Rajin Menyinggah

Kenal dari Facebook

Isnin, Julai 19

hari perempuan

helloooo

hari ni ialah hari perempuan bagi aku. biase lah perempuan memang suka dimanjai kan...
aku memanjakan diri terutamanye muka aku yang sudah terbakar teruk nie... 

aku dah kena tegur dengan akak receptionist kat ofis tu...
kata kulit aku makin gelap dan smpai tak kenal...
so, aku kena bertindak...
mulakan sesuatu!

dah la pakwe pun takde lagi... aku fikir dalam hati aku....
macam mane nnt? aku nak gak cipta percintaan pasar malam ke, stesen bas ke... hehehehe
kaloo muka dah legam gini... macam mane nak menjadi perhatian nnt!!!! 
arrgh... terseksa...

ok, aku dah habes mengarut kat atas...
tujuan aku merawat kulit muka aku sebab aku tanak la berpenyakit...
maklum la skang ni zaman moden...
penyakit tak mau lagi dah tahap yang simple-simple...
sume nak pakai bakteria jadi penyakit...

lagi pun kulit burn tu maksudnya terbakar dek matahari sebab lebihan sinar ultraviolet masuk dalam kulit...
tak bersih pun kulit tu... kena la bersihkan...
islam kan menggalakkan kebersihan ~ ceeewah!

penat gak aku fikir macam mana nak kembali cerah dah putih macam selalu....

ni gambar sebenar aku sebelum aku mula kerja tau

untuk kulit macam aku ni, dah namanya orang melayu or nusantara kan... produk yang kulit aku suka pun ala-ala datang dari sini... bukannya mau produk-produk dari Jepun ke, New York ke... tak layan... mungkin kalau hrga ratus-ratus baru nak layan kot... huhuhu.

untuk seisi kecantikan utk hari ni... mastura memilih.... 

tarra ~ 
ini dinamakan sabun papaya. jenama ni paling bagus. 

mahal kan sabun aku? eh, glemer sikit... ni lah cleanser soap bg mencuci kerak-kerak dan kesan-kesan kebakaran yang ada pada kulit aku... harga rm4.00.. susah nak dapat ni! kalau tak ke kedai Pakcik Harun mesti tak dapat murah... kat ctu, utk aku siap boleh tawar harga smpai rm3.00 jer sebuku. 
oklah, sabun nie memang best sangat nak pakai sebab ada rasa pedih-pedih bila dah apply kat muka... dan kakis burn di muka....

lepas je aku cuci muka dengan sabun papaya, aku bergegas ke dapur utk cari bekas.... nak buat ape?? 
emm tu la korang.... kalau nak jadi ladies hari ni, kena la pakai masker. hakhakhak. sape yang nak gelak bile aku bgtau aku pakai masker, sile-sile... lepas kena gelak guling-guling ngan Muaz Sytlee tadi, aku jadi hardcore tarak kesah punyer....

masker yang aku pilih ni pun 'mahal' jugak harganye tau... mane lah aku pakai barang-barang murah ni... 
memperkenalkan.... masker terunggul ~




masker bengkoang dan air mawar dari mustika ratu

tu die... nmpak korang betapa mahalnya barangan kecantikan aku... masker ni sebenarnya dah berkurun dalam simpanan aku, mase aku excited sangat nak jadi duta Mustika Ratu dulu (adelah dalam 2taun lepas). bengkoang or sengkuang nie sesuai utk putihkan kulit. lgpun bau dia wangi sangat... tu yang aku suka... air sari mawar putih nie digunakan sebagai bendalir yang melarutkan masker bengkoang (dalam bentuk serbuk) sebelom ditepekkan ke muka. pandai-pandai lah korang nak budget bape banyak air dengan masker nak letak. ala ~ same je konsep macam nak bancuh untuk goreng cikodok bawang... tepong dan air mesti sekata... (pandai x aku same kan?) hahahaha

lepas korang tepek kan pada kulit muka dengan sekata dan menyeluruh ~ biarkanlah masker tu mengeras dengan sendiri... kalau ikot nisbah muka aku dalam 10 ke 15 minit... dah korang rase muka tegang... bawak-bawakla ke singki dan basuh muka tu.... waaah~ segar sangat.... 

lepas bersihkan masker tadi, lap muka kering-kering. pastu aku g depan cermin smbil membawa sebotol moisturizer cream pun mahal tak terperi harganya...  
malas la nak gimik lagi... sebab nama produk ni memang boleh masuk pertandingan Raja Lawak, iaitu si temulawak.... mahal woo ~ paling 'mahal' korang g carik kat mydin... harga sebotol rm2.90... tak mampu aku nak beli smpai kena g atm dulu cucuk duit... kehkehkeh

temulawak jenis susu kambing

emm ni la yang jadi peneman kulit burn aku sekarang... tempek je kat kulit banyak-banyak dan urut dengan arah ke bawah supaya cream nie menyelinap masuk ke pori-pori yang dah terbakar tuh ~ settle...

amacam cara aku? agak-agak berkesan tak nak hilangkan kulit burn?
aku belom nmpak la kesannya.. cume 1% lebih putih dari semalam... hakhakhak...

biasenya produk-produk nie akan berkesan kalau kita amalkan...

chow 

** bila dapat gaji nak beli barangan yang lagi proper... yeheee ~~~

5 ulasan:

  1. eh sabun papaya tu aku nengok kat Sabah, rm 2.50 jak... awat mahal sgt kat sana? produk dari filipina kan? made in asia lah jugak.

    apa pun, hati2 kalau jenis yg mengelupas kan kulit. takut nanti kulit kau makin jadik sensitip... cepat menggelap lah kiranya.

    uv protection tak pakai ka cik mas? len kali gi site... pakai lah topi ke... kalau aku tak cukup topi... siap tutup tuala lagi muka tau... tapi uv protection pakcik tak pakai lah.

    BalasPadam
  2. zampeada...~
    belikan aku bebnyak papaya soap hntar sini...

    aku segan nak pakai topi takot digelar poyo lak :))

    BalasPadam
  3. takut nak pakai topi? baik kau pakai payung jek cik mastura oii... payung pink orait jugak.

    BalasPadam
  4. cheh ~ lagi kena kutuk kaloo pakai payung... skang suhu dah tinggi. kalau kat cni 34 drjah celcius tu biasa.... bahang die, masya-allah

    BalasPadam
  5. panas tu tade masalah sgt. bahang tu yg rasa nak pitam tu. hehehe... apa pun, aku dah tak dibenarkan kuar dari ofis... so slmat lah buat sketika.

    BalasPadam

Jom komen ramai-ramai...



Si Tulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.