Pengikut (Blogspot)

Khamis, 27 Mei 2010

Volgograd Bridge

Hello...

Petang-petang nie sajelah nak kongsi satu cter tentang jambatan yang beralun kat Rusia tu... Dasat beb~ beralun macam barisan penonton tengah buat 'ombak' untuk sokong pasukan kegemaran diorang...

Kejadian agak ngeri dan menggerunkan itu berlaku pada 20 May 2010.... dalam minggu lepas. Expertise menyatakan bahawa gegaran @ alunan ini adalah disebabkan oleh tiupan angin yang kuat setinggi 0.91 meter di kawasan tersebut

Jambatan ini dibina sejak 13 tahun yang lepas dan baru sahaja dibuka utk laluan traffik 8 bulan yang lalu. Jambatan ini merupakan jambatan jenis concrete girder  yang merintangi Sg Volga yang menghubungkan dua bandar di Volgigrad, Russia. Macam gambar kat bawah nie,bridge ni jugak dikenali sebagai suspension bridge. yelah panjang kan... concrete girder pulak adelah material yang digunakan untuk membuatk piers (tiang kat tengah-tengah bridge). Suspension bridge pulak dikelaskan mengikut wayar@ kabel yang digantung pada bahagian atas jmabtan nie... (mengikut apa yang aku paham la)





Gamba yang kat atas nie lak, menunjukkan jambatan ni dari arah tepi keseluruhan... kaloo kire pakai jari.... ada 7 piers yang berhubung dari 1 km ke 1 km bagi menampung berat jambatan nie....

Jambatan yang dibina dengan kos RM1.3 billion kini masih dalam pembinaan, di mana satu spannya perlu disambungkan ke sebelah kanan arah sungai ini bagi menghubungkan kawasan Volga dengan Mamayew Kurgan yang terletak di sebelah barat bandar Volga.

Beberapa ujikaji telah dilakukan oleh expertise Rusia dalam mengkaji punca dan menangani masalah ni...

1. Ujian ultrasound dengan menggunakan KamaZ truck telah dilakukan ke atas jmbatan ini mendapati bahawa jambatan ini tidak mengalami keretakan serta masih kuat daya tahanannya ke atas air. Dan telah dibuka pada hari keesokan harinya.

2. Perisai angin juga telah dipasang pada jambatan tersebut bagi memantau keadaan jambatan supaya tidak beralun semula...

Syarikat Volgomos ~ syarikat yang bina jambatan ini mengeluarkan statement bahawa... "Jambatan ni mempunyai kekuatan aerodinamik yang tinggi serta kekuatan struktur yang baik kerana tidak terus roboh walaupun dikenai dengan angin yang kencang'

ok smpai cnie dulu lah crite bab jmbatan


Link yang aku baca; 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sertakan pandangan anda di sini...

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.