Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 4 Jun 2010

barbie maniac

helo semua,

sejak-sejak Ncik Abang Wan upload Barbie dalam PC Cik Kak Ngah... aku mesti bukak folder yang tulis nama Barbie tu, hampir 85% aku da sudah tengok edisi Barbie the movie nie... agak mempengaruhi jiwa perempuan aku yang tulus mulus ini! cellamak....

cerite barbie kan memang best, memang imiginasi tak terperi la....
perempuan lawa, baju cantek, putera hemsem, memahami, segala-galanye yang baik pasal perempuan. 

tapi yang paling tak boleh bla, dan memang tak boleh diterime pakai sekali, setiap heroin mesti ade seekor binatang jadi kawan karib beliau sewaktu pengembaraan; sepanjang cerite ni berlangsung. perlu ke? tak paham sungguh la...

tak caye?? jom layan ape yang aku jumpe...

(1) Barbie and the Diamond Castle 

cerite ni mengisahkan dua sahabat baik yang sanggup sehidup semati nanti bergaduh disebabkan sihir. memule diorang macam bergaduh tapi akhirnye sebabkan diorang ni ade persahabatan dan chemistry yang hebat giler, diorang bersatu kembali dan bersama-sama menentang sihir tersebut. bile sihir tu hilang, barulah diorang tau diorang lah pewaris diamond castle tuh! macam si-ot happy ending macam ni kan? dari miskin jadi kaye sekelip mate.....

Anjing yang jadi teman dua princess
(2) Barbie and Three Musketeers

barbie edisi ni pulak nak tunjukkan ketabahan seorang perempuan nak jadi pemain pedang sebab ikut jejak langkah ayahnye. ayahnye da lame meninggal dunia. kire macam tomboyish jugak minah ni. pergi ke bandar sebab nak merealisasikan cite-cite kengkononnye, bile smpai bandar mase audition tak lepas sebab beliau seorang perempuan. tapi taknak mengalah, sanggup jugak bekerja jadi orang gaji istana sebab ade seorang nenek tua yang boleh ajar beliau pedang. akhir sekali macam biase la, happy ending dapat kahwin dengan putera raja sebab berjaya selamatkan putera dari pemberontak istana. lagi macam serabut. sekian!

Tomboy tak semestinye tak suke binatang gang! 

(3) Barbie Magic Pegasus 

kalau nak cerite pasal Barbie edisi ni memang lagi tak logik akal. cerite pasal perempuan yang kesunyian. istana raja yang dah takde kerajaan sebab takut dengan sumpahan ahli sihir. Barbie ni sering tertanye-tanye sebab ape mak ngan ayah beliau ni tak kasi beliau bebas jalan-jalan. siap memberontak lagi. rupe-rupenye, kakak beliau dah kne sihir, lepas tu lari duduk kat langit sebabnye takot kene buatan sihir. tapi akhirnye berjaye selamatkan kakak beliau dan berkahwin dengan putera dari langit! sile ambil perhatian. ingat senang nak kahwin dengan putera dari langit??

korang pernah bela unicorn?


Bear yang bawak masalah!

tapi satu bende, aku paling tak suke bear die ni... sebab asyek menyusahkan orang ramai dalam adventure yang keep berlangsung dalam cerite ni... mase orang tengah senyap-senyap nak lari dari ahli sihir, mase tu la bear ni nak bersin. kaloo Si Kajang berperangai macam bear ni dah lame aku sepak or pijak sampai mati. tapi Barbie seorang insan penyayang... takkan berlaku kejam macam aku kan? 

(4) Barbie as Rapunzel

dalam banyak-banyak cerite Barbie, aku paling suke versi ni; klise sikit. cerite budak dulu-dulu. Rapunzel yang kene dera dengan mak tiri sebab cantik dan nak menguasai kerajaan sebagai Dark Kingdom. kire kerajaan yang jahat dan kejam la. dalam mase yang same, ade satu lagi kerajaan yang White Kingdom yang aman damai dan harmoni. 


kalau cerite buku dulu-dulu, Putera Raja ni dengar suara merdu Rapunzel kemudian jumpe istana dan panjat jumpe Rapunzel dengan rambut yang panjang kan? sekarang ni dah up-grade sikit cerite yang si Rapunzel ni suke melukis dan ade magic brush. bile lukis pakai magic brush, lukisan akan jadi real. mase ni la Rapunzel lukis gambar pemandangan bandar yang beliau nampak dari tower yang beliau kene kurung. tup tap tembus ke istana raja putera kacak habis! kalo korang tak bahagia ke??


Kalau pakwe kacak lemah lembut gini pegang tangan,
memang la bahagia!

dalam ni lagi banyak binatang yang dok ikot belakang Rapunzel, maklum ler duduk dengan mak tiri je kat umah, nak bercakap dengan sape ke? cakapla dengan arnab takpun naga yang jadi motor Rapunzel kalo nak kemana-mana. hebat tak hebat?? arnab jugak macam sensor untuk Rapunzel kalau mak tiri pulang dari kerja. che~~ kerja tang mane? tak boleh bla


Arnab dan Naga bagi ilham melukis tu...
bukan calang-calang, sume pakai magic

alrite, aku just terfikir satu bende, kenape perempuan ni banyak dikaitkan dengan pet eh? mungkin sebab ni la salah satu cara nak tunjukkan sifat penyayang dan tanggungjawab kowt. soo sweet!

maknenye kat sini, aku pun golongan yang penyayang la eh?? sebab aku superb suke same cat!

Muke belagak! budget penyayang!



ok, cube korang fikirkan pulak, aku yang 'putih' ni pegang watak Barbie, kecoh tak kecoh?? hak hak hak. sape yang aku nak kendong bawak ke mana-mana menjalani jalan hidup yang adventure macam Barbie before ni? berat tanggungjawab aku ni. hak hak hak.

aku ade beberapa orang candidate yang boleh diambil pusing. tapi semua macam hampeh la! cube korang review same aku nak??

(1) Shepet; si kaki merajuk


Kenape Kajang hadir dalam hidup aku!
ni Shepet, kucing rumah aku. Ncik Ayah kutip Shepet sempena anniversary Ncik Ayah dan Puan Mak yang keberapa aku tak amek pusing. ni lah satu kelemahan Shepet, cepat merajuk lepas tu duduk atas singki sambil tak pandang muka orang. macam tak sesuai nak bawak jalan-jalan kan? hati kuntum! 

(2) Kajang; blur dan suka tidur.

Err, nama saya Kajang. Nice meeting u.. hee~
yang ni namenye Kajang. Aku baru je kutip dari Hentian Kajang, as well as you all can predict, how he get his name. tapi ade satu masalah, blur dan suka tidur. kalau nanti musuh kenekan trick sikit da tergolek~! macam hampeh kan???

so, in conclusionnye; tak payah nak jadi Barbie la Mastura! buat susah otak je~!

sekian. chow u'ollz.

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.