Pengikut (Blogspot)

Isnin, 19 Julai 2010

sya'ban

heloo semua, 
jam lappy aku menunjukkan angka 6.04 a.m...
awal kan aku bangun hari ni...
emm tu lah ~ 
ni sume sebab aku nak puasa hari ni (puasa orang perempuan)

sedar tak sedar, sekarang dah memasuki bulan sya'ban... 
dalam tengah bulan ogos nanti datanglah ramadhan al-mukaramah... amin...

okla... memandangkan aku tak boleh tido...
soo aku googling ~ fadhilat bulan sya'ban ni....
memang banyak... ape-ape hal nnt korang google sendiri lah...

antara event besar dalam bulan sya'ban ni semua orang dah tau, nisfu sya'ban....
nisfu sya'ban ni pada istilah bermaksud separuh (nisf) sya'ban dimana pada hari ini, buku amalan kita (sebelah kiri dan kanan) akan di bawa naek oleh malaikat ke langit dan digantikan dengan lembaran baru. bahasa simplenye... buku diari amalan kita ni dah tutup utk tahun ni dan nak bukak buku baru. 

Rasulullah SAW menggalakkan kita supaya memperbanyakkan amalan pada hari tersebut dengan membaca yassin (sebolehnya 3 kali) pada malam nisfu, berpuasa pada siang hari dan mengadakan qiamullail membolehkan kita tidak alpa dan leka semasa amalan kita di langit.... emm lebih kurang gitu la..

tapi mase aku googling tadi, yang menarik minat aku pasal nisfu sya'ban nie ialah ade beberapa dosa besar yang tidak akan diampunkan oleh Allah SAW pada hari nisfu sya'ban selagi tiada taubat bagi enam golongan: 
  • orang yang masih minum arak 
  • orang yang menderhaka pada ibu dan bapa 
  • orang yang masih melakukan zina
  • orang yang masih bergaduh atau berkelahi
  • orang yang menipu semasa berniaga
  • orang yang menfitnah atau mengadu domba atau seangkatan dengannya supaya orang berkelahi.
astagfirullahalazim ~ moga dijauhkan dari kite semua....

okla... macam perlu tidur sekejap takot kat opis nnt mengantok... sebelom aku tido... aku nak link dua website yang aku terjah pasal nisfu sya'ban ni ~


2 ulasan:

  1. Salam Pari2 comel...

    Terima kasih link kan blog kak ijan kat sini. Nanti kak ijan nak link kan blog ni jugak ek.. :)

    BalasPadam
  2. huhuhu... thanks too..
    blog kak ijan best.. ade resipi orang putih... :))

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.