamat-mamat indon ikat link, tapi berat kaki nak melangkah. nak tau ape? bos aku nak datang, melawat site katenye.... ape lagi tak senang duduk si awan dan tobu ah siong. dengan aku-aku skali rase cuak, nak menceritakan hal piling yang bak kate awan membazir. itu bos aa, mau cerita bab duit saja.... adeychet!

tapi, aku nmpak mood bos macam baek sangat hari ni. tersenyum sane sini, hal piling pun beliau anggap remeh. ntah ler, aku bukan reti sangat bile awan cakap dalam bahasa cine tu, bagi penerangan kat bos. cincai kire, dalam setengah jam, bos dah nak bla dah dari site melaka. dan tetbe nak offer diri hantar aku balik [awan bising, cakap hntar aku nnt lambat]. ape pilihan yang aku ade? dalam keadaan terpinge-pinge, aku pun terus masuk ke dalam merz bos aku. pergh ~ terasa jakun, sebabnye ni la kali kedua aku naek kete mahal. kalau dulu, aku penah naek kete ayah makcik. 

ni edisi kete bos aku. aku tak pandai nama....



selain dari aku dengan bos, ada dua orang taiwanese yang naek kete bos nie. menurut bos, si driver hari ni. hakhak, suke aku nak gelar beliau driver, taiwanese boy and girl ni, pekerja beliau kat sane, datang sini ada urusan dan bawak jalan-jalan sekali. mereka berdue ni, tak pernah tengok pantai. tu yang excited g melaka dan pd tuh.... aku? layankan ajer.... 

dalam perjalanan balek ke bangi ikot jalan dalam ke pd, beberapa perhentian aku singgah.... antaranye pantai tanah bos, pantai belakang institut kaler biru yang besar kat pd tu dan gerai durian..... bos nak bg pelancong-pelancong beliau rase durian malaysia.... aku? hantu durian.... dah memang sengih tengok durian kampung warna keemasan dok depan mata.... 

kamu buat saye sendawa smpai sekarang ~ pergh! puas hati
bos pilih gerai india pulak tu nak sebat durian-durian ni, perasaan satu malaysia ni dah muncul balek, aku malay, penjual india dan bos cina. macam saling memerlukan pulak antara kitorang tyme tuh ~ macam taik la pemikiran aku sekarang.... hehehe, yang sebenarnye, memang takde masalah komunikasi langsung ~ dan aku sendiri rase nak belajar bahasa tamil ngan bahasa kantonis pulak lepas ni :)) 

balek pulak pada aksi dua orang taiwanese yang tak pernah makan durian ni, si girl kate tak sedap dan boy pulak macam syiok habis layan durian.... hakhakhak. aku rase diorang ni kaye jugak la... makan tak habes ~ leh tinggal kan kat situ? aku nak bawak balek cam segan lak... bukan aku yang bayar... eheks.... 

lepas diorang dok melantak durian tu, naek dalam kereta balik. aku ingatkan bos nak terus balik. singgah pulak si beliau ke pd. aku lak dalam condition yang hendak membuang yang 'kecik'. aku mintak la izin bos. 

tandas awam standard la kena bayar, keruk punye keruk, takde duit aku. yang ade just rm50 mak, yang mak spare utk belikan telur ikan tadi.... sebab dah tak berupaya nak menahan diri, aku sanggup beli belacan dan beberapa barang utk mintak duit tukar. lame gak mase yang aku amek dri satu aktiviti ke satu aktiviti. leh tahap kena sediakan scheduling lengkap la... hehehehe. setelah habis 'teet' 

aku pun cepat-cepat ke parking kereta bos. tapi kereta takde di situ.... teng3.... 
aku tanye kat adik toilet tu... 'nmpak bos akak tak?
die cakap 'yang naek merz ke?
aku terus angguk. die reply, 'la kak, kete merz tu da bla da la....
dan aku teros 'macam mane akak nak balik??

agak meraban jugak aku mengintai-ngintai dan menjengok-jengok ke mane la bos aku. timbul gak dalam benak aku, sampai hati si cina ni nak tinggalkan aku kat pd sorang-sorang. nak bercucuran air mata perempuan aku, tapi aku tahan sebab adik toilet still ade dengan aku. ikot aku mencari bos. alangkah sweetnyer budak kecik tuh ~ 

jalan depan sikit, aku nmpak bos aku dah park kete dekat tepi jalan dan tengah tunggu aku. i beg him an apologize la, sebab lambat die tunggu kan. tapi tak patut langsung. dok-dok la kat pantai tu sekejap kan? die cakap dengan aku, kenape tak mau mintak saye duit, saye ade? aku gelak jer... memang segan la jawapan die leyh ~ itu pown lu tak tau ka apek??

selepas singgah beli rambutan pulak ~ aku dihantar ke rumah ikot highway pd dan highway utara selatan. stop sini. penat betol. nak g mandi dulu la... chowz ~

3 ulasan:

  1. kitorang kije piling diberhentikan lagi wei... tak tau lah mcm biul jak. konsultan tak dpt letter appointment katanya. hari itu pasal pelan ubahsuai... boring tul. so minggu depan nampaknya no site activity.

    neway kan aku nak ty kau lah. apa beza site engineer... resident engineer tu? tak paham lah. bleh jelaskan?

    BalasPadam
  2. aku tak tau la zampeada... hehehe sory :))

    BalasPadam
  3. Salam Ramadhan Al Mubarak dan selamat berpuasa dari kak ijan sekeluarga :)

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.