Pengikut (Blogspot)

Ahad, 28 Februari 2010

panas so'oh, Nino nino nino~~~~~~~

hari nie nak mulekan entri dalam bahase pantai timur....
panas so'oh bermaksud panas yang terlampau panas....
bak kate kawan aku yang berasal dari sane, perkataan so'oh tu adelah adaptasi dr perkataan orang putih ~ SO HOT.... huhuhu joke aje, di subuh kala ini...

perasan tak, skang nie ade macam rase panas lain macam??
bahang die, nauzubillah.... hanya tuhan yang tahu....
peluh mengalir kat tubuh badan nie, da macam air dah...

mengapa ini sume berlaku??
sibuk aku tanye kat sume org....
pastu aku memekak, 'panas la kan sekarang nie, tak tau nak buat ape...'
tak tau nak buat ape bende...? keje ko tu banyak 
(ahahahahaha~ckap kat diri sndiri)

sekarang nie dunia kite ni da TENAT....
maklum le umurnye pown da mencecah 141 ribu tahun 
(estimation aku ~ kemungkinan tak tepat)
dah banyak sangat bnde yang jadi kat muka bumi nie....
orang bakar die, tarah die, gali die.... 
tanpa berfikir kesakitan dan kemusnahan yang dialami oleh dunia kita nie...

dulu fenomena El-Nino dan La-Nina jadi feymes sekejap....
dua ribut yang banyak mengancam nyawa manusia....
kini, fonomena nie tetap terjadi....
namun, Allah menciptakan manusia nie mudah utk menyesuaikan diri dengan ape jua keadaan dan kita juga dikurniakan akal utk berfikir dan menyelamatkan diri dari bencana....
soo manusia skang macam tak kesah ngan fenomena nie, dan seakan redha menempuhi dugaan-Nya. Insya-Allah...

wah~! sudah membebel pnjang nmpak?? 
(susa rupenye nak tulis satu bnde fkta secare sempoi~!)

dipendekkan cerite, fenomena bahang melampau panas nie, adelah disebabkan oleh fenomena angin El-Nino yang terjadi....

biasela kan~ aku nie akan godak internet, cari ape die El-Nino nie (website feveret ~ wiki)

el-Nino merupakan satu fenomena fasa berlawanan dengan putaran iklim semulajadi. fenomena ini juga dikenali sebagai Putaran Selatan El-Nino... 
perkataan el-Nino dalam bahasa Sepanyol bermaksud anak lelaki. Kembar kepada fenomena ini ialah la-Nina yang bermaksud anak perempuan 
(aku pown tak tau nape die bg nme pelek ni)

macam mane fenomena ini terjadi?
macam nie...
kebiasaannye angin di Lautan Pasifik akan ditiupi oleh angin dari TIMUR ke BARAT
yang mana suhu hangat dari sebelah timur akan ditiup ke barat (kestabilan angin dan suhu)
namun demikian... (walllaweeeey~!)
sekarang nie keadaan dah terbalik...
air yang hangat dari timur nie tidak lagi ke arah barat, 
tetapi...
berputar balik ke arah timur semula....
akibatnye....
kawasan yang panas kekal panas
kawasan yang sejuk kekal sejuk
sewaktu air hangat ini memanaskan udara disekitarnya, daya pengapungan lapisan atmosfera meningkat, seterusnya pergolakan awan akan terjadi da turunlah hujan lebat... (patutla sekarang nie pun ade hujan lebat kadang2... ooo)

ok la, nak bg korang tgok carta awan...
kaloo paham tatapi la puas2 (sebab bile aku tenung lame2, baru paham.. ahakz)


ada nmpak beza kan macha??
taburan awan dan hujan sekarang da berubah jadi menyeluruh
berbanding dengan sebelum nie...

impak utama, fenomena ini ialah perubahan suhu di beberapa kawasan dunia....
meh aku bg sekali peta dunia... tgok ape ade...

Malaysia salah satu kawasan terlibat


ok la.... dah buhsan lak crite hal fakta....
kalau panas2 selalunye ape yang korang akan buat??
mesti ade aktiviti wajib kan???

actually aku ade satu FOBIA bile tgok hari panas...
bile hari panas aku terasa2 nak BASUH BAJU....
rase macam satu kepuasan.... bile matahari memancar....
kemudian baju disidai....
kemudian baju mengalami penyejatan terlampau...
dan kemudian kering...
huhuhu
seronot kan???

So cute when 'anak mak' kena panas 
kalau dengan aku nie, syarikat ais krim ngan air gas mesti laku giler...
yelah.... 
kan panas.... mesti le nak msukkan air sejuk ke tekak~~


Cant you see ~! the bottle almost empty in 10 minutes one slurrp ~!

sampai sini dulu... elok kite sambung buat thesis yar ~!

Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.