Pengikut (Blogspot)

Rabu, 28 Julai 2010

cari rezeki

Helloo semua yang amek port dalam tulisan aku,

Korang buat ape salu petang-petang? Aku baru je balik keje, hari ni spesel sikit, sebab aku amek mak aku kat hentian kajang. Jauh sikit aku bawak kete. Hekhekhek.

Hari ni pun aku rse spesel sebabnye aku try makan nasik lemak kat kedai area Dengkil, sekali ngan telur rebus smbal abang tu cas aku RM2.50…. Mak kate ok, aku layankan aje…. Rase nasik lemak kedai tu ok la, leh tahan gak untuk perut aku yang dah nyanyi lagu laga ni…. Pekena pulak dengan air tin nescefe perisa mocha, memang mengangkat hidung aku lebih tinggi sedikit dri hari-hari biase yang takat bau chipsmore bodoh tuh…

Aku dah undur diri, dri sikap aku yang tanak makan ape-ape kat Dengkil. Gile ke ape aku ni? Aku sebenarnye malas nak makan sorang-sorang. Dah kate gugurl kat site, mane ad member aku nak ajak rewang-rewang kat sini. Tunggu hari sabtu jer, tu pun seb bek ade si Lara tuh…. Leh gak aku g shopping kat petronas Dengkil…. Sikit hari lg, smpai lah kitorang ke uptown Dengkil tuh…. 'Syiok' giler uptown tuh, kaloo tak 5 min, 3 min korang dah abes round…. Puas hati??? Wahahahahaa

Hari ni keje kat site leh tahan la pelik, sebab kena ukur tangga balik semula…. Ni sume gara-gara developer larikan diri kat satu blok, tinggalkan bos terkanting-kanting ngan projek die. Aku yang agak mentah separuh masak ni, memang tak paham nape ttbe developer yang satu lagi tu leh lari. Developer sekarang a.k.a syarikat aku ni, bertungkus lumus gak, siapkan projek yang dah terbengkalai…. Ni la antara experience yang bakal or pernah dihadapi oleh engineer macam aku kalau korang nak tau.

Sepanjang aku keje dalam tempoh masa 3 minggu ke sebulan ni, agak banyak benda yang aku tempoh dan belajar terutamanya dri segi etika kerja. Ramai jugak aku kawan dengan orang 'luar negara'. Aku mane kawan dengan orang Malaysia dah skang. Ape barang, kite mesti global beb. Hahahha. Kawan-kawan aku ni memang tak tau dan tak amik tau pun pasal dunia luar, selain drpda site dan rumah kongsi diorang. Emm korang yang update blog aku mesti kenal sape yang aku salu state kan…



Keje kat site nie memang kena pandai cilok. I mean cilok bertempat. Bukannye ape, kalau men cilok jer…. Kang sendiri yang jatuh motor, sendiri masuk spital, orang cakap naya jangan carik. Contohnye lah, macam keje aku wat tadi, ukur tangga untuk 31 rumah, pas2 ade 4 measurement nak kene check. Idok ler bengap g check semua. Yang aku gune pakai hari ni, disebabkan method diorang wat tangga ni 2 rumah satu formwork that’s why aku ukur sekali jer utk dua tu. Mesti lebih kurang sme jer…. Cayoolah cakap makcik ni. And another thing, korang kena ade specific length dalam kepala korang yang menunjukkan ukuran tu logik…. Pasti takde masalah nak cilok mencilok keje ni…. Waa cakap same lu… :))

Keje site jugak kena jadi ramah tamah or tanah pamah sikit…. Lagi-lagi dengan subcon, janganlah wat muke kerek ngan  pandang rendah kat diorang. Diorang usler beb dalam bidang maseng-maseng. Mane tak nyer, dah 20 tahun pasang paip, takkan korang nak argue dengan diorang lak kan? Yang penting, kalau diorang tersalah ke, cakap elok-elok, walaupun time kite salah diorang punye hentam baek punyer smpai jatuh terbenam dalam tanah. Baru diorang respect kat kite, walau mule-mule nmpak mcam kasar dan sombong je diorang tuh…. Tapi hati diorang kecik, baek jer…. Mudah tersentuh lagi, kalau dengar cter sedih. Betol ni, aku tak tipu. Aku ade sorang bapak angkat sini, subcon lah. Beliau buat paip. Tiap hari kalo ade mase, memang die belanje aku nasik lemak. Die sendiri mengaku aku anak angkat die smpai aku segan nak amek barang-barang dri die.

Untuk orang perempuan yang suke ngan keje-keje site ni, kena pandai bawak diri dan karenah mase kat site. Biaselah perempuan kadang-kadang memang tak leh lari dri sifat gedik, manje dan kadang-kadang takoot. Aku pun same cam korang jugak, tapi aku sorokkan selagi boleh sorok. Lantaklah korang sume nak judge aku sebagai seorang yang hippo (hipokrit). Penting sifat ni. Masa nmpak katak or cicak or ape-ape, larikan diri tnpe suare kaloo boleh…. Hahahahha. Another thing, sape penggayat (macam aku), bace lah selawat banyak-banyak before jejak tempat tinggi. Macam tadi, paip tangki bocor, gigil-gigil kaki aku mse naek tangga, pakcik Din kren pulak goyang-goyang. Kaloo beliau adik aku, aku bgi sepuk sekali. Ahakhakhak cakap lebih pulak mastura ini…. Nak tak nak, korang kena naik jugak. Sape suh korang pilih minat nak jadi engineer? Sendiri mau ingat lah kan…. Tu belom lagi serangan dri orang yang gatal dan mabok ajak korang borak cter lucah la, ape lagi kan….

site memang tempat saye... :))

Yang penting aku selalu amalkan, jangan tinggal solat dan berdoa yang korang just nak buat kerja dan dapat rezeki halal jer dan mintak Maha Kuasa dan Mengetahui hindari korang dari bahaya…. Susah nak solat kalau keje site, sume atas kite, lagi-lagi kerje dengan cine kan…. Diorang dapat tau korang g solat, muke jaki akan jelas terang mcam kena suluh dengan sport light gitu. Aku selalu tipu jer, sebabkan site aku ni sume facilities xde, aku bg alasan aku nak g toilet. Aku tak tipu diorang ok, aku memang g toilet pun dan solat sekali….. :)) 

Makin lame skang nie, makin mahir aku dalam selok belok site, smpai nak pakai seliper je masuk site aku ok je (yang ni tak boleh nak ikot). Pasalnye aku dah hari-hari dok sini, smpai paku ade kat mane pun aku tau. Tapi memang kena hati-hati mase jalan kat site, jangan men redah jer…. Aku pun hati-hati lebih sikit kalau pakai seliper mase turun site. Bukan kate aku tak jage safety aku. Mak aku selalu bising bile aku cakap aku tak pakai topi kat site. Aku bukannye tak jage safety, sebelum naek ape-ape, aku akan dongak kat atas, hope semua orang leh paham yang aku sebenarnye seorang yang berhati-hati dalam diam a.k.a degil. Huhuhuhu.

 Aku pun jadi makin seronok keje kat sini, walaupun ko kena buat benda yang same as catit segala progress tapi progress tak same. Yang ni panggil pengalaman baru. Tapi kan makin lame, aku pun jadi makin takot dengan site (dalam mase yang same), sebabnye aku dah tau kejahatan dan keburukan site, takot aku sendiri tak dapat elak diri dan terlibat dalam masalah tu mase akan datang nnt.

Oklah, nak tutup karangan hari ni. Aku berharap aku tak keje site lagi…. Huhuhuhu dan berdoa semoga tuhan melindungi aku sepanjang aku bertugas (word ececeh)  kat site. Amin….

Chowz….

** ade sape-sape anak CEO yang bukak company engineering nak amek aku keje ngan korang tak??Jadi secretary?Aku cun macam snow white tau…. 
** ok, aku tau gelaran gugurl memang tak sesuai. Hakhakhak. 
** anak cucu aku yang pmpuan tak boleh keje site ! kaloo degil jugak, aku tangankan sorang-sorang... hahahaha

1 ulasan:

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.