Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 26 Februari 2010

tidur oh tidur... aku rindu samaaa kau~!

perasan tak last 2 3 days, aku asyik la berpuisi sajak yang sengal2?
tu tandenye aku tak buleh tidooo

bile gaye2 tak buleh tidoo nie, aku teringat satu penyakit iaiti INSOMNIA~
itu ke telah menimpa aku??
cannot be, cannot be...

aish...
ape lar.... nauzubillah aku kene penyakit tu..
may be aku stress je kot 2 3 hari nie...
banyak keje tertangguh....

pape hal pown aku g godak wiki.com (feveret website nak btye, ape itu insomnia)
layan~~~

insomnia ini adalah satu symtom yang tak boleh utk tidur pada waktunye atau gagal merancang dan mengawal waktu tidur... senang cter, kalau kite manusia dewase sepatutnye tidur minimum selama 4jam satu hari, tapi kite da tidoo kurang dari itu atau kite gagal tidur pade waktu yang sepatutnye (malam) dan digantikan dengan waktu yang lain. tapi insomnia nie bleh la diklasifikasikan bile keadaan tuh belanjutan selama satu bulan... wah3... baru aku tau... aku bru tak tidoo 3hari (im still normal la... wink**)
punca insomnia.... (1) drugs (2) sengal2 badan yang menyebabkan kita tak selesa nak tido (3) sakit akibat kecederaan yang menyebabkan kita susa nak tido (4) pertukaran hormon during mensturation or monopouse (5) stress and emotional disorder (6) gagal maintain waktu tido dengan baik (7) parasomnia ~ tabiat tidur yang kurang betul seperti berjalan dalam tidur (8) over dose excercise pown bleh menyebabkan kita susa nak tidur jugee...

ade sympton macam kat atas? hope tak de la kat kite sume... agak tak best la kalau kite susa nak tidoo malam sebab ~ ade beberapa efek kat kesihatan diri kite sendiri..

Effect of insomnia

seperti dalam gambar nie la.... kesan-kesan yang akan terjadi...

kalau dalam website wiki nie... selain dari treatment yang macam-macam dr physiological department diorang, care alternativenye ialah minum sedikit arak la... mean masuk kan alkohol dalam kuantiti yang sedikit dalam badan...

One way to solve insomnia but not good for health
HARAM UNTUK UMAT ISLAM

kalau care ISLAMnye...
banyakkan berzikir kalau tak bley tidoo...
kalo banyak gangguan sangat ~ bangun la utk solat tahajud... kan senang....

This dhikir is the BEST way as a bedtime spell


ok, sampai sini dulu membebel sebab aku baru je nak mulakan hidup di waktu tengah hari ini.... stay tuned... ade lagi cerite lepas ni... chow

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.