Pengikut (Blogspot)

Ahad, 18 Julai 2010

perumpamaan skema

aisyeh.... ttbe idong aku cam rase sempit-sempit dek air hingus nie...
ni sume panahan asmara aku dok site... punyelah aku tangkap cintan dengan matahari dan hujan kat site, smpai menitiskan air mata dan rembesan laju keluar dri idong nie...

keje-keje jugakkan.. but one thing yang aku perasan, 
aku nie dikelilingi oleh orang yang penuh dengan kata-kata puitis dalam smpaikan nasihat... 

sedara mara sebelah ayah aku nie... mcam pelik sikit orangnye... 
aku tak tau lah diorang pernah jadi penulis atau ape...
tapi kalau diorang nie penulis, kata-kata diorang memang leh letak kat cover page...
buat trademark untuk readers ~ ececece

award pertama aku bagi kat ayah aku... korang tak percaya? baca nie...

case pertama

ni berlaku pada zaman sekolah dulu... mase tu, aku punye add math 'hebat' sangat berbanding subjek lain. yelah subjek len sume merasa pen biru je... tapi add math aku merasa merah dengan biru... memang la dia paling hebat kan? ok la, tu bukan motif cerita aku sekarang. nak dijadikan cerita, mase tandatangan report card, ayah aku datang dan macam biase la peranan cekgu sekolah... menerangkan kelebihan dan kekurangan anak murid beliau kepada mak ayah yang datang. pesyen sekolah aku lak, anak sekali dok sebelah mak ayah mase ckgu bgi penjelasannya (siot je). aleh-aleh bile cikgu komen yang add math aku terok dan yang laen aku ok, ayah aku keluarkan statement... depan cikgu aku... waa malu wooo....!  macam ni statement ayah aku...
periksa dengan belajar ni samalah macam memasak, kena cukup garam, gula, ikan, rempah, cili dan macam-macam lagi. kalau macam nie, satu je tak lulus ibarat satu lauk tu, yang lain semua dah cukup tapi tinggal garam je yang tak letak lagi.
die same kan add math aku dengan garam? apekah bapak aku... smpai hari ni aku ingat lagi sengihan cekgu kelas aku bila bapak aku selesaikan perumpamaan beliau....! 


case kedua


ni pulak zaman dulu-dulu yang baru je hp keluar... yang zaman 3310 jadi paling canggih dan zaman top up dan reload jadi kegilaan muda mudi... zaman tu jugak cas sms dan call sangat mahal... kesannye kredit salu abis dan tak cukup... 


kadang-kadang ikot mood baik ayah aku nak belanje top up... beliau bertanya jugak... 'ade top up mastura?' dan selalunye aku akan geleng... dan kata-kata yang keluar dari mulut dia...
aik, lembu boleh beli takkan tali tak boleh supply....
pening ke? macam ni.. hp tu adalah lembu dan top up adalah tali... ahahaha malas aku nak layan!


case ketiga 


ni paling latest lah... isu aku tak pandai-pandai nak bawak kereta... beliau hangen lah... kalau aku pun, anak aku, aku dah ajar belajar... tapi tak pandai-pandai... sapelah yang tak bengang... tapi yang bestnye, dia cakap...


tengok zaman dulu-dulu, orang perempuan ke lelaki ke, semua reti tunggang kuda. sebab zaman tu kenderaannya kuda. kalau jadi zaman ni, kena lah pandai bawak kereta dah memang keperluan zaman kini. 
same kan kereta dengan kuda? kahkahkah. anyway... thanks lah kat ayah aku sebab kata-kata dia yang pelik tu buat aku duduk sejenak dan berfikir tentang hidup kalau cakap direct or bagi penampar... mungkin tak jalan kat manusia degil macam aku nie... kreatif la u ayah ~~~




award kedua nie, aku nak smpaikan kepada Abang Udin ~ anak saudara ayah aku...


hari isnin lepas, aku sagat kete orang... disebabkan ayah aku takde, mak aku ajak la abg udin settle case aku nie... kaki aku gigil-gigil tyme diorang smpai dan nasihat abang udin utk aku


memang lumrah lah bergelar pemandu tu, terlibat dalam kemalangan. mas jangan risau.. semua pemandu mengalami perkara dan situasi yang sama macam mas... 
hahahaha ~ dialog nie bukan aku reka ok, abg udin yang cakap dengan aku.


award ketiga lak... jatuh kepada Pakcik Harun ~ saudara bau-bau bacang dengan ayah


pak cik harun nie bukak kedai runcit area rumah aku. hari tu, lepas balek keje, aku singgah jap g beli top up. jumpe die borak-borak. dia tanye keje aku macam mane... aku pun jawab lah berbasa basi 'biasalah jadi kuli orang, manelah keje senang, gaji pun sikit' dan jawapan yang aku agak terkejot lah keluar dari mulut pakcik harun...
bertabah hati lah, kerana tiada orang yang akan berjaya tanpa kesusahan. ingat kejayaan datang dengan usaha dan pengalaman yang mengatasinya.
ok, tak tipu... ini ayat beliau...  


sampai sini dulu aku menulis malam ni... 
mengantok sudah...
chow 


** tu baru sekali aku bersituasi dengan abang udin dan pakcik harun. kalau hari-hari, aku pun dah boleh buat buku psyco... 


2 ulasan:

  1. knp lah bakat yg ada tu tak terumpah kat si mastura ni ek? alih2 air idung yg tumpah.

    BalasPadam
  2. ahahahahaha
    tak ingin bakat sedemikian...
    pelik sangat

    BalasPadam

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.