Pengikut (Blogspot)

Selasa, 31 Ogos 2010

Bebas selama 53 tahun


pagi. assalammualaikum. salam ramadhan yang ke-22.


hari ni seluruh rakyat malaysia diberikan cuti umum. sempena merayakan hari kemerdekaan yang ke-53. sape-sape majikan yang nak jadi super rajen dan kaut untung lebih, kena bayar beliau punye pekerja tiga kali ganda dari gaji asal. ni memang dalam akta. wah ~ masyuk gitu.

tapi aku sebagai pekerja, memang tak teringin pun nak kerja waktu hari merdeka. yelah, aku paling benci kalau aku sorang je yang kerja, but the whole family sibuk cuti. memang rase menyampahkan. kan? tapi ape-ape aku tetap maintain bangun awal... :)) semalam aku melantak tido dri lepas isyak smpai ke sahur. nikmat giler...

ok, ape kene mengena dengan sambuta kemerdekaan? ade jugak la beberapa percent boleh kene mengena sebabnye aku bebas nak tido kan, takde lak aku dengar bunyi bom meletop ke, kapal terbang nyiong nyiong kat atas rumah aku. sntai je rase. tapi kalau aku tido, bom pun aku tak peduli kot... hekhekhek. 

untuk sesape yang lebih kurang sebaya dengan aku, sedar tak sedar yang kite ni hidup di antara dua zaman. zaman negara kita malaysia ni nak naek mencapai kemajuan. masa kita lahir umur malaysia merangkak ke alam 20-an, remaje tak remaje, dewasa tak dewasa. 

yang zaman kite rase teknologi canggih manggih sekarang ni bermule dengan teknologi ciput yang pernah sampai waktu 20 taun lepas. mak aku pernah cakap dulu computer gabak giler. pastu gune window ape ntah. memang tak easy user langsung. disebabkan mak aku typist, kitorang ade mesin taip old skool kat umah [time darjah-darjah, skang dah buang da], merasa gak belajar menaip atas tu. mase darjah satu ke darjah dua. tak ingat aku. sebab opis kerajaan time tu sume dah tukar mesin taip kuasa letrik ~ taip-taip siap boleh delete lagi. mase tu rase dah canggih habis dah... mesin taip letrik tu, kasi taip satu ayat yang korang nak, lepas tu tekan kekunci enter. berderet-deret huruf yang korang taip tu si mesin copy sekali gus. mase kecik-kecik aku memang agak batakz dengan mesin tersebut. ahai ~ mak aku tak kasi aku try, takot jahanam kot. hekhekhek. 

kalau nak cerite pasal line talipon dengan inthernet, begitu lah canggih manggih sekarang ni. dulu kan darjah-darjah, talipon rumah jer yang mampu pakai pown. hepe [handphone cakap indon] memang dah tak pernah ade dalam family aku. mase zaman tu, kereta rosak tengah jalan... rilek jer carik public phone. tak pernah rungsing pun. cube zaman skang ni? memang rase paling worst la sape-sape takde handphone kan? bebudak sekolah rendah anak kerani pun boleh pakai skang, maklumlah sebijik skang hrge rm100 jer... punye lah mewahnye negara ni. aceh ~ aku sibuk puji. banyak lagi contoh lain teknologi yang canggih manggih, malas je nak taip. sebab aku nak cakap benda yang same pun. kire beruntung kite dapat try teknologi gitu.

semalam, aku macam bersembang-sembang dengan abang indonesia yang pasang tile untuk projek tauke tu. ade kesempatan nak borak sebab papan untuk lapik tile habis dan belom cat lagi. persoalan yang beliau tanya, terasa sentap jugak dengan soklan 'amoi, esok tak pergi tabik ke?' aku macam tak paham, aku tanye balik, 'macam mana tu?' terus masing-masing yang tengah kerja tu [adelah dua tiga orang] g angkat tabik. diorang tmbah lagi, kalau smbutan kemerdekaan kat indonesia diorang memang angkat tabik kat bendera smbil menyanyikan lagu kebangsaan diorang. ibarat menghormati dan menghargai perjuangan parajurit diorang yang memerdekan negara diorang. punyelah patriotik. semua penduduk wajib buat yer bende tuh. kalau kat sini, suasana berbeza kan? kite just pergi tengok perarakan kat kawasan terdekat je. untuk orang dewasa lah. 

mase zaman kanak-kanak dulu, memang ade smbutan merdeka tiap-tiap taun kat sekolah. boleh nyanyi-nyanyi. lepas tu lekat-lekat bendera kat sume tempat kalau boleh. yang salu boleh, lekat kat beg pastu jalan ramai-ramai ngan gang dari hostel ke sekolah. punyelah patriotik. kan? lepas tu, sape-sape yang berbakat sajak-menyajak time ni lah nak show off [jahat lak dengan ayat ni, kan?]. ade yang sampai melutut-lutut bersajak patriotik. nak tunjuk betapa feel-nye kat sajak tuh ~ menghargai sangat la tuh.... ? ape-ape pun, benda-benda macam ni memang berkesan la kat jiwa. balik dri sekolah, mule la memasing memikirkan betapa bertuahnye, kehidupan zaman lepas merdeka daripada duduk dalam belenggu penjajahan kan? 

ok la, malas la nak bebel panjang. just nak ucap, SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN. semoga dengan mengenang sejarah yang lalu, memberi iktibar dan pengajaran supaya lebih berjaya dan maju pada masa akan datang. Amin. kita jugak harus bebas minda dari pemikiran yang lalu dan buka minda selagi tak melanggar syariat yang ditetapkan. Insya-Allah. 

Badges hari kebangsaan tahun ni. cuymel ~


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.