Pengikut (Blogspot)

Isnin, 2 Ogos 2010

beri ruang hidup

Heloo semua,

Ape khabar? Aku hope semua sihat selalu. Macam aku jugak, makin sihat tubuh badan. Sebabnye aku sangat suke makan. Lagi aku tak pernah cube makanan tu, lagi gelojak jantung aku nak cube…. Ececeh ~ tu belom lagi condition perot yang tak reti nak kenyang. Ni lagi satu prob tapi biarkan saje…. Aku bukannye nak kawen skang ni. No diet for me :))

Sebenarnye aku takde mood nak g keje hari ni. Aduh ~ penat kenduri masih terasa-rasa lagi tau…. Aku tak tau la keje ape yang aku buat, tapi penat gler…. Tu belom kenduri kahwin lagi tu…. Agaknye rumah aku macam tak cukup penanggah. That's why aku semua keje sume ahli keluarga nak kene buat. Tapi tak kesah lah…. Sebab majlis dah selesai dan berjalan seperti yang diharapkan. Alhamdulillah.

Teringat pulak tadi, mase aku drive, selambe jer aku bawak ikot suke tok nek cik aku…. Sebab badan ni dah rase berat nak drive. Nasib baek takde orang nak kecoh-kecoh kat jalan tadi. Alhamdulillah. Oh, another things, aku dah makin matang tau. Mak aku kursus hari ni, so aku yang kene uruskan rumah sepertinye masak, sidai kain dan bayar bill kat pejabat pos. Yuhuuuu ~!

Aku tak kesah la orang nak budget aku poyo state aku bayar bill pun nak gebang, aku tak pernah buat la gang. Anak bongsu, memang mengade sikit perangai! Agak-agak merengek sikit, mesti mak, ayah, kak long, kak ngah tak bgi aku buat. Hakhakhak. Sekarang ni aku macam dah ade freedom nak jadi dewasa tau ~~~ :)) happiiiii sangat

Kadang-kadang kan aku wondering mcam mane orang dewasa boleh jadi begitu tabah? Sebab sifat anak-anakan aku yang tinggi banget, aku ni mcam lari dari kenyataan yang aku dah dewasa selalunye. So, aku memang tak amek kesah dengan hidup aku. Nak ikot flow konon kate aku.

Mase dekat opis, Ah Chuang cakap aku tak datang hari Sabtu ritu, beliau dah belikan aku breakfast. Touching beb ~ walaupun cine ni bagi aku starting macam hampeh. Gaji pakai hari waktu training 3 hingga 6 bulan ni. Ade jugak manusia yang caring dengan aku. Entahlah macam ade bende kat company ni yang aku tak jumpe lagi ape. Aku selalu terfikir kenape Mr A, boleh tahan keje kat cni setahun…. Agak lame tu…. Mungkin semua orang ade desakan hidup sendiri.

Umur aku dah 23 tahun, setengah tahun menginjak ke 24 tahun, aku sendiri masih figure out diri aku. Mengape lah orang susah nak dekati aku…? May be sebab terlampau depend on somebody, kerek dan kadangkala merase terlampau rendah diri. Takde lah aku menyesal jadi diri aku. Semuanya yang terjadi mesti ade hikmah kan? Rezeki dan jodoh ni perkara yang kita merancang, Allah pun ada rancangan juga (ayat busu aku masa mjlis tunang kak ngah hari tu). Usaha, Doa dan Tawakal memang patut mengiringi semua ni…. So, aku dah decide, nak ikot flow smbil merancang seperti yang Islam ajar, cari form 2 ke form 3 dah belajar bab usaha, doa dan tawakal ni, nak buat punye lah payah…. Kadang-kadang nak menyalahkan semua orang atas perkara yang jadi kat diri sendiri. Bile duduk tengah malam, sedar tak sedar memang datang dari diri sendiri, ape-ape kes pun.

Perenggan atas tu macam penuh dengan kecewa je eh? Memang aku sedang kecewa dan pura-pura happy. Takde la nak pure-pure pun. Aku belajar jadi gembira. Selain dari disayangi oleh insan yang bernama lelaki, sebenarnye banyak benda lagi yang aku boleh concern. Antaranye, keluarga, kucing, hobi dan kerja. So, aku akan penuhi rutin harian aku dengan perkara-perkara yang syiok bagi aku. Habis cerite, mesti aku penat giler satu hari dan takde mase nak fikir cinta jatuh dari langit. Hehehehe.

Sebut pasal hobi, sekarang aku dah ade rase suke sikit nak menanam. Ni nak jadi cter, mak aku ade beli benih limau purut, lame dah dalam 3 bulan lepas. Dari sehari ke sehari aku dengar beliau nak beli pasu nak cari tanah la…. Macam-macam lagi la.

Tapi smpai la semalam, terbiarlah si benih limau seorang diri. Aku macam ade rase sayu lak kat si benih ni. Aku carik pasu mak yang tumbuh pokok parasit, daun senangin. Terus aku buang segalenye, korek-korek pakai alat penanaman ni, agak dalam tak dalam, aku terus masukkan si benih dalam lubang yang aku gali tadi. Finally aku timbus dengan tanah…. Lepas tu, pale otak aku fikir si benih ni tengah senyum kat aku, sebab aku bgi peluang kehidupan. :))

Bile mak balik dri keje je, aku inform mak. Mak kan ibarat PM dalam rumah aku. Banyak benda yang beliau organize. Bukan satu projek yang beliau ni handle sejak 30 tahun lepas, ade la 5 6 projek yang memang dapat tender tetiap hari mane tender masak, kemas, tanam, basuh dan sediakan ape perlu. Tak boleh skip punye. Nnti bile akhirnye, beliau dapat claim rase kebahagiaan bile anak-anak semua ade dengan beliau dan berbuat baek dengan beliau lagi tinggi dri claim wang ringgit yang selalunye PM tempat aku dapat.

Tengok, dah crite bab lain pulak. Nak sambung balik crita pasal menanam tadi. Terase bangge lak beb ~ memberi secebis peluang utk makhluk tuhan menjalani hidup sendiri. Dah-dah la mastura, asyek sebut pasal memberi kehidupan berjuta kali ape kes?

Mase yang ditunggu pun tibe, mak aku g evaluate care aku menanam benih limau purut. Aku ingat beliau nak puji hasil usaha aku yang berhempas pulas menanam tapi ayat yang terkeluar dari mulut beliau ' kenape ade akar yang keluar-keluar lagi ni? Amek tanah lagi…'

Aku mule terpinge, dan mencebik…. Apesal pulak? Bentak aku dalam hati…. Mak aku ni macam sensor wajah kot. Nmpak wajah aku mencebik terus je keluar statement, smbil menunjukkan aku akar si benih yang keluar dari tanah 'macam mane nak hidup pokok macam ni?' beliau tanye aku soklan yang aku pun tak tau jawapan pastinye.

At last aku mengalah la…. Kalau nak lawan balek tu ibarat bodoh sombong. Kate kawan aku, orang pandai selalunye tak sombong. Orang bodoh je yang sombong. Aku pun amek point kawan aku kat sini, kawan aku tu cekgu wooo ~ kite mesti dengar cakap cikgu.

Aku pun korek balek si benih dalam pasu dengan sedikit tutorial dari mak. Barulah aku tengok akar yang terkeluar tadi tenggelam dari permukaan tanah dalam pasu. Dalam hati aku lak mengiyekan tindakan mak, ooo macam ni rupenye…. Sedar, hari menjelang maghrib, aku dan mak, beriringan masuk ke dalam rumah. Setan banyak time ni. Tinggallah si benih bersama pasunye….

Tadi mase balik keje, aku intai si benih…. Wah seronokkan bile membesarkan sesuatu? Macam super excited gitu…. Oklah, aku nak start googling pasal cara-cara menanam dan menjage pokok dengan baek ni. Lepas dapat gaji nak beli cactus dan bile aku dah super pandai menanam, aku nak tanam orkid…. Wuhuuu pasti cantek nnt :))

anak baru aku, semoga cepat besar :))
** ok mastura, sile jangan excited. Ntah-ntah tangan ko takde skill menanam…. Baru menanam sehari udah kecoh!
** tu ade jugak ancaman dr si Kajang yang suke buat baja, belom kire lgi... hehehe

Chow.

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.