Pengikut (Blogspot)

Ahad, 29 Ogos 2010

aku fanatik lagu raya

hello semua,

rasenye tak terlambat lagi nak wish selamat berbuka untuk kawan-kawan di luar sana. buka ape hari ni? ade itik masak madu? gulai nanas campur buaya ke? tak pun kuih donut gergasi disulami dengan air tapisan dari IWK... yeak ~! apelah intro karangan dah cerite benda kotor. memang tak senonoh. hekhek. 

hari minggu bulan puasa korang salu buat ape eh? kalau yang gugurl, mak mak dan nenek nenek pasti terfikir nak buat kuih untuk lebaran yang lagi dua minggu nak menjelang tiba. wah ~ super excited! tapi kawan-kawan mintak maaf la sebab hari ni aku sangat penat dan takde member nak buat kerje... along aku rini excuse sebab nak balik umah mak mertua, buke puase kat sane... mungkin esok luse baru boleh buat... 

so, bagi menyibukkan diri sendiri yang memang tak sibuk langsung, aku menggodak inthernet yang super power. sebelah pagi, aku mula menuai sunflower dalam farmville dan proceed tanam green tea, morning glory dan yang terbaru sekali tanam black berry. fyuh ~ kalau alam realiti aku jadi rajen macam ni, surely aku dah kaye raye dan tak payah jadi kuli orang lagi... wehekhekhek. lagipun ladang aku dah jadi multipurpose dengan menanam tumbuhan yang berasaskan spa ~ maklumlah aku kan sangat 'anggun'. dah dah, stop cerite pasal benda fantasi. 

sebelah tengah hari pulak, kerja kat ladang semakin berkurang. dan pengunjung laman sosial pun makin berkurang. mungkin semua orang tengah sibuk keluar jalan-jalan or tengah happy kan diri beli barangan persiapan raye. aku pulak dah la gaji tak masuk lagi. so duduk la aku melangok seorang diri di rumah. aku bagi kesempatan kat mak ngan ayah spend time shopping rayee together berdue... kelas tak anak beliau ini? kak ngah pun ade agenda tersendiri, pegi persiapkan diri bersama tunangan, beli barangan hantaran berdikit-dikit di pasaraya kegemaran, SOGO yang buat semua perempuan sawan tyme-tyme nak raya. aku rase indah pulak, ade planning yang macam ni. aku bile lagi? hukhuk, belum jumpe yang sepadan ngan hati, tu je jawapan yang paling realistik di tengah senja yang mampu aku bagi. yehee.. 

aku beralih mode kepada laman sesawang bernama Youtube, name bahasa melayu Andasalur. giler skema name melayu. carilah beberapa lagu raya nak bagi buat site opis aku ber-mood raya bile masuk kerja nnti. baru bersemangat nak terima gaji nnti. huhihuhi. kalau korang pendengar setia radio panas Hot FM, mesti lah korang tau yang diorang sekarang sibuk promosikan album diorang bersama artis AF ngan Monkey Bone sempena hari raya ni. aku layan jugak lagu raye tu beb ~ paling syok lagu Hanya Kerana Cinta, nyanyian Aril, Hafiz, Ayu, Tini ngan Anne. kalau hayati lirik lagu tuh ~ menceritekan tentang sepasang couple yang bercinte long distance sebab one of them kena g oversea, some sort like that. touching lak time raya ni berjauhan....

cerita pasal berjauhan ni, memang hati manusia mudah sayu bile tak bersama dengan orang yang tersayang kan? so, tema lagu-lagu macam ni selalunye boleh buat kite menitiskan air mata kalau memang tepat lirik lagu tu puung ~ jatuh atas muka kite. macam zaman dulu-dulu kan, mase time baru-baru duduk hostel ~ pemikiran ala-ala budak baru nak naek orang cakap, yer... dengar lagu siti nurhaliza tajuk air mata syawal tuh, dah meleleh-leleh air mata. air hingus semua lah. dengar pulak time makan sahur, DM sediekan lauk kari pelbagai ikan [campuran ikan kembung, tongkol, tenggiri sekali gus] memang tak kena dengan selera. akak DM lak, nak ilangkan ngantok diorang pasanglah radio THR. zaman tu kat sekolah aku memang bulan puasa feymes station tu, aku pun tak paham nape. dj pasang lagu air mata syawal smbil tunggu waktu imsak. mode aku ngan kawan-kawan yang dri bangun tido macam sakai, ceria semacam melompat-lompat terus menjadi suram dan lame kelamaan sebutir kata pun tak keluar dari mulut masing-masing. bagaikan membawe segenap lirik nyanyian penyanyi nombor satu tu masuk ke dalam telinga lalu turun ke hati. kesannye, turunlah sealir air mata yang deras jatuh ke pipi. lagi-lagi part chorus. memang masing-masing tak boleh bla [cerite ni untuk Ms Topo]. bile dah nangis tu tau plak perasaan malu datang nak terjah, tak gune betol time tuh. leh lak letak pinggan kat tempat basuh cepat-cepat dan terus bla masuk dorm. uish ~ terganggu giler la pemikiran time tu. smpai waktu rehat kat sekolah baru mood kembali ceria [yang ni aku la]. padahalnye, seminggu lepas tu balik je rumah sebab nak raya. ape yang sedihnye? hekhekhek. budak-budak zaman kuno macam ni ke? 


tu nasib baek tak dengar lagu Mamat, Ku Pohon Restu Ayah Bonda. lagi touching macing ~ lagu ni die punye sentap memang tahap zaman university pun menyengat lagi. tapi taun ni dah tak rase dah la, dah duduk hari-hari mengadap mak ngan ayah. alhamdulillah la. takdir Allah menyatukan aku dengan family tahun ni. korang-korang yang jauh dari keluarga jangan sedey okeh? korang buat pengorbanan yang besar yang boleh mengubah nasib keluarga. Tuhan akan bantu korang. Insya-Allah. 

tapi tak semua lagu tu menduka citekan hati. ade jugak lagu yang ceritekan suasana hari lebaran yang membuatkan pendengar semua gile syiok dan bersungguh-sungguh nak buat persiapan raye. tak kire la persiapan awal macam kuih dan baju-bajuan sehinggalah persiapan terakhir iaitu memasak lauk pauk dan hidangan untuk hari raya. dalam banyak-banyak lagu suasana, lagu yang paling unik ialah lagu Bila Takbir Bergema dendangan Rafeah Buang. memang old skool je rase lagu ni. yang tak boleh tahan, boleh lak penulis lirik ni sorting ape step-step yang orang salu buat dari malam raye smpai pagi raye. memang excelentnista weyh ~

mase zaman anuar cilik dulu pun, beliau ade menyanyi dengan elliana tajuk lagu Suasana Hari Raya. emm terang-terangan ade tajuk suasana. tapi lainnyer dengan suasane lagu yang kat atas tu, sebab lagu tu pulak cerite pasal dri pagi raye. maklum ler budak-budak excited nak beraye, salam menyalam ade isi. hukhuk.

yang paling berpuitis sekali bagi aku lagu suasana M.Nasir ~ Satu Hari Di Hari Raya. ni memang kena dengan anak-anak yang dah bekerje or dah berumah tangga, mengenangkan mak ayah yang dah mula ade rasa tak sihat sikit-sikit. bagi tangkap leleh dalam kete waktu on the way balik kampung beraye... layan ~

selain dari lagu raye yang seronok-seronok, ade jugak lagu raye yang berbentuk peringatan. macam lagu raihan, rem dan ajai judul  Lebaran Ini. meletop ~ memang jadi lagu feveret aku taun lepas. sebab ade suare rem yang sedap. memang tak patut kan?

oklah, takat ni, tu je yang aku rase best pasal lagu raye. yang len aku tak terfikir lak waktu menulis benda ni. maklum la, feveret guy aku ~ Faizal Tahir tengah nyanyi lagu raya baru yang dibagi nama Tiba bersama FBI dan Shahir AF8. sape yang fanatik dengan lagu raye, tak nak cube dengar ke? 

sampai sini dulu. chow. 

** try jugak upload video clip, tapi inthernet aku version paling 'laju'. segalenye hampeh. chowz 


4 ulasan:

  1. pegi la beli... speaker rm10 pun nak berkire ke? :P

    BalasPadam
  2. of kos lah... tu dah same nilainya dgn top up tu... cuba ko kira... brp minit ko bleh sembang dng nilai 10 tu... dan brp plak sms ko boleh hantar... ha-ha...

    BalasPadam
  3. eleh ~ nak compare top-up rm 10 yang leh pakai seminggu dengan speaker yang leh pakai setahun. tak dan la :P

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.