Pengikut (Blogspot)

Khamis, 4 Februari 2010

la tahzan wahai si remaja

minggu nie sepatutnye bz lab, tapi disebabkan batu yang takde...
aku pown redha, da lame lak rse tak jejak kaki kat makmal tuh...

esok, nak kene masuk makmal balek.... AArgh~! 

sementara tak la byak keje nak buat nie... 
aku rajen gak g libray + nak pnjam buku pelajaran (niat di hati memule)
bile da smpai sane, aku sibuk ngan story + phyco books...

ape yang bestnye.... 
buku2 nie wat aku bersemangat tak bertempat...
aku gak da tak mengenangi peristiwa lampau yang boleh aku aku sedey2 lagi....
dan semangat utk waktu akan datang...

Dalam buku nie, 3 prinsip utma masa, yang bolehla... buat korang bersyukur + tak bersedih ngan masalah hidup... nie aku nak share...

pertama, masa yang berlalu bia la die nak lalu.... 
kaloo kite kenang mase lalu, ibaratnye macam kite nie nak satu bnde buruk lain akan terjadi... buku nie bagi cntoh... kaloo la kite nak kebahagiaan mase lepas datang menjenguk kite skrang, ia ibarat kite nak org yang melahirkan, mengembalikan anaknye kedalam perut semule... Astagfirullah al azim... mcam berdose lak mempertikaikan ape yang terjadi mase lepas... 

yang kedua, hari ini adelah hak kite spenuhnye...
pengarang ckap, ibaratkanlah, hari nie adalah hari terakhir kite tinggal di dunie nie... so kite kne bersungguh2 dalam ape yang kite lakukan... cntohnye solat penuh khusyu' + paham makne bacaannye, kerja serajin2nye2... pikirkan hal kewangan ke, kerjaye ke, cinte ke dengan kreatif + fokus... jd, perkara yang menyedihkan at last, kite dapat letak tepi kaloo kite menikmati stiap kehidupan ini. 

yang ketiga lak, masa depan akan datang ngan sendirinye
buku nie ckap, kaloo kite memikirkan ape nak jadi mase dpan, maknenye kite akan tmbulkan keraguan dalam hati tentang masalah2 yang bakal timbul, betul jgak nie... bukan kite tak bley berimpian... yang dimaksudkan dalam kate2 pengarang nie... bile kite memikirkan mase depan kite bakal musnah, lapar, miskin, susah dsebagainye... eloklah kite membiarkan ia datang dengan sndiri dan tetap berusaha menjalani kehidupan dunie nie... 

* nie la diri aku yang aku try nak ubah... huhuhu from books, 'jangan bersedih edisi setiap kesusahan ada kesenangan'

Great book ~ built-up spirit

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.