Pengikut (Blogspot)

Jumaat, 27 Februari 2009

tanjung piai ~ cerita monyet

hari tu aku ngan nakama g taman negara tanjung piai... titik paling selatan kat Asia. kat ctu la pengkaji2 bumi ni jumpe latitude yang paling selatan. base la kerajaan, tempat yang akan dapat name ni, dibangunkan utk jadi kawasan pelancongan. ZOOOOM MALAYSIA katernye...





before aku cer ngan lebih lanjut psal tanjung piai nie, tujuannye kitorang g ke sane adalah untuk teman nakama aku surang ni dengan aktiviti persatuan die. actually memang malas pun nak ikut sebab nak demam. ni sume terpkse n jge hati member punye pasal.


kalo ikutkan dr utm ke tanjung piai ni kene msuk pulai, gunung pulai, pekan nanas dan terus lagi terus la ke tanjung piai. mase perjalanan kalo naek kete adalah dalam 45min ke 1.30jam dr utm ni.


Tanjung Piai sebenanye kawasan bakau, makneye muara sungai yang terdiri dari air laut masin. byak la khazanah alam yang ade kat cni. antaranye ribuan spesis burung yang pelik2 namenyer, 2 3 spesis monyet, biawak air, pokok bakau, pokok yang tahan hakisan tanah. aku n nakama agak jelajah la tempat yang xsebesar mane ni... kebyakan dari penduduk kat cni crik rezeki ngan bertani... tu la ntara info yang aku tau psal tnjung piai ni...





mase kitorang sampai tu, titik paling selatan tu dalam proses pembinaan lagi. ye r... dulu gune jeti kayu, skang ni may be dah ade duit sikit tukar la jadi jeti concrete. kan lagi kuat strength die... gelabah bagi penerangan engineer kat sini kan??


pengalaman aku dengan nakama kat taman negara tanjung piai, memang takkan pernah aku lupe, petik je nama Tanjung Piai mesti aku akan ingat monyet kurang hajar tu!

macam ni cer die... aku, Cik Midah, Cik Fariza dan Ncik Yeppul nak la wat tour la kat seluruh kawasan tanjung piai. camne eh nak byangkan tempat tu kat korang....?

ha... cam ni byangkan korang ade kat satu centre then kene pilih satu jalan masuk ke dalam utk smpai ke destinasi seterusnye... lebuh kurang camtu la stuasinye.. kitorang pilih satu jalan nie, dah la sunyi, takde orang lalu la pulak tu.... yang lagi parah, takde alternative way pulak tu... jalan tu ko pegi, jalan tu jugak la ko balik... ade bunyi seram tak??

waktu mula-mula, Cik Midah dan Cik Fariza dah nak surrender patah balik. Ncik Yeppul lak beriye gak nak msuk tengok ape ade kat ujung jalan tu... aku plak xde la nak g sngt... tapi aku sje nak back up Ncik Yeppul. akhirnye, Cik Midah dan Cik Fariza mengalah dan ikot undian seri 50-50 tadi. kitorang teruskan perjalanan ke bahagian hujung sebelah sana dengan bebelan dari Cik Midah yang cakap, kalaulah kitorang ni berlakon cerite action macam Promp Night ke, kitorang la kawan-kawan yang degil tuh...

aku dan Ncik Yeppul ibarat Promp Night pada Midah. 

sampai kat satu hentian (pondok yang diorang wat) kat pertengahan jalan. ade banyak sangat monyet sekeluarga ngah dok besantai-santai kat situ... aku mulai cuak somehow still beranikan diri melintasi seekor monyet yang bertenggek di atas pemegang tangan kat jeti tu. Cik Midah dan Cik Fariza memang nak patah balik dah dari kawasan tu. SABAR! tu la ungkapan yang aku dok ulang pada Cik Midah yang mane keadaan situasi time tu, jarak monyet dari tempat laluan kitorang tu just 1m. dekat sangat tu beb! monyet tu nak tampar ko pun bley bile-bile mase takde hal.

monyet tu bukanlah jenis yg serang manusia. kalo jenis yang camtu mesti PERHILITAN dah tangkap monyet dan keluarganya masuk kurung dalam sangkar... betul tak? huhuhu. ayat sedapkan hati ni... 

tapi satu perkara yang aku terpakse akui la... yang punce sebabkan monyet tu kejar kitorang ialah aku yang stat tegur monyet tu. tengah si Monyet duduk sibuk carik kutu depan aku, aku menyapa dengan panggilan 'Hye Baby....'

aku ingatkan monyet cam kucing, kalo aku pggil die suke sambil tersenyum. malangnye telahan aku silap. memang silap besar!

lepas je aku panggil si Monyet terus nak kejar aku dan nakama lain yang tertinggal kat belakang. Ncik Yeppul dah selamat melepasi si Monyet dengan jayanya tanpa gangguan.aku yang nak kene capai dengan monyet ni cepat-cepat lari yang depan aku- Cik Midah same-same penakut lari lintang pukang konon-konon nak selamatkan diri dari monyet kurang hajar tu. Cik Fariza yang tak tau punca pun lari selamatkan diri macam kitorang. 

yang sebenarnye, monyet tu just acah aku jer... kitorang sibuk-sibuk lari yang monyet tu boleh duduk buat muke pelik tengok kitorang lari... mesti monyet tu berkata-kata dalam hati kan, 'ape kes minah ni?' 

I don't like your way ~! 


Ncik Yeppul pun ketawa berdekah-dekah bersama monyet... boleh tak?? hakhakhak. 

ok, just for tips. kalo korang suke nature boley la singgah sini, sebab ade aktiviti khemah, night walk, mgenal hutan n so ever la... kalo korang yang sukekan ketenangan dan nak lari dari kesibukan bandar gamaknye jugak bley la datang sini... dok tepi jeti, angin sepoi-sepoi bahase... tidooo pun sooodap... lalala~


tapi mase aku sampai sini, kemudahan asas ckup tapi cam tak terancang... mungkin mse tu belum lagi tau tempat camni bley tarik pengunjung kan... sekarang ni mungkin dalam proses pembangunan di bawah projek Wilayah Iskandar. sekian.



Titik paling selatan di Asia








Penulis

Foto saya

seorang melayu tipikal yang ingin berjaya dengan sikap tipikalnya.