Pengikut (Blogspot)

Khamis, 4 Mac 2010

bermulanya impian

aish~ (memule masuk da mengeluh eh?)
penat la
2 3 hari nie... baru balik makmal....
td lak kengkonon nak wat test moisture content utk pasir...
tp acik makmal g tutup oven lak (mcam mane la nak kering??)
ahahaha
anyway~ tak pe la
esok leh g lagi....

nak cter pasal ape eh?
bile da lame aku duduk termenung
sambil berfikir mengenai....
kerja sekolah final year yang tersangat la banyak
kene susun jadual baik-baik
aku pun tertanye-tanye...
mcam mane aku boleh terniat nak jadi engineer....

cerita ini bermula di satu kawasan pedalaman yang jauh dr kesibukan ibu kota....
ade seorang budak kecil yang cumel dan 'putih' yang bercita-cita tinggi menggapai awan....
beliau nak menjadi seorang jurutera yang hebat ~ menurut beliau, kalau jadi jurutera semestinya hebat dengan topi putih melekat di kepala, memang pelan putih besar di tangan, serta sentiasa bercakap di telefon 
(konon-konon sibuk)....
itu lah yang menyebabkan beliau begitu yakin serta bersemangat~!
nak mengejar cita-cita terhebat 
(yang beliau rase pada mse itu)

ush ush...
gler lah si beliau nie....

nak dipendekkan cerita, si beliau berjaya menjejaki menara gading ~ dalam bidang yang beliau inginkan...
cellamak....
semasa itu beliau sungguh gembira ye....
beliau rasa, this is my way ~ this is my destiny ~ i am be faith to be an engineer...

sekarang.... bersamaan 4 mac 2010, beliau sedang cuba mengkhatamkan ilmu-ilmu kejuruteraan yang perlu untuk bergelar jurutera muda (Jr Engineer) dengan harapan dapat menamatkan pelajarannya...
namun di sebalik keghairahan memuji-muji kemachooan engineer di sebalik topi putih ~ hatinye terdetik....

~ macho ke engineer kene keje tengah panas? 
~ hebat ke pelan yang dilukis kaloo design fail 
~ bagus ke ckap banyak-banyak kat talipon tapi satu tender pown tak dpat?? 
entahla...
angan-angan tinggal angan-angan....

tp beliau berangan benda baru, beliau ingin menjadi seorang engineer yang bergelar Insenior (IR)....
beliau bernama IR Mastura...

chow
* kesan dari terpkse menyiapkan pelbagai jenis design, lawatan dan kerja makmal...


Terasa Cumel ~ dalam kereta Cik Midah
baru balik site visit RC II

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.