Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 11 Jun 2010

dinner dash ~ pressure game 1

pressure game...
maybe la ramai orang expert lg dalam dunia yang ade 600 billion manusia nie kan....
tapi antara nakama dan family... aku ibarat expertise la dalam game nie...
memang aku minat giler... 
smpai makcik panggil aku gile sebab men game yang makin lama makin laju...

makcik menggelarkan style2 game gini namenye game bodoh...
tp bagi aku agak mencabarlah....
selaen kene hafal stepnye.... kene ade strategi jugak nak menang.... 
bukan men dan laju tak bertempat....

bab-bab komputer ke, pc game ke, hphone game ke...
memang asalnye dr kak ngah.... udah die yang mengamek kos komp kan??
keje pun programmer.... memang bab2 pc aku carik die...

pressure game yang first skali mengenali aku ialah DINNER DASH 1....
mase aku matrik lagi akak aku dah instal dalam pc umah....

nie la interface dinner dash 1.... nmpak cam biase jer kan??
memang la da lame dah publish game nie zaman awal 2000 dulu... 
dulu nie canggih nie....


ape yang best dalam nie, 
pressure game baru diperkenalkan...
siap ada background story lg...
pasal si gadis nama Flo (yang dalam gmba tu la) yang bosan buat keje2 pejabat
die decide utk quit and wat bisnes makanan...


level by level ~ Flo bermula dengan restoren buruk hamper roboh kemudian upgrade sehingga mampu bukak 5 franchise sendiri.... (setelah penat lelah korang abeskan semua level)....




yang mcam gmba atas nie... tak silap aku nie restoren no 3 dalam Dinner Dash 1
yang gmba love atas kepala memaseng tuh adelah tahap kemarahan seseorang itu....
seperti dalam gmba tuh....
customer akan berdiri....
koranglah yang akan drag para customer ke kerusi...
tengoklah bilangan customer, muat tak ikot type meja yang ditetapkan....
kalau kerusi penuh... klik pada podium... nnt Flo akan g ke podium tu menari2.... dan customer yang beratur akan jd happy...
untuk customer yang lmbat dapat order, cara nak meredakan kemarahan ialah dengan bg je die air or wine yang mcam ade kat meja order tu....
kaloo korang perasan dalam gmba tu, ade mamat mintak roti kan? tu mknenye die punye side dish...
korang serve nnt dapatlah duit lebih.... duit lebih bertujuan untuk mendapatkan title expert... 
markah expert selalunye lagi tinggi dan korang leh upgrade lagi banyak barang.... 


trick nak men dinner dash nie senang je kot....
1. Susun customer ikot warna kerusi.... setiap kali warne yang same, die akan tmbah markah korang automatikely.... emm senang kan?? 


2. Combo... mksud combo ialah, korang kena buat satu kerja sekali gus untuk sume customer... nnt lg banyak markah la korang dapat... tak yah nak tungkus lumus serve sume customer... kaloo tak perlu


3. Utamakan yang suka marah-marah dulu.... emm contohnye mcm puan negro yang konon2 bagus asek nak marah tak kena tempat. bagi aku la... malas nak kecoh2 ngan orang cepat marah nie... baek bg die dulu. bia die cepat berambus.....


4. Buat sorting. Maknenye yang diam duduk dngan yang diam. yang bising duduk saing dengan yang bising...


bagi lah laju mcam mane pun speed... kaloo korang amalkan petua aku nie... kaloo tak dapat xpert pun.. insya-allah boleh lepas....


disebabkan dinner dash 1 dah menyebabkan syarikat playfirst nie kayee....
syarikat nie dah keluarkan banyak edition mengenai si Flo dan kawan-kawannyer... antaranya....



ade gak edition dinner dash yang aku tak try lg... macam Dinner Dash Hometown... nak tengok jugak mencabar tak mencabar otak aku.... men pressure game nie....


mengantok da la.... tak larat nak smbung cerita lg... chow!

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.